Kinezi neće lako zaboraviti prevaru

Slučaj prevarenih kineskih investitora otvorio je pitanje da li će to uticati na neke druge potencijalne investicije u Srbiju, i to ne samo sa Dalekog Istoka.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 10.09.2010.

01:10

Default images

Podsetimo, kineski investitori su za sedam miliona evra kupili 13 hektara zemlje duž autoputa Beograd – Novi Sad od privatne firme Žito dunav.

Ipak, nakon što se ispostavilo da je zemljište državno, konzorcijum kineskih investitora ostao je i bez para i bez placa.

Ovim povodom oglasila se kineska ambasada koja je navela da prati sudski postupak i razvoj slučaja i da veruje u nepristrasno suđenje.

Poznavaoci ekonomskih odnosa sa Kinom smatraju da ta zemlja neće preduzimati neke drastične poteze ali isitču da kineski investitori slučaj signurno neće zaboraviti.

Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatilija kaže da svi slučajevi loše obavljenog poslovanja i nedovršenih investicija ostavljaju vrlo negativan utisak o zemlji i ambijentu u kome treba ulagati.

„Svaka takva vest dospeva do onih koji procenjuju rizik zemlje, dakle svaki neuspeh da se sprovede neka investicija, bez obzira da li je tu slučaj kriminalizovanog poslovanja nekog privrednog subjekta ili je to slučaj gde je država propustila da uradi svoj deo posla, ili je to prosto situacija koju mi imamo godinama, a to je da se građevinska dozvola dobija u strašno dugačkim vremenskim rokovima – bilo šta što se dešava negativno naravno da se odražava negativno“, kaže Bušatlja.

On dodaje da „kod nas postoji veliki nesklad između političkog predstavljanja Srbije kao sjajnog mesta za investicije i prakse gde mi nemamo dobre zakonske osnove u oblasti građevinarstva, nemamo sudstvo koje brzo donosi odluke i ne zna se koliko je vremena potrebno da se sprovede ta sudska odluka“. Sekretarka Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom u Privrednoj komori Srbije Olivera Kiro navodi da je od posete predsednika Borisa Tadića Kini počeo period kineskih investicija u zemlju.

Ona kaže da je „vrlo bitan most između Zemuna i Borče, izgradnja novih blokova u Kostolcu, planovi oko izgradnje delova magistralnih i regionalnih puteva, kao i ulaganje kineskih preduzeća u postojeće i nove privredne kapacitete u Srbiji“.

„Takođe, kineska razvojna banka je aktivirana sa velikim iznosima koji pokazuju spremnost da uđu u Srbiju kada su u pitanju veliki projekti i neki dan smo imali razgovore oko toga. Sve je to u skladu sa kineskom strategijom internacionalizacije“, objašnjava Kiro.

Zato ona žali zbog svega šta se desilo sa kineskim investiorima zbog čega je reagovala i kineska ambasada.

„Svaka radnja koja unosi sumnju u nekorektnost u odnosima naročito ako to za posledice ima gubitke kada su u pitanju investitori, u konkretnom slučaju kineski, naravno da može da baci senku na naše odnose koji su sada dobro postavljeni. Period prosperiteta u ekonomskim odnosima Srbije i Kine je u toku i sve što se dešava negativno apsolutno može da utiče na dobre odnose i da unese neku rezervu u smislu iskrenosti partnera“, dodaje Kiro.

Simić: Veoma loša poruka Kinezima

Profesor međunarodnih odnosa Predrag Simić smatra da se ovim šalje vrlo loš signal koji, nažalost, prate i neke neodmerene izjave gradskih funkcionera.

Simića ceo slučaj podseća na aferu iz 2004. godine sa privatizacijom „Knjaz Miloša“ kada je velika francuska kompanija Danone bila diskvalifikovana sa tendera što je dovelo do toga da naši ekonomski odnosi sa Francuskom stagniraju do danas. On smatra da sada tako nešto ne bi trebalo očekivati, ali dodaje da kineski investitori ovaj slučaj sigurno neće zaboraviti.

„Koliko ja poznajem Kinu, a poznajem je dosta dugo jer se njom bavim poslednjih 30 godina, ne možemo očekivati bilo kakve konkretne poteze koji bi bili uobičajeni za neke strane partnere“, kaže Simić.On objašnjava da „Kina to jednostavno ne radi, ali ima dugo pamćenje. Ona neće reagovati drastično i otvoreno i više od ovoga što smo čuli, ali nisam siguran koliko će to povoljno delovati na ugovoreni most gde već postoji određena dilema kineskih investitora da li da se u to dalje ide. Ne znam detalje, ali znam da je ceo taj projekat u ovom trenutku zastao“.
Naši odnosi sa Kinom su mahom jednosmerni jer mi smo uglavnom uvoznici kineske robe mada bi želeli da budemo mesto za investicije. Veći pomaci u unapređenju te saradnje ostvareni su pre godinu dana kada je predsednik Srbije Boris Tadić pirlikom posete Kini sklopio sporazum o ekonomskoj saradnji dve zemlje.

„Međutim, ono na čemu se zasnivala čitava ta ekonomska strategija koja je tada lansirana, jeste očekivanje da bi Kina mogla da do našeg ulaska u EU, ako se to jednog dana dogodi, ima onu ulogu koju je recimo imala u Rumuniji pre ulaska u EU“, navodi Simić.

On objašnjava da je „Kina zainteresovana za tu ulogu, ali mislim da ovakve afere jako loše deluju jer je dovoljno da se jednom u krugovima kineskih investitora Srbija pojavi kao nepouzdan partner“.

„Mislim da ovo više nije pitanje samo za one koji se njime bave u lokalu nego pitanje i za ministarstvo spoljnih poslova i one koji vode spoljnu ekonomsku politiku zemlje. Ovde se ne radi samo o jednoj običnoj investiciji, već o pokušaju da se privuče kapital iz jedne od najuticajnijih svetskih ekonomskih sila“, naglašava Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: