Dačić: Ne može i plata i penzija

Potpredsednik Vlade Ivica Dačić kaže da bi država morala što pre da „političarima penzionerima" zabrani da istovremeno primaju i penzije i plate iz budžeta.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.09.2010.

00:04

Default images

Dačić kaže da je nedopustivo to što neki poslanici i drugi državni funkcioneri na državnoj blagajni naplaćuju i po više od 2.000 evra mesečno dok veliki broj ljudi u Srbiji jedva krpi kraj s krajem.

Ivica Dačić priznaje da nije ni znao da je moguće da neko prima i punu penziju i punu platu iz budžeta. "Mislim da je to nedopustivo. Ne može se na taj način razbacivati parama poreskih obveznika. Moraju da postoje jasna pravila i da ta pravila važe za sve, i za ministre i za poslanike i za obične ljude...", naglašava ministar policije.

Ivica Dačić podseća da je glumici Evi Ras nedavno zbog dopunskog posla oduzeta porodična penzija od 18.500 dinara.

"Kako je moguće da se penzija uzima Evi, a da se penzionisanim poslanicima daju pune plate i penzije?! Meni je to neshvatljivo i nedopustivo! Nisam stručnjak za tu oblast, ali ću tražiti da se to pod hitno uredi, da se utvrde jasni principi koji će važiti za sve", kategoričan je Dačić.

Na primedbu da najviše para iz budžeta naplaćuju upravo „političari penzioneri" iz PUPS-a, koji je koalicioni partner SPS-a, Dačić odgovara da "pravila moraju da postoje i moraju da važe za sve. Ako nešto važi za Evu Ras ili nekog običnog čoveka, onda to mora da važi i za svakog funkcionera, pa bio on poslanik, ministar ili ambasador". Gotovo isti stav ima i potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić, koji smatra da bi zakonom trebalo ukinuti dupla primanja. I Dinkić je takođe bio zatečen informacijom da pojedini političari istovremeno dobijaju pare iz budžeta po dva osnova.

"Moram da priznam da nisam ni znao da je to moguće sve dok Pres nije otvorio ovu temu. Zatečen sam tim saznanjem i mislim da što pre zakonom mora da se spreči takvo skandalozno razbacivanje parama poreskih obveznika", naglašava lider G17 Plus.

Dinkić podseća da državni funkcioner, kada je zaposlen negde, mora odmah po stupanju na dužnost da se opredeli za jedno od dva primanja.

"Sličan princip treba da se primeni i kad je reč o penzijama. U svakom slučaju, trebalo bi napraviti odgovarajući zakonski akt kojim bi se to regulisalo, kako bi se prekinulo sa praksom da neko dobija i penziju i platu u punom iznosu", kaže Dinkić.
Inače, osim u Skupštini Srbije, dosta „penzionera političara" sa duplim primanjima ima i u diplomatiji, utvrdio je Pres. Kako saznajemo, nekolicina ambasadora Srbije prima istovremeno penziju i platu od Ministarstva spoljnih poslova.

Jedan od „najplaćenijih" je ambasador Srbije u Ukrajini Dušan Lazić (74), koji pored diplomatske plate od 3.491 evra prima i penziju od 70.000 dinara.

Kao penzioner, na čelo srpske diplomatske misije u Vatikanu otišao je i Vladeta Janković (70), bivši potpredsednik DSS-a i nekadašnji ambasador SRJ i SCG u Velikoj Britaniji. Njegova ambasadorska plata je, kako saznajemo, oko 4.000 evra, a penzija oko 70.000 dinara.

Takođe, i šef naše diplomatske misije u Makedoniji Tomislav Đurin je penzionisani oficir, koji je tokom karijere uglavnom bio vojni bezbednjak, a po dolasku u MSP jedno vreme bio je i šef SID-a. Podatke o njegovim primanjima juče nismo mogli da dobijemo.

U Ministarstvu spoljnih poslova juče nisu hteli da nam daju zvanične podatke o tome koliko srpskih diplomata istovremeno dobija i penziju u platu. Nezvanično nam je rečeno da „ima na desetine takvih slučajeva"!?!

Top-lista najplaćenijih 'političara penzionera'

Državne plate i penzije istovremeno naplaćuju funkcioner i poslanik DS-a Dragoljub Mićunović (221.027), ali i poslanici PUPS-a Momo Čolaković (198.000), Konstantin Arsenović (194.276), Đuro Perić (182.000) i Nikola Krpić (140.000). Platu i penziju u punom iznosu naplaćuje i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić (167.000).

Dupla primanja imaju i dvojica poslanika SNS Božidar Delić i Vučeta Tošković. Penzionisani general Delić prima penziju od 68.000 dinara, a uzima i poslaničku platu od 97.202 dinara (ukupno 165.202). Penzija njegovog stranačkog kolege poslanika Toškovića je 32.000, a plata 120.000 dinara (ukupno 152.000).

Svi ovi „političari penzioneri" i dalje se po dva, pa i tri puta (Mićunović) naplaćuju na državnoj blagajni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: