Hipo Alpe Adrija posluje po zakonu

Banka Hipo Alpe Adrija u Srbiji saopštila je da je kapital te banke siguran i da posluju u skladu sa srpskim zakonima.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2010.

16:25

Default images

Takođe je i u Narodnoj banci Srbije, koja kontroliše rad poslovnih banaka, rečeno da Hipo Alpe Adrija ispunjava sve uslove poslovanja.

Afera Hipo Alpe Adrija počela je u Hrvatskoj pre godinu i po, a prema pisanju medija, bivši premijer Ivo Sanader je pod istragom zbog sumnje da je primio proviziju od jednog hrvatskog biznismena kako bi mu omogućio da dobije kredit od te banke.

Sanader je te optužbe odbacio.

Slovenačka policija je potvrdila da se od jula i u Sloveniji vodi istraga o licima umešanim u aferu.

Vesti o istrazi pojavile su se u medijima pre deset dana, posle hapšenja bivšeg šefa Hipo Grupe u Austriji Volfganga Kuterera zbog pronevere.

U banci Hipo Alpe Adrija u Beogradu rečeno da ta banka posluje u skladu sa propisima Srbije, da je visoko solventna i likvidna, sa sopstvenim kapitalom koji obezbeduje sigurnost poslovanja, kao i svih depozita svojih klijenata.

Ta banka je ponovo negirala napise da je naplaćivala proviziju za prodaju stanova u Novom Beogradu, u Bloku 67 (Belvil), i ukazala da je
isključivo - kao i druge poslovne banke u Srbiji, odobravala stambene kredite za kupovinu stanova u tom bloku u skladu sa svojom poslovnom
politikom i dobrom bankarskom praksom.
U NBS je agenciji Beta da je Hipo Alpe Adrija banka u Srbiji visoko solventna i visoko likvidna.

"Ovakvi pokazatelji poslovanja obezbeđuju banci da uredno izvršava svoje obaveze prema poveriocima. Banka ispunjava i sve ostale
propisane pokazatelje poslovanja i u toku ove godine je, kao i prethodne, poslovala profitabilno, zadržavajući profit u Srbiji kao podršku daljem rastu svojih aktivnosti", rečeno je u NBS.

Posebno odeljenje austrijske policije za istragu afere Hipo Alpe Adrija je prošlog proleća ocenilo da je u vreme dok je Kulterer bio šef, iz bilansa te banke "nestalo" najmanje 100 miliona evra, od čega je deo završio u zemljama Zapadnog Balkana.

Prema ranijim navodima medija, veliki deo rizičnih kredita završio je u Hrvatskoj, Srbiji, i Bosni i Hercegovini.

Banka Hipo Alpe Adrija je deo banke Hipo Alpe Adrija Internešnl čije je sedište u Klagenfurtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: