Beograd pokreće svoju mlekaru

Gradski čelnici Beograda nameravaju da se uskoro dogovore sa državom o preuzimanju Mlekare Pančevo, čije će mašine za preradu mleka prebaciti u PIK Zemun.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 20.08.2010.

10:44

Default images

Time će trenutni kapacitet PIK Zemuna od 15.000 litara mleka biti dupliran, a sirovo mleko, koje će se prerađivati, stizaće iz Poljoprivrednog kombinata Beograd.

Prema rečima člana Gradskog veća Miroslava Čučkovića, grad se na ovaj potez odlučio dobrim delom i zbog trenutne situacije na tržištu mleka.

"Nestašica mleka naterala nas je da razmislimo o pokretanju sopstvene proizvodnje, jer ne želimo da sugrađani opet dođu u situaciju da ne mogu da kupe mleko u prodavnici", rekao je Čučković i dodao da "gradu najviše odgovara da preuzme pančevačku mlekaru i da potom proizvodnju izmesti u već postojeću mlekaru PIK Zemun, čime će njen kapacitet biti dupliran".

Ovim potezom grad će moći da deo mleka koje se proizvodi u Poljoprivrednom kombinatu Beograd, koji je prestonica nedavno preuzela, prerađuje u sopstvenoj mlekari, i time dodatno zaradi. Dnevno se u ovom kombinatu proizvede oko 170.000 litara mleka, što bi značilo da bi petina bila preusmerena u mlekaru kojom će upravljati grad.

To takođe znači da, ukoliko se nastavi kriza na tržištu mleka, Beograđani će svakog dana moći da računaju barem na 30.000 litara.

Čučković naglašava da je grad zadovoljan što je Imlek povećao cenu mleka, što znači da će PKB njima, i kada bude pokrenuta proizvodnja u PIK Zemun, isporučivati mleko za preradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: