Todorić: Srbija bolja od Hrvatske

Vlasnik hrvatske kompanije Agrokor Ivica Todorić kaže da u Srbiji ima mnogo više mogućnosti za ulaganje nego u Hrvatskoj.

Srbija

Izvor: Pres, Ekonom:east

Sreda, 30.06.2010.

13:27

Default images

Srpski investitori dobrodošli su u Hrvatsku, izjavio je Todorić i dodao da bi „srpski privrednici samo trebalo da dođu sa parama i investiraju".

"Da sam ja iz Srbije, puno bih manje ulagao u Hrvatsku", kazao je ipak Todorić na pitanje kako tumači to da srpske kompanije u Hrvatskoj nemaju mogućnosti da rade tako dobro kao on u Srbiji.

"Eto, ja u Hrvatskoj imam svoju mrežu prodaje, ali jednostavno ne ide. Nije to tako jednostavno, proizvesti proizvod za drugo tržište je teško. Kraš ima oko 1.500 proizvoda, a ima promet nešto veći od 100 miliona evra godišnje, a bio sam u jednoj švajcarskoj firmi koja proizvodi samo tri vrste čokolade i godišnje zarađuje 280 miliona evra!", objašnjava on.

Todorić je izjavio da nije istina da Hrvati ne vole srpsku robu. "Agrokor u Hrvatsku godišnje uveze sopstvenih proizvoda proizvednih u Srbiji vrednih 60 miliona evra, a u Srbiji prodamo svoju robu vrednu oko dva miliona. Tih 60 miliona evra koje je Agrokor uvezao u Hrvatsku, počevši od Dijamantovog ulja, preko Frikomovog graška, kupuju Hrvati", kazao je on.

On je rekao da Agrokor nema problema u poslovanju u Srbiji i ocenio da su tu uslovi za poslovanje potpuno isti kao bilo gde drugde.

Vlasnik najveće privatne kompanije u Hrvatskoj je istakao da bi sa srpskim kompanijama mogao da sarađuje u širenju na tržištu Evropske unije. Srbija "ima veliku priliku za proizvodnju, izvoz i konkurentnost poljoprivrede i prehrambene industrije i zato je naše strateško opredeljenje da investiramo velika sredstva u naše kompanije u Srbiji", rekao je on.

Na pitanje da li postoji mogućnost da zajedno sa Deltom nastupi u zauzimanju tržišta Evropske unije, Todorić je rekao da bi "prihvatio takvu mogućnost" i istakao da njegova kompanija Agrokor i Delta, Miroslava Miškovića, jako dobro sarađuju.

Odnos prema tajkunima svuda isti

On je takođe rekao da je odnos vlada prema "tajkunima" svuda uglavnom isti. "Oni nas pritiskaju da bismo bili što je moguće socijalno osetljiviji. Nama su, sa druge strane, potrebne pare za investiranje, tako da se u principu radi o malom sukobu. Tajkuna ima malo, zaposlenih i sindikata više, pa je i logično da na toj liniji uvek postoji spor", dodao je.

Todorić je kazao da ne sarađuje ni sa srpskim, ni sa hrvatskim političarima i da "ima sreću da nema ništa sa državom".

Prema Todorićevom mišljenju, za Srbiju je u ovom trenutku od suštinskog značaja da se pokrenu investicije koje mogu biti profitabilne.

"Da sam ja na vlasti, prvo bih maksimalno investirao u puteve i celokupnu infrastrukturu, kao što je to uradila hrvatska vlada", rekao je on i dodao da bi trebalo učiniti sve da se dovedu strani investitori, ali i da se podrži domaći kapital da investira u one grane koje su u Srbiji najperspektivnije, kao što su poljoprivreda i energetika.

"Jedini pravi izlaz svake države iz krize su pametne investicije, a Srbija ima mnogo pametnih investicija koje mora pokrenuti", rekao je Todorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: