Šutanovac: Lider u izvozu oružja

Ministar Šutanovac kaže da je Srbija najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme od Ankare do Beča i da sa našom odbrambenom industrijom svi žele da sarađuju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2010.

09:37

Default images

"Srbija je sada postala važan činilac izvoza u celom regionu, a i zemlje koje su mnogo razvijenije od nas žele da sarađuju sa nama“, rekao je on.

On je podsetio da je u prethodna dva dana boravio u Hrvatskoj gde je sa kolegom Brankom Vukelićem potpisao sporazum o saradnji u oblasti odbrane "koji predstavlja okvirni, ili krovni, sporazum za dalju saradnju".

Šutanovac je objasnio da će dalja saradnja biti precizirana planom bilateralne vojne saradnje, dodajući da je sa hrvatskim sagovornicima razgovarao i o mogućnosti da namenske industrije dve države zajednički posluju i plasiraju svoje proizvode na trećim tržištima.

On je najavio da će delegacija Ministarstva odbrane posetiti Hrvatsku da bi sagledala s kojim kapacitetima raspolaže tamošnja odbrambena industrija i šta je to što može predstavljati izvoznu šansu u zajedničkoj saradnji.

"Nemamo nikakav problem da sarađujemo sa bilo kim ko bude imao dobar kvalitet proizvoda i cenu", rekao je ministar odbrane.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je tokom posete Tehničko-remontnom zavodu u Čačku rekao da je zadovoljan uspešnim radom tog zavoda. On je ocenio da je Tehničko-remontni zavod postao jedna od ozbiljnijih firmi u Srbiji koja ima kapacitete da radi i za Vojsku Srbije "i za druge vojske".

Prema njegovim rečima, kapaciteti zavoda su ispunjeni više od sto odsto i uskoro će biti i zaposleni novi mladi radnici, a pogotovo inženjeri. "Siguran sam da će Tehničko-remontni zavod, uz fabriku 'Sloboda' u Čačku, biti nosilac razvoja i Vojske Srbije i naše namenske industrije i izvoza", rekao je Šutanovac.

"Postoje proizvodi u Slobodi koji će, nadam se, ubrzo zadovoljiti i NATO standarde", rekao je on i dodao da čačanska Sloboda danas predstavlja jedan od primera u Srbiji kako naše domaće fabrike mogu da izvoze "pamet i proizvode".

Ministar je naglasio da se nešto manje od sto odsto proizvoda iz čačanske Slobode izvozi, što u velikoj meri smanjuje spoljno-trgovinski deficit Srbije. On je naveo da je u ovoj godini proizvodnja u toj fabrici za 85 posto veća nego 2009. a da su rezultati po pitanju naplate duplo veći.

"Fabrike pravi takve rezultate da ćemo morati da investiramo u nju da bi omogućili veću proizvodnju za koje postoji veliko interesovanje", rekao je ministar odbrane.

Korisna saradnja sa Hrvatskom

Profesor na beogradskom Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić kaže da bi Srbija i Hrvatska, kao dve najveće zemlje bivše Jugoslavije, mogle u oblasti namenske industrije da naprave vrlo značajne zajedničke prodore na treća tržišta, čime bi se ukupna suma koju godišnje zarade i jedna i druga zemlja značajno uvećala. „Mislim da bi se to moglo raditi na obostranu korist, iz čega bi nacionalne ekonomije obe zemlje imale najočiglednije koristi", rekao je Dragišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: