Tadić: Srbija biznis centar Balkana

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je grčke kompanije da investiraju u srpsku privredu, ističući da je Srbija poslovni centar zapadnog Balkana.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.06.2010.

12:40

Default images

Srbija kao političko, ekonomsko i ekspertsko središte regiona ima izvanredne potencijale za razvoj, ekonomski prosperitet i sve vidove poslovnih inovacija, rekao je Tadić.

On je otvarajući sednicu Grčko-srpskog poslovnog foruma u sredu rekao da Srbija pruža najveće pogodnosti za strana ulaganja.

"Srbija je dinamična, politički stabilna i ekonomski ambiciozna zemlja koja je spremna da se brzo integriše u EU - država koja će biti regionalni garant integrativnih procesa, bezbednosti i prosperiteta", izjavio je Tadić.

On je rekao da "Grčku i grčke kompanije Srbija doživljava kao strateškog ekonomskog partnera. Sa ukupnim investicijama od oko 2,2 milijarde evra, Grčka je jedan od vodećih investitora u Srbiji. Srbija vam i dalje nudi najbolje uslove za poslovanje u oblastima od značaja za grčke kompanije".

Predstavljajući razvojne planove Srbije i buduće pogodnosti za strane investicije, Tadić je istakao da se u Srbiji u ovom trenutku grade najduži mostovi u Evropi, da je u toku proces gasifikacije i da će u najskorijoj budućnosti biti završena mreža savremenih autoputeva.

Tako]e, Srbija, kao potpisnica CEFTA sporazuma i sporazuma o slobodnoj trgovini sa mnogim državama, prema Tadićevim rečima, nudi investitorima mogućnost plasmana na treća tržišta sa više desetina miliona stanovnika. Osvrćući se na ekonomsku i finansijsku krizu koja je pogodila sve države regiona, Tadić je istakao da lek protiv izazova krize mora biti regionalna solidarnost i saradnja.

"Sadašnja ekonomska kriza je izazov sa kojim moramo da se nosimo zajedno, ali u isto vreme ona pruža mogućnost da u praksi dokažemo prednosti regionalne saradnje i medjusobne povezanosti", poručio je Tadić.

"Verujemo da glavni preduslov za prevazilaženje krize razvoj ekonomske saradnje", rekao je Tadić.
Sednici Grčko-srpskog poslovnog saveta u Atini prisustvovali su predstavnici najznačajnijih poslovnih asocijacija i zvaničnici nekih od najvećih grčkih kompanija, kao i srpski minista trgovine Slobodan Milosavljević.

Srbija i Grčka od polovine ove decenije redovno održavaju godišnje poslovne forume preduzetnika, a me]udržavni Grčko-srpski poslovni savet funkcioniše od marta 2005.

O značaju rada Saveta i drugih aktivnosti u pravcu jačanja privredne saradnje Srbije i Grčke govori činjenica da ta zemalja, kako u Privrednoj komori Srbije navode , ostaje važan privredni partner Srbije, uprkos duzničkoj krizi koja je nanela veliku štetu ekonomiji te zemlje.

Grčka je sa više od dve milijarde evra uloženih u srpsku privredu jedan od najvećih stranih investitora u našoj zemlji, a vrlo bitno je što bezmalo polovina navedene sume predstavljaju grinfild investicije.

Predsednik Tadić će danas u Atini, gde boravi u trodnevnoj zvaničnoj poseti, razgovarati s predsednikom vlade Grčke Jorgosom Papandreuom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: