Srbija

Ponedeljak, 31.05.2010.

01:55

Izgubljeno pojeftinjenje benzina

Gorivo u Srbiji je zbog "potonuća" cena nafte na svetskim berzama ispod 70 dolara za barel, moglo da pojeftini u proseku oko tri i po dinara za litar.

Izvor: Blic

Default images

To se međutim, zbog uredbe o cenama derivata, koja se kod nas primenjuje, neće desiti bar do polovine juna, a možda ni tada jer je cena nafte počela da raste.

Kada bi do pojeftinjenja danas došlo, benzin bi koštao 116 dinara, umesto 119,40, dok bi najviša propisana cena dizela D2 bila 105,1 umesto 108,6 dinara.

To bi nakon osam uzastopnih poskupljenja ove godine, bilo prvo pojeftinjenje, ali novi presek cena ministarstvo energetike napraviće tek 14. juna, s obzirom na to da se prema novoj uredbi cena menja na mesec dana.

Kako do tada ima skoro dve nedelje, a cena nafte je poslednja dva dana protekle sedmice zanatno skočila, stiče se utisak da će građani Srbije potpuno "promašiti" moguće pojeftinjenje jednog od jabitnijih energenata.

Naime cena sirove nafte je u roku od dva dana proteke nedelje porasla za više od šest dolara po barelu. Taj energent je ranije ovog meseca ugovaran čak po 69 dolara za barel, nakon što je je nakon ohrabrujućih ekonomskih pokazatelja i kineskog uverenja u evropski oporavak iz dužničke krize znatno skočila.

Da bi derivati u Srbiji uskoro trebalo da pojeftine, potvrdio je pre dva dana i ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić koji je ocenio da su se stekli uslovi za pojeftinjenje od „nekoliko procenata“.

Ističući da cene nafte padaju na svetskom tržištu, on je najavio određenu korekciju cena naftinih derivata u Srbiji naniže, sa izgledom da se zadrži duže, pod pretpostavkom da vrednost dolara naglo ne skoči“.

Ta korekcija očigledno se neće ostvariti, jer je period promene cene derivata isuviše dug da bi efektivno moglo na cenu da se odradi prethodno pojeftinjenje nafe na svetskim berzama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

16 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: