Cvetković: Otpuštanja ne idu odmah

Obaveza Srbije prema MMF-u nije da se za mesec dana otpusti višak zaposlenih u državnoj administraciji i lokalnoj samoupravi, kaže premijer Mirko Cvetković.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

16:34

Default images

On je rekao da u tom periodu Vlada Srbije treba da pokaže ozbiljnost da je spremna da taj posao obavi.

Cvetković kaže da Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) nije obećano da će u narednih mesec dana biti otpušten višak zaposlenih u administraciji, nego da će u tom periodu Vlada Srbije preduzeti dodatne korake i akcije kako bi se taj posao završio.

"Čuo sam da smo se navodno sa MMF-om dogovorili da se racionalizacija obavi za mesec dana. To nije tačno", rekao je Cvetković.

Cvetković je kao dodatne korake i akcije u tom pravcu naveo da će Vlada poslati dopis budžetskim korisnicima u kojem će biti određen rok za smanjenje broja zaposlenih i da će se procenjivati šta je realno u tom smislu. On je naveo i da će se poruka sastojati u tome "da svi oni koji nisu do sada obavili racionalizaciju to moraju da učine u nekom dogledonom roku, a proverićemo da vidim šta je realistično. Ukoliko to ne urade (sprovedeu racionalizaciju) onda ćemo ući u neku vrstu kaznenih finansijskih mera".

Prema njegovim rečima, sama racionalizacija po svom karakteru jeste relativno složzen i mukotrpan posao i racionalizacija je više priča "vezana za određene strateške pravce, a ne za trenutnu situaciju".

Đogović: Vlada nije spremna za rezove

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović kaže da Vlada Srbije nije spremna da smanji administraciju i javnu potrošnju.

"Sumnjam da će biti smanjenja administracije i javne potrošnje jer je administracija pouzdano biračko telo, a postoje predizborninagoveštaji, tako da će se Vlada teško odlučiti da krene u te rezove" , rekao je Đogović.

On je rekao da bonusi za zaposlene u javnom sektoru, koje je najavila Vlada Srbije, "predstavljaju čist populizam i dodovoravanje administraciji".

"Vlada je iz političkih razloga voljna da izadje u susret administraciji, iako to nije interes zemlje", rekao je Đogović i dodao da je opravdano samo da se penzionerima dodele bonusi.

On je ocenio i da je dobro što nisu odmrznute plate i penzije, jer ne postoje realni izvori koji bi pokrili odmrzavanja. "Korekcija rasta BDP niža je za 0,5 procentnih poena i dozvoljeno je povećanje budžetskog deficita, što govori da ekonomija Srbije ne ide planiranom putanjom i nalazi se u dubokoj ekonomskoj i opštoj društevnoj krizi", rekao je Đogović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: