Došlo vreme za prodaju Telekoma

Vlada Srbije definitivno će potražiti strateškog partnera za “Telekom Srbije” u drugoj polovini ove godine, potvrđeno je Novostima u ovoj instituciji.

Srbija

Izvor: B92, Blic

Ponedeljak, 22.03.2010.

00:59

Default images

U toku ove nedelje, prema tvrdnjama izvora Novosti, predstavnici vladajuće koalicije razmotriće po kojem modelu će se privatizacija izvršiti, a do sada je jedino izvesno da će se akcije Telekoma ponuditi strateškom partneru na tenderu.

Veći deo vladajuće koalicije, kao i Vlade, veruje da ne treba prodavati sve akcije koje država ima u Telekomu. "Neki u Vladi veruju da je dobro prodati odmah kompletno vlasništvo države u “Telekomu” i oni su i plasirali priču o milijardi evra koja se od toga sada može dobiti", kaže izvor Novosti. Inače, “milijarda evra svežih privatizujućih prihoda” često je pominjana i na upravo održanom “srpskom Davosu” na Kopaoniku.

Kao najozbiljniji potencijalni kupac državnih akcija u Telekomu već dugo se pominje “Dojče telekom”. "Sa ovom kompanijom, koja je preko grčkog OTE već vlasnik 20 odsto srpskog nacionalnog teleoperatera, nikada zapravo nisu ni prekidani razgovori o kupovini većinskog paketa Telekoma”, otkriva izvor Novosti i dodaje da "oni i u ovoj situaciji prihvataju svaku varijantu prodaje koju ponudi naša država". Za sada su svoj stav, da je dobro vreme za privatizaciju Telekoma, javno obrazložili samo premijer Cvetković i resorna ministarka Jasna Matić. Premijer Mirko Cvetković kaže da bi bilo "pametno" prodati Telekom i dodaje da je ukidanjem monopola na fiksnu telefoniju ove godine "otvorena suštinska mogućnost i potreba privatizacije Telekoma".

"Telekom će se prodavati na tenderu. Inače, ja sam bliži modelu da se jedan deo Telekoma sada proda, a drugi deo bih zadržao u državnom vlasništvu", rekao je Cvetković za Politiku i dodao da "svi argumenti koje sam do sada čuo idu u prilog prodaje Telekoma sada, ali mislim da bi trebalo zadržati jedan deo Telekoma radi sigurnosti. Znači, mislim da bi bilo pametno prodati Telekom ove godine".

Istovremeno, ministarka za telekomunikacije Jasna Matić kaže da "ova godina nije loša za privatizaciju Telekoma i za to preduzeće mogla bi da se dobije realna cena". "Glavni deo svetske krize je prošao, sektor telekomunikacija nije toliko stradao, čak je i imao određen rast, a očekuje se dalji oporavak, tako da sa te strane gledano ova godina nije loša za prodaju Telekoma Srbija", kazala je Matićeva.

Oprečna mišljenja o prodaji

Aleksandar Vlahović, nekadašnji ministar za privatizaciju, kaže da ako država želi da proda Telekom da je pravi trenutak za to. "Telekom se sada nalazi u najboljem stanju. Poslovno i finansijski je na najvećem nivou, u odnosu na prethodnih osam godina. To je rezultat jedne pametne poslovne politike. Ukoliko postoji želja da se proda, onda je sada pravi trenutak. Ali, ako se očekuje njegovo širenje i razvoj, to se ne može bez novih investicija. S obzirom na kapital države, logično je da se uđe u prodaju", objašnjava Vlahović.
Pre nego što se krene u privatizaciju, Vlahović napominje da prvo treba da se ustanovi ko prodaje Telekom. Da li PTT Srbije, koja je vlasnik 80 odsto kompanije ili država. Na pitanje koliko vredi državno vlasništvo Telekoma, Vlahović kaže da je to teško reći, ali da se ono meri u milijardama evra. On ukazuje da tender za prodaju kompanije mora da bude transparentan i konkurentan, kako bi se što veći broj zainteresovanih javio. Prema njegovim saznanjima, interesovanje su pokazali „Dojče Telekom”, „Frans Telekom”, a odskoro i egipatski Oraskom.

I Božidar Đelić, potpredsednik vlade za evropske integracije kaže da je Telekom, posle liberalizacije tržišta, spreman za većinsko privatno vlasništvo.

"Ako dođe do privatizacije ne sme da se da se ponovi 'priča Mobtela' i da veći deo sredstava ode u potrošnju. Privatizaciju javnih preduzeća treba iskoristiti za refinansiranje javnog duga tamo gde je skup (visoke kamate), a sa druge strane osnivanjem Srpske razvojne banke taj novac uložiti u razvoj infrastrukture", rekao je Đelić.

On je dodao da će se na taj način pokazati da se privatizacija ne sprovodi iz političkeih razloga.

Međutim, ima i mišljenja da sada nije dobro prodavati Telekom, već da treba sačekati. "To preduzeće ne posluje sa gubitkom i ne vidim razloga da se sada prodaje. Država nije u takvim nevoljama da bi prodavala rentabilno preduzeće. Ako će se od novca koji se dobije od prodaje „Telekoma” finansirati blagi porast zarada i penzija, onda je to suludo. Država treba da sačeka sa prodajom bar četiri do pet godina, da se situacija na tržištu smiri i zemlja uđe u period prosperiteta", ističe ekonomista Zoran Popov i dodaje da je vrednost ove kompanije oko dve milijarde evra.

Urednica “Balkan magazina” Jelica Putniković, takođe, smatra da Telekom, kompaniju koja posluje sa dobitkom, ne bi trebalo prodavati u vreme krize. “Ako smo Telekom razvijali kao firmu iz Srbije koja može da bude uspešna kompanija, koja je uspela da preživi krizu, zašto je sada prodavati i omogućiti - da li ‘Dojče telekomu’ ili nekom drugom - da sutra ubira profit”, pita se ona.

“Zar nije bolje sačekati neko bolje vreme kada se mnogo veća suma novca može dobiti za prodaju tih akcija? Čini se da je to opet jedna opcija kako da se ova Vlada održi na vlasti i da se popuni budžet koji je, znamo, vrlo šupalj”, ocenjuje Putnikovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: