Srbija

Petak, 10.04.2009.

16:44

Zemljište Luke Beograd menja namenu

Savet za borbu protiv korupcije obavestio je predsednika i premijera Srbije da ima saznanja da je u pripremi sporazum o promeni namene zemljišta Luke Beograd.

Izvor: B92, Beta

Default images

U saopštenju se kaže da ima saznanja da je uprava Beograda pred zaključivanjem sporazuma sa novim vlasnicima Luke Beograd o promeni namene gradskog građevinskog zemljišta, što je protivno postojećim zakonima, i dodaje da bi izmeštanje dovelo do velikih finasijskih obaveza na teret poreskih obveznika, a u korist privatnih vlasnika.

Dodaje se i da su novi vlasnici Luke Beograd, Miroslav Mišković, Milan Beko i drugi, stekli pravo svojine nad objektima i pravo korišćenja zemljišta za redovnu upotrebu ovih objekata. Međutim, navodi Savet, oni nisu stekli pravo raspolaganjem zemljištem, niti pravo da zahtevaju izmeštanje luke.

Pravo svojine na zemljište u Luci, ukazuje Savet, ima država i zakonom je zabranjeno otuđivanje tog zemljišta.

Savet je predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću uputio kopije dokumenata o kojima je reč i zatražio da preduzmu sve korake radi poštovanja zakona i zaštite prava građana u ovom slučaju. Te dokumente Savet je prosledio i Specijalom tužilaštvu, istražnim organima i Gradskom javnom pravobranilaštvu.

Ranije je najavljivano da novi vlasnici Luke nameravaju da na zemljištu koje koristi to preduzeće gradi hotelske i stambeno-poslovne komplekse.

Preduzeće Luka Beograd privatizovano je po Zakonu o svojinskoj transformaciji 1998. godine, da bi 2005. preprodajom ponudom za preuzimanje otišla u većinsko vlasništvu luksemburškoj firmi Vorldfin za oko 40 miliona evra.

Savet je svojevremeno prezentovao i izveštaj o toj transakciji u kome se navodi da je prodajom državnog paketa u preduzeću Luka Beograd luksemburškom fondu Vorldfin oštećena drzava, ali i mali akcionari, jer je prodaja realizovana ispod cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

14 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: