Na prodaju u 2010. samo Galenika

Pretkvalifikacioni tender za prodaju Galenike biće raspisan do kraja meseca, kaže Vladislav Cvetković, v.d. direktora Agencije za privatizaciju.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.11.2009.

10:19

Default images

"Pozvaćemo investitore da iskažu konkretan interes i u pismu o namerama jasno kažu koji su njihovi planovi razvoja ovog preduzeća. Država Galeniku neće prodavati budzašto. Čekamo ozbiljne investitore i ukoliko se ispostavi da ima interesovanja uglednih kompanija, a verujemo da hoće, tender bi trebalo da bude raspisan u prvom tromesečju sledeće godine".

Cvetković navodi da već postoji lista potencijalnih ozbiljnih investitora u Galeniku. "Međutim, ne želimo da žurimo, već prvo da kroz pretkvalifikacioni tender opipamo puls zainteresovanih. Na osnovu toga propisaćemo uslove obavezujućeg, finalnog tendera. Cilj je da dobijemo najboljeg kupca za Galeniku, ne samo po ceni već i po investicionom programu."

Prema njegovim rečima to je jedino veliko preduzeće čija se privatizacija može očekivati sledeće godine. "Iako dinamiku i model privatizacije tih kompanija određuje Vlada, mislim da u sledećoj godini ne treba očekivati početak privatizacije ni Telekoma, ali ni Jata, Aerodroma Nikola Tesla, EPS-a", kaže on.

Komunalna preduzeća čekaju na privatizaciju

Prvi čovek Agencije za privatizaciju najavio je da je u pripremi privatizacija komunalnih preduzeća, i da je bi strategija privatizacije javnih komunalnih preduzeća koju priprema Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, trebalo da bude skoro gotova.

"Model privatizacije neće biti prodaja nego omogućavanje ulaska privatnih investitora u kapital ili poslovanje ovih preduzeća koji će onda obezbediti razvoj firmi", kaže Cveković i dodaje da je monopol komunalnih preduzeća kao javnog servisa priodan.

U pripremi zakon o privatizaciji sportskih klubova

Privatizacija sportskih klubova koju je država najavila biće moguća kada se donese zakon koji je u pripremi.

"U prvoj fazi privatizacije potrebno je utvrditi šta je čije, pošto su imovinsko-pravni odnosi vrlo komplikovani. Inicijativu za utvrđivanje treba da podnesu sportski klubovi".

Cvetković kaže i da je proces privatizacije sportskih klubova je izvestan, ali da će o dinamici odlučivati Vlada.

"Država nikako neće tolerisati da se zadrži sadašnje stanje jer je ono neodrživo. Biće omogućeno da inicijativu za pokretanje procesa privatizacije podnese i država i sportski klub. Sigurno je da se neće ići na klasičan model privatizacije, već će se tražiti onaj po kome je moguće obezbediti i razvoj sporta i kvalitetno gazdovanje. U svakom slučaju, model privatizacije će biti prilagođen vlasničkoj strukturi, koja će se utvrditi u pripremnoj fazi."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: