Dinkić: Nećemo popustiti advokatima

Protest advokata, zbog uvođenja fiskalih kasa za advokaturu, je "u najmanju ruku neosnovan", kaže ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mladjan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.11.2009.

18:15

Default images

"Ako taksisti i lekari moraju da imaju fiskalne kase, onda i advokati, sasvim sigurno, moraju da imaju evidentirane prihode zato što mora da se zna kolike prihode ostvaruju da bi se videlo da li treba paušalno da plaćaju porez državi ili treba da pređu na porez na dohodak građana po višim stopama i daju više ovom društvu", rekao je Dinkić.

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević kaže da je stav države po pitanju uvođenja fiskalnih kasa za advokate vrlo jasan, a da je način rešavanja novonastalih problema pre svega pitanje za advokate, njihovo udruženje i klijente.

"Što se tiče države, njena pozicija je vrlo jasna, uredba je usvojena u martu ove godine, rok za advokate je mart 2010. godine", kazao je Milosavljević i istakao da bi voleo da čuje šta o nezadovoljstvu advokata misle građani, privrednici i svi oni koji redovno ulažu u poreski sistem.

Advokati u Srbiji treći dan štrajkuju, nezadovoljni Uredbom Vlade Srbije kojom se "advokaturi nameće obaveza" uvođenja fiskalnih kasa od 1. marta iduće godine.

Prethodno je i Ministarstvo pravde Srbije objavilo da ne podržava štrajk advokata jer on blokira rad pravosuđa. Kako je rekao državni sekretar tog ministarstva Slobodan Homen, Ministarstvo pravde je međutim već preduzelo korake da se preispita odluka o uvođenju fiskalnih kasa za advokate, koja je i razlog obustave rada u advokaturi.

"Ministarstvo pravde je već obavilo razgovore i dalo usmenu inicijativu Ministarstvu trgovine u usluga (predlagaču uredbe kojom je planirano uvođenje fiskalnih kasa za evidentiranje advokatskih usluga) da bi trebalo razmotriti odluku o uvođenju fiskalnih kasa za advokate, s obzirom da takvo rešenje ne postoji ni u jednoj zemlji Evropske unije", kazao je Homen.

On je dodao da se Ministarstvu prethodno obratila Unija advokata EU, sa detaljnim obrazloženjem na koji način se regulišu poreske obaveze advokata u tim zemljama.

Održan je i prvi sastanak predstavnika Ministarstva pravde, Advokatske komore i Ministarstva trgovine i usluga, na kome je dogovoreno da će se razgovori nastaviti u cilju nalaženja prihvatljivog rešenja za sve strane, napomenuo je Homen.

"Što se tiče samog štrajka, Ministarstvo pravde ne podržava štrajk kao način borbe, zato što dovodi do blokade rada pravosuđa i zato što smatramo da ima više nego dovoljno vremena da se postigne rešenje koje će zadovoljiti obe strane", kazao je državni sekretar i podsetio da je početak primene sporne uredbe planiran za 1. mart iduće godine.

Homen je podsetio da je Ministarstvo pravde pre donošenja uredbe, donete na osnovu Zakona o fiskalizaciji, dalo negativno mišljenje o odredbi kojom se uvode fisklne kase i u advokaturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: