Utorak, 10.11.2009.

18:15

Dinkić: Nećemo popustiti advokatima

<a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2009&amp;mm=11&amp;dd=09&amp;nav_id=391425" class="text-link" target= "_blank">Protest advokata, zbog uvođenja fiskalih kasa za advokaturu</a>, je "u najmanju ruku neosnovan", kaže ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mladjan Dinkić.

Izvor: Tanjug

Dinkiæ: Neæemo popustiti advokatima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Cudno

pre 11 godina

Dakle svako placa pdv kada izda racun, a novac dobija onda kada mu plate.Ili advokati misle da su oni neka posebna profesija,kojoj iz nekog razloga treba da bude bolje nego ostalim privrednicima.

Ja zaista ne vidim kako moze da zavrsio pravni fakultet neko ko ne moze da nadje resenje za problem odozdo. Vecini poslova se odredjuje cena po zavrsetku posla.Ne pre.Ugovor po performansama.Naravno onda kada zavrsite uslugu, dobijete novac. A tada platite i pdv. Mozete i dobijati novac postepeno, i respektivno placati pdv za isti.

@ mup slucaju + Advokati u mnogim parnicnim predmetima rade na procenat ostvarenog u tom postupku, jer stranke ne mogu da finansiraju. Kako onda tu moze doci do primene fiskalnih kasa.

Ekonomista

pre 14 godina

Ovde 90% komentatora ne razume o cemu je rec.
Ko nece fiskalni racun,neka se registruje kao firma i neka za svoje usluge izdaje fakruru i tacka.U zemljama gde advokati nemaju fisk,kase,izdaju fakture i cik neka neko proba da je neizda.

The Gaffer

pre 14 godina

Zamolio bih sve advokate koji u svojim komentarima izrazavaju zabrinutost zbog hronoloskog nepoklapanja momenta nastanka poreske obaveze, momenta placanja poreske obaveze i momenta naplate izvrsene usluge da u svoje lamentiranje ukljuce i ostale delatnosti jer i njih muci isti problem. Cak sta vise vec godinama po opstaju na trzistu. Tako da gospodo advokati, dobro dosli u realnost poslovanja u Srbiji a to sto je ono (poslovanje) takvo kakvo je zajednicki snosimo odgovornost. Sa svoje strane pridruzujem se vasim zahtevima da se u poreski sistem, u delu primene tako i u delu naplate, uvede red.

Losmi

pre 14 godina

@ Ivan:

'... Fiskalne kase ce oterati medjunarodne firme jer prave "cash flow" problem - PDV se placa iz dzepa advokata pre naplate racuna ...'

Dragi Ivane,

1. Te velike 'medjunarodne firme' (advokatske?) ne zastupaju klijente u zavadi oko parcela u nekoj vuko.ebini vec imaju potpuno drugaciji profil i strukturu klijenata
2. Klijenti su im uglavnom pravna lica (platezno sposobna) i individue, ali gle opet - platezno sposobne.
3. Obracunski period placanja PDV-a je 3 meseca. Dakle, klijent ima 3 meseca da plati invoice, sto je vise no dovoljno, jer se za legal expenses uvek, ali uvek ima novca u velikim kompanijama.

Ukratko, ako poslovan uspeh tih velikih 'medjunarodnih firmi' zavisi od izdavanja fiskalnih racuna - onda ne moraju ni da dolaze.

Plikuscht

pre 14 godina

Zalosno je citiati komentare kojima preovladavaju stereotipi o ljudima kojima cete se mozda vec sutra morati obratiti za pomoc. Ako ni zbog cega drugog ono zbog toga da vam obezbede besplatne akcije koje vam sleduju od Dinkica.
(Marko, 11. novembar 2009 22:04)

???

Kakve veze sada imaju akcije, Dinkic ...!?!? To je vas pristup - skreni temu?

Ljudi kojima se sutra mozda obratim za 'pomoc'!? Vi tako sebe dozivljavate? Kao altruiste? Pomagace unesrecenih!? Koja je to logika?
Prijatelju, kada sam se obracao advokatima trebali su mi njegovi znanje i ekspertiza sublimirani u kvalitetnu uslugu koja ima svoju cenu. Vrlo jednostavno. Manite me vise tog stereotipa kako se vi bavite necim svetim, strasno teskim, sto svakom ustreba, kakos e sa vama nije kaciti ... kao da ste sveta krava!

Ono sta je najsmesnije je sto samo cujem protivljenja uvodjenju kasa ... ali nigde konkretne, smislene argumente. Razloge.
Zalbe na zakasnelo placanje? Pa dobro vam jutro autisticni esnafe, to je svakodnevna situacija velike vecine ostatka 'privatnicke' grupacije. PDV si duzan odmah po izdavanju fakture, a tebi kada plate - plate. Pa, podelite malo sudbinu ostatka naroda. Mada, postoje resenja i za to, ali pomucite se sami malo.
Jedino do sada sto donekle (mada vise iz daljine) lici na argument je privatnost podataka ... sto odmah pada u vodu primerom doktora kojima apsolutno nista ne fali kada prijave - Petar Petrovic, npr. 18.11.2009. specijalisticki pregled, komada jedan, naplaceno 4,500 RSD, PDV toliki-i-toliki. Ni vama kruna s glave nece pasti. A zasto je Petar Petrovic bio kod doktora, ili u advokatskoj kancelariji - to nikoga ne zanima, tako da drzite sve te podatke kao tajnu i dalje.
Ali platite prokleti PDV, kao i svi ostali gradjani u ovoj drzavi.

Lemi

pre 14 godina

@ (Skeptik, 12. novembar 2009 01:06)

' ako advokat uredno napravi fiskalni racun i posalje ga postom klijentu da uplati na njegov racun a klijent ne plati racun, sta onda? Po fiskalnoj kasi advokat treba da plati PDV a klijent nije platio nista...'

Ooooo, dobro jutro Kolumbo ... i dobro dosao medju nas ostale privrednike koji imamo taj slucaj od prvog dana uvodjenja PDV-a.
Vi ste tek sada postali svesni toga? Nije bolelo dok vas nije zakacilo :)

lepa luda

pre 14 godina

Malo sam skrenula sa teme, ali ministar je vrlo rigidan kada su u pitanju neke stvari na kojima se kupe poeni, a kada je u pitanju njegovo dvoriste i nije bas tako! Raspitajte se malo kako je prosao konkurs njegovog ministarstva za postavljanje ekonomskih diplomata, koji je bio najavljivan kao konkurs samo za strucne ljude- KAO I OBICNO- odgovori iy ministarstva su-PA MORAMO DA VODIMO RACUNA I O SUGESTIJAMA KOALICIONIH PARTNERA!?!
Na zalost to je sustina propasti Srbije!

Skeptik

pre 14 godina

Pitanje za g. Dinkica eksperta za PDV i advokatske usluge: ako advokat uredno napravi fiskalni racun i posalje ga postom klijentu da uplati na njegov racun a klijent ne plati racun, sta onda? Po fiskalnoj kasi advokat treba da plati PDV a klijent nije platio nista. Sta se dogadja u ovom slucaju? (koji se vrlo cesto desava u praksi jer klijenti nemaju para, a advokati posle uradjenog posla ostaju bez honorara). Advokati svoje usluge naplacuju ne kes novcem vec mahom posle zavrsenog posla preko direktne uplate na racun, i zbog toga se i dogadja da racuni ostaju ne placeni. OK, znaci u buduce ce se sve placati kes i unapred, jel tako?

dzoni

pre 14 godina

Kad npr veterinar pregleda psa, provede pola sata na tome, naplati 1000 din, i mora da izda fiskalni...
Advokat vas saslusa pola sata, izdiktira sekretarici sta ce da iskuca, i dok ona gresi i ispravlja svoje kucanje, on vam uzme 200 evra, i ne izda nikakav racun...
Da li je mesecni porez od 18000 din realan za advokata?

alex_kg

pre 14 godina

Aman,sta ste se svi uhvatili sa tim "studenata prava koliko hocete ,pa nek rade mladi..."....alo ljudi,nije pravni fakultet isto kao i ekonomija recimo,pa odmah posle njega na posao.....i odakle vam ideja da se studenti ili tek diplomirani pravnici zaposljavaju u advokaturi??? Ima da se vozimo mi do te stanice....NA ZALOST!

knjigovođa

pre 14 godina

Vidim iz komentara da advokatski lobi o porezima nema pojma. Kako bi i znali kad ih ne plaćaju! Inače mi je poznato da je bar 80 % studenata prava izabralo fakultet jer se na njemu ne uči matematika.
Molim poresku upravu da izdrži ovu advokatsku neprincipijelnu dreku, pa da i mi knjigovođe od masnih adv."gusaka" uzmemo, usred krize,neku crkavicu.
(Kad smo već kod para, cenjene kolege ADV. treba da znaju: njihove podneske niko ne čita a naše podneske u vezi poreza ne da čitaju nego ih rešetaju uzduž i popreko. Moraću sa nekim koeficijentom da množim njihove tarife. Nije da sam alav nego zbog principa).

Ivan

pre 14 godina

Odgovor postovanom "Barrister-u":

Fiskalne kase za advokate ne postoje u Francuskoj, Spaniji, Nemackoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Australiji, Kanadi, SAD ... Sigurno ste u pravu da se one koriste u 20-ak zemalja, pa bih vas molio da mi kazete koje su to zemlje.

PDV se placa ili mesecno ili tromesecno, u zavisnosti od delatnosti. Advokatski racuni za komercionalne poslove se po globalnim standardima placaju u roku od 180 do 270 dana a nekada prodje i duze vremena. Znaci advokati bi novac pozajmljivali bezkamatno drzavi na 3 do 6 meseci do konacne isplate racuna.
Sto se mene tice, neka uvedu PDV, ja placam VAT. Ali, uvesti fiskalne kase za advokate je lose resenje kada ima mnogo boljih primera za ugled u svetu.

Marko

pre 14 godina

E moji strucnjaci za sve i svasta. Bolje bi vam bilo da gospodina Dinkica pitate sta je sa onih vasih 1000 eura u akcijama. Kad ce vam ih podeliti, jer je rok koji je zakonom propisan davno prosao. Takodje bi bilo lepo da vam objasni kako je to Srbija umesto profita koji je prognozirao u ovoj krizi dozive ekonomski sunovrat. Umesto toga bacio vam je kosku da se neko vreme zabavljate pljujuci advokate i rezite na njih kao gladni psi. Sutra se njihov strajk zavrsava pa ce vam naci neku drugu zrtvu. Medjutim advokatima fiskalne kase nece uvesti - to vam sigurno tvrdim. Lagano ce kad ova halabuka prodje promeniti uredbu uz objasnjenje da je nezakonita i jer je to od njih Evropa trazila.
Zalosno je citiati komentare kojima preovladavaju stereotipi o ljudima kojima cete se mozda vec sutra morati obratiti za pomoc. Ako ni zbog cega drugog ono zbog toga da vam obezbede besplatne akcije koje vam sleduju od Dinkica.

Običan gradjanin,

pre 14 godina

Gospodo advokati, ako kod bilo kog davanja novca očekujem da mi neko da fiskalni račun onda sa punim pravom to tražim i od vas. Dragi naši branioci pravde i ustavnog poretka, da li ste vi "dileri i sitni kriminalci" koji nam otimate novac po ulicama i hodnicima sudova pa niste u "tehničkoj" mogućnosti da kada izvršite naplatu to i ispratite adekvatnim računom. Da se ne osećate kao "pevaljke pod vašarskim šatorom" pa su vam njedra i džepovi blagajna. Uostalom, ja želim da živim u normalnoj zemlji u kojoj će kao i svaki drugi gradjanin imati obavezu da popunim Poresku prijavu i želim da imam pravo da novac koji sam možda morala vama dati na korektan način uvrstim u svoju godišnju rekapitulaciju. Usput, ako se bunite makar pročitajte Zakon pa onda organizujte štrajk i pretite ostatku države.Evidentira se momenat naplate prometa a ne tok nastajanja prometa. Ako pekar prodaje hleb ne beleži momenat kad je podmesio testo (a vi pokrenuli parnicu) već momenat kada "naplaćuje" robu ili uslugu, samo što se kod vas najčešće naplaćuje magla a ne stvarna pravna pomoć. P.S. 2004 godine kada su ih izuzeli iz Zakona znala sam da nismo još dorasli da budemo ozbiljna država. Nadam se da se crne slutnje neće i sad ponoviti.

advokat

pre 14 godina

Koliko vidim bacena je koska a sada se narod utrkuje ko ce vise da pljune po jednoj od najuglednijih profesija u svetu.

Licno se osecam pogodjen ali i zgranut kolicinom mrznje koje pokazuju pojedinci. Iz njihovih komentara se vidi da oni nemaju elementarnih znanja o sistemu PDV, o specificnosti profesije. Na ruku im idu populisti tipa Dinkica koji je covek bez imalo znanja o poslu kojim se bavi, ali neka, dajmo zabavu ljudima, dajmo im priliku da ispolje bes... Ne bi me cudilo da postanemo glavni krivci za sve nedace u zemlji, ispasce da ako uklonimo advokate Srbija postaje najrazvijenija zemlja na svetu.

Ja sam PDV obveznik, izdajem fakture i moram da platim PDV pre nego sto meni plate, skroz poslujem preko racuna i zaista mi nije jasno zbog cega moram da uz racun koga izdajem (klijenti su mi iskljucivo pravna lica) moram da priheftam i fiskalni odsecak.

U slucaju da mi dodje inspekcija nema sanse da im dozvolim da udju u bilo koji predmet. Onda cemo da se teramo do Strazbura, a zatim cu toj oholoj hordi, ukljucujuci i Dinkica da naplatim svaki dinar. Oni koji nas pljuju treba da budu nacisto da ce na kraju da plate te racune.

Porez za sve

pre 14 godina

Voleli bi smo da ovim putem obavestimo gradjane rezignirane i ogorcene nemoralnim stavom Advokatske Komore Srbije da je na FaceBook-u oformljena grupa "Pravda za sve, Porez za sve".

Molimo vas da pristupite pomenutoj grupi, kako bi smo okupili sto veci broj clanova i zatim poslali zahtev Vladi Srbije da istraje u principijelnom stavu da Zakon i uslovi privredjivanja moraju biti isti za sve gradjane Srbije, BEZ IZUZETAKA!

Crnogorac

pre 14 godina

Ljudi, ovdje ima toliko smijesnih komentara koji tako povrsno kategorizuju svoje stavove da je to uzas boziji.
Sa prometom manjim od 20mil godisnje, svako ima pravo da bude u tromjesecnom poreskom sistemu, dakle placa porez nakon 3 mjeseca, tj ono sto bude rezultat poslovanja u tromjesecnom periodu.
Sta je sa onima koji imaju veci promet od 20mil? Pa oni imaju mjesecne obracune i placaju na kraju mjeseca PDV. A oni koji se bave uvoznickim poslom, oni ODMAH plate PDV, a da li ce oni da prodaju robu, da li ce da naplate i kada, drzavu bas briga, ona HOCE I UZME svoj PDV.
MOj zakljucak je da gospodi u odijelima od po par hiljada evra, POD OBAVEZNO moraju da uvedu kase, pa da vidimo koliko ko pravi prometa, odakle pare za skupa kola, odijela, kuce, stanove, ljetovanja i zimovanja.
Ne zaboravite, na sve sto se ne pravda preko fiskalnog racuna, NE PLACA SE POREZ NA DOBIT, koja je do skora iznosila 10%, a sada je cak 16%.
Neko je spomenuo Miskovica koji placa porez nakon 6 mjeseci. Ne zlim ja gospodina M da pravdam ili ne daj boze da stitim, ali on PLATI porez nakon 6 mjeseci, a gospoda ustirkani NIKAD!
Za jednu najobicniju parnicu uzmu 500 eur, neko za te pare radi 2 mjeseca, ne zaboravite to.

smesko

pre 14 godina

Elem, ni vlast nece popustiti u uvodjenju kasa advokatima i tacka!
Oni koji se bave prakticnom stranom zakona hoce da krse isti?! Pa bas lepo, samo izvolite. A studenata prava koliko hocete, jedva cekaju da dodju do nekog posla. Samo vi i dalje strajkujte!

Barrister

pre 14 godina

Bravo Ivane,

"Komentari (uglavnom) pokazuju osnovno ne razumevanje problema i nacina rada u modernoj advokatskoj praksi."

Uh, ovo ste bas srocili - rekao bi neko, kakav ucen covek ?! Samo, u stvari, VI STE TAJ KOJI NE RAZUME NE SAMO OVAJ PROBLEM NEGO I MNOGO STA DRUGO:

"Nigde drugde u EU ili u razvijenim zemljama ne postoje fiskalne kase za advokate. Zalosno je jer sam upravo procitao u "The Lawyer" casopisu jedan pozitivan clanak o Beogradu kao mogucem centru Balkana za advokatske poslove gde, po vidjenu novinara, bi velike medjunarodne advokatske firme otvorile svoja"

Fiskalne kase postoje u preko 20 od preko 200 drzava ! U ostalih 180 naravno da advokati nemaju fiskalne kase, POKUSAJTE DA DOKUCITE ZASTO !

"sedista za Balkan. Fiskalne kase ce oterati medjunarodne firme jer prave "cash flow" problem - PDV se placa iz dzepa advokata pre naplate racuna - a advokatske usluge za najvece poslove ce se i dalje placati advokatima u Londonu, Becu, Pragu, Budimpesti itd. Na njihove usluge se nece placati PDV u Srbiji."

Fiskalne kase nece "oterati medjunarodne firme" i ne prave nikakav ""cash flow" problem" !
Ono sto odvraca "medjunarodne firme" su korumpirane sudije i advokati !

PA VI CAK NE ZNATE NI KADA SE PLACA PDV, Ivane ??? (A placa se na kraju obracunskog perioda).

"Svugde u razvijenom svetu se priznaju razlike izmedju nacina naplate poreza izmedju razlicitih profesija i platisa. To ne znaci da se nekome omogucava da IZBEGNE placanje poreza, vec se nacin obracunavanja i placanja prilagodjava stvarnosti i principima poslovanja. Ili, drugim recima, ne pasuju svakome cipele broj 44! Ali posto g Dinkic radi naopako u mnogo cemu, onda ce i ovde upropastiti "

Sta vi to znate o nacinima naplate poreza U SVETU, a ne znate kada se placa PDV U SRBIJI ? O kakvim to "principima poslovanja" trabunjate ?
DOKLE DA KROJACI I ADVOKATI PLACAJU ISTE POREZE ? ZAR NIJE BILO DOVOLJNO 5 GODINA UTAJE POREZA ADVOKATIMA ?

Efekti uvodjenja kasa ce se odmah pokazati u razlikama izmedju do sada prijavljivanog prometa i onog koji kasa pokaze !

Demagogiju, Ivane, ostavite za tamo gde moze da prodje !

milos

pre 14 godina

Ne samo da im treba uvesti kase ,nego treba da imaju i najvecu kontrolu od poreskih organa.Vrlo lako im se usluge mogu rangirati i nema problema za cenovnik.
PS.Izgleda da se najvise bune oni koji zastupaju najokorelije kriminalce i ubice jer se tu okrece najveca lova.Prvi put da se slozim sa Mladom.

Goran

pre 14 godina

Advokati nece da dozvole uvodjenje kasa i tacka!
Mozete da dubite na trepavicama ili da i dalje lobirate za Miskovica ali vam ovo nece proci,a kada sidjete sa vlasti,advokati ce vam sigurno trebati,pogotovo ovoj dvojici,Dinkicu i Milosavljevicu!
Jos jednom,nece vam proci sasvim sigurno,pa cemo videti ko ce izdrzati do kraja!

alex_kg

pre 14 godina

Ma nije ova zemlja ni odmakla dalje od "kuke i motike",...i sve dok se parazitima iz Zastave i slicnih fabrika bude davao hleb za dzabe ...to je ok,a kada neko pismen pocne da se bori za svoja prava ,odmah se cuje "ma udri lopove i sl."..stidi se Srbijo! Cisto za informaciju,da li neko odavde zna kolike poreze su placali advokati oduvek ovde i pre tog cuvenog PDV-a,i ne samo oni...pogledajte sta rade sudijama...uvode pravosudne akademije,otpustanje 1000 sudija...ma extra.

Djoka

pre 14 godina

Ne treba popustiti advokatima,jer kad oni obustave rad na recimo mesec dana, pa sudovi nece raditi mesec dana, pa policija nece hapsiti mesec dana, pa ce u tom periodu stranke same sebe zastupati i pisati tuzbe, zalbe i ostalo,na kraju ce Milosavljevic popustiti a dragi gradjani to sve platiti. Ne pita li se neko sta bi se desilo da nasi organi recimo uhapse Mladica a advokati u strajku a on hoce odredjenog advokata koji ce da ga brani.

Ivan

pre 14 godina

Komentari (uglavnom) pokazuju osnovno ne razumevanje problema i nacina rada u modernoj advokatskoj praksi. Nigde drugde u EU ili u razvijenim zemljama ne postoje fiskalne kase za advokate. Zalosno je jer sam upravo procitao u "The Lawyer" casopisu jedan pozitivan clanak o Beogradu kao mogucem centru Balkana za advokatske poslove gde, po vidjenu novinara, bi velike medjunarodne advokatske firme otvorile svoja sedista za Balkan. Fiskalne kase ce oterati medjunarodne firme jer prave "cash flow" problem - PDV se placa iz dzepa advokata pre naplate racuna - a advokatske usluge za najvece poslove ce se i dalje placati advokatima u Londonu, Becu, Pragu, Budimpesti itd. Na njihove usluge se nece placati PDV u Srbiji. Svugde u razvijenom svetu se priznaju razlike izmedju nacina naplate poreza izmedju razlicitih profesija i platisa. To ne znaci da se nekome omogucava da IZBEGNE placanje poreza, vec se nacin obracunavanja i placanja prilagodjava stvarnosti i principima poslovanja. Ili, drugim recima, ne pasuju svakome cipele broj 44! Ali posto g Dinkic radi naopako u mnogo cemu, onda ce i ovde upropastiti (za sada) potencijal i kapacitet Srbije za napredak. Ostace na buducim generacijama da ispravljaju greske danasnjih svezanlica na vlasti. A lepo je videti da kod nas advokati ne zaostaju za drugim zemljama u nepopularnosti kao nuzno zlo!

frod

pre 14 godina

@MUP placa nakon najmanje 3-4 meseca. To znaci da Vi istog trenutka placate PDV za nesto za sta niste dobili novac.
budi srecan, miskovic placa nakon 6 meseci!
a usput, i meni drzava placa nakon 3 meseca, pa i ja kreditiram drazu, ali to nikog ne zanima, zar ne?

Dara

pre 14 godina

Podrzavam advokate u strajku i neka ne popustaju.Konacno,to je zadnja profesija u ovoj zemlji koja moze popu reci pop a bobu bob.Strajk ne mogu da slomiju nikako osim da sve advokate pohapse pa kad ne bude bilo nikoga da ih brani pustit ce ih napolje jer nece moci bez njih da vode postupke.Inace preporucujem umesto advokata da ljudi angazuju one sa diplomama index iz Kragujevca.I profe iz Kragujevca su sebi angazovale advokate. Ako neko misli da ce sa parama advokata napuniti drzavni budzet onda se grdno vara, bolje da malo pretresu ministarske i ine racune po Kajmanskim i drugim ostrvima a o cemu neki advokati dobro znaju.Bolje da se dize prasina oko neke sirotinje od advokata nego oko tajkuna i nekih drugih.

krkix

pre 14 godina

Veliki demagog Mladja pazljivo osluskuje, pa je nasao jos jedan predmet u kome ce se pozicionirati kao glas naroda.
Evo ti jos jedna tema Mladjo - ukloniti iz politickog zivota ministara ekonomije, a zbog neznanja i nesposobnosti, dok psiholoski problemi i spletkarenje jedva da su vise bitni. Ako pokrenes tu kampanju, garantujem ti opstu podrsku u svim slojevima i politickim orijentacijama.

milan

pre 14 godina

Ako advokati "izboksuju" oslobadjanje od fiskalnih kasa,ISTOG MOMENTA MORAJU SVI DRUGI PRESTATI DA IZDAJU FISKALNE RACUNE!
NEMOZE DRZAVA NEKOME BITI MAJKA A NEKOME MACEHA.

Zoran Todorović

pre 14 godina

Upravo uvođenje fiskalnih kasa štiti profesiju. Kada neko dobije spor, on će moći da naplati advokatske troškove samo do nivoa do koga poseduje fiskalne račune. To znači da je taj promet sigurno evidentiran na fiskalnoj kasi advokata, pa se lako kontroliše, bez uvida u poverljivu dokumentaciju koliki je obim prometa advokata. Samim tim se lako reguliše ko može imati status paušalca, a ko mora u sistem PDV-a, reguliše se porez na dohodak i sve ostalo. U suprotnom, ako advokati izdaju običan nefiskalni račun, postupak kontrole prometa bi morao biti mnogo složeniji i zadirao bi u poverljivost podataka. Ili možda neko smatra da je najbolje da nema nikakve kontrole, za razliku od ostalih delatnosti.

Setac iz botanicke baste

pre 14 godina

Svi nek porez plate,
tako zakon kaze,
al' za advokate
te norme ne vaze.

Fiskalne su kase atak
na gradjansku slobodu,
kada platim porez,
nemam ni za vodu!

dipl.pravnik

pre 14 godina

Da li ministar trgovine ima sluha za realnost. Zamislite advokata koji u tri sata ujutro u nekoj policijskoj stanici treba da otkuca fiskalni racun te da istog tog dana uplati PDV iako stranka nema para, ili ako je rec o sluzbenoj odbrani , MUP placa nakon najmanje 3-4 meseca. To znaci da Vi istog trenutka placate PDV za nesto za sta niste dobili novac. Obaska svi drugi razlozi. Najveci honorari u advokaturi jesu u trgovinskom pravu i tu se placanja vrse preko racuna. To je naravno pod kontrolom i ti advokati su po visini prijavljenog poreza medju prvima u zemlji. Mnogi preduzetnici koji ostvaruju znatno vece profite trgovinom ili cime drugim, ne nalaze se visoko na listi. Pored toga fiskalizacija bi pogodila najvise obicne gradjane i najveci broj advokata koji krpi kraj sa krajem. Obican gradjanin nema mogucnosti da plati advokatske usluge u punom iznosu tarife. Advokati u mnogim parnicnim predmetima rade na procenat ostvarenog u tom postupku, jer stranke ne mogu da finansiraju. Kako onda tu moze doci do primene fiskalnih kasa.

direktor

pre 14 godina

Naravno da ministarstvo ne treba da podrzi ovakav protest. Dovoljno privilegija ima ta profesija kod nas i treba ih uterati u red. Ne brinite nece oni dugo da strajkuju, zive od toga veoma dobro i brzo ce prekinuti ako vide da se ne podleze pritiscima.

Nebojša

pre 14 godina

Smatram da su advokati u pravu i da je sa ovim načinom odnosa vlasti prema advokaturi dovedena u pitanje jedna od nezavisnih profesija. Komentar direktora poreske uprave o tome da na omotu spisa piše sve, govori, koliko je on lično upućen u advokatski posao. Žalosno je što određeni ljudi uređuju određene oblasti u društvu a da se pri tom u iste apsolutno ne razumeju.

DajStaDas.com

pre 14 godina

Pa stvar se vrlo lako da resiti. Oduzmite odjednom licence svim advokatima, a onda nove licence podelite tek zavrsenim studentima koji pristaju da udju u PDV sistem. Ionako ima previse sveze zavrsenih pravnika koji jedva nalaze posao. I ne verujem da bi kvalitet usluga bio slabiji nego sto je sada, jer je, blago receno, ocajan ceo pravosudni sistem.

A sto se tice tajnosti njihovog rada... neka sami sednu pa napisu zakon o zastiti privatnosti pa neka ga predloze skupstini na usvajanje. Ipak bi ti silni pravnici valjda znali da napisu i neki dobar zakon.

Mik Ajlo

pre 14 godina

Gde radi G-din Homen? U Vladi Repiblike Srbije , ili u Advokatskoj komori? Uredba Vlade se mora postovati, kakva god da je sve dok se ne stavi van snage.Vlada sa svojim uposljenicima (citaj G-din Homen) se stara da uredbu sprovede do kraj. Vladini uposljenici, koj se ne slazu sa takvom Uredbom, mogu na najefikasniji nacin da pokazu neslaganje, a to je podnosenje ostavke. Sa pozicija drzavnog cinovnika nije bas moralno podrzavati protivnike akata Vlade.

Jovan

pre 14 godina

Ipak se krece.Ipak ima nekog u zemlji Srbiji kome je stalo do reda i zakona. Nadam se da je ovo pocetak pocetaka uspostavljanja prave pravne drzave.

DajStaDas.com

pre 14 godina

Pa stvar se vrlo lako da resiti. Oduzmite odjednom licence svim advokatima, a onda nove licence podelite tek zavrsenim studentima koji pristaju da udju u PDV sistem. Ionako ima previse sveze zavrsenih pravnika koji jedva nalaze posao. I ne verujem da bi kvalitet usluga bio slabiji nego sto je sada, jer je, blago receno, ocajan ceo pravosudni sistem.

A sto se tice tajnosti njihovog rada... neka sami sednu pa napisu zakon o zastiti privatnosti pa neka ga predloze skupstini na usvajanje. Ipak bi ti silni pravnici valjda znali da napisu i neki dobar zakon.

direktor

pre 14 godina

Naravno da ministarstvo ne treba da podrzi ovakav protest. Dovoljno privilegija ima ta profesija kod nas i treba ih uterati u red. Ne brinite nece oni dugo da strajkuju, zive od toga veoma dobro i brzo ce prekinuti ako vide da se ne podleze pritiscima.

Setac iz botanicke baste

pre 14 godina

Svi nek porez plate,
tako zakon kaze,
al' za advokate
te norme ne vaze.

Fiskalne su kase atak
na gradjansku slobodu,
kada platim porez,
nemam ni za vodu!

milan

pre 14 godina

Ako advokati "izboksuju" oslobadjanje od fiskalnih kasa,ISTOG MOMENTA MORAJU SVI DRUGI PRESTATI DA IZDAJU FISKALNE RACUNE!
NEMOZE DRZAVA NEKOME BITI MAJKA A NEKOME MACEHA.

Mik Ajlo

pre 14 godina

Gde radi G-din Homen? U Vladi Repiblike Srbije , ili u Advokatskoj komori? Uredba Vlade se mora postovati, kakva god da je sve dok se ne stavi van snage.Vlada sa svojim uposljenicima (citaj G-din Homen) se stara da uredbu sprovede do kraj. Vladini uposljenici, koj se ne slazu sa takvom Uredbom, mogu na najefikasniji nacin da pokazu neslaganje, a to je podnosenje ostavke. Sa pozicija drzavnog cinovnika nije bas moralno podrzavati protivnike akata Vlade.

Zoran Todorović

pre 14 godina

Upravo uvođenje fiskalnih kasa štiti profesiju. Kada neko dobije spor, on će moći da naplati advokatske troškove samo do nivoa do koga poseduje fiskalne račune. To znači da je taj promet sigurno evidentiran na fiskalnoj kasi advokata, pa se lako kontroliše, bez uvida u poverljivu dokumentaciju koliki je obim prometa advokata. Samim tim se lako reguliše ko može imati status paušalca, a ko mora u sistem PDV-a, reguliše se porez na dohodak i sve ostalo. U suprotnom, ako advokati izdaju običan nefiskalni račun, postupak kontrole prometa bi morao biti mnogo složeniji i zadirao bi u poverljivost podataka. Ili možda neko smatra da je najbolje da nema nikakve kontrole, za razliku od ostalih delatnosti.

Jovan

pre 14 godina

Ipak se krece.Ipak ima nekog u zemlji Srbiji kome je stalo do reda i zakona. Nadam se da je ovo pocetak pocetaka uspostavljanja prave pravne drzave.

frod

pre 14 godina

@MUP placa nakon najmanje 3-4 meseca. To znaci da Vi istog trenutka placate PDV za nesto za sta niste dobili novac.
budi srecan, miskovic placa nakon 6 meseci!
a usput, i meni drzava placa nakon 3 meseca, pa i ja kreditiram drazu, ali to nikog ne zanima, zar ne?

dipl.pravnik

pre 14 godina

Da li ministar trgovine ima sluha za realnost. Zamislite advokata koji u tri sata ujutro u nekoj policijskoj stanici treba da otkuca fiskalni racun te da istog tog dana uplati PDV iako stranka nema para, ili ako je rec o sluzbenoj odbrani , MUP placa nakon najmanje 3-4 meseca. To znaci da Vi istog trenutka placate PDV za nesto za sta niste dobili novac. Obaska svi drugi razlozi. Najveci honorari u advokaturi jesu u trgovinskom pravu i tu se placanja vrse preko racuna. To je naravno pod kontrolom i ti advokati su po visini prijavljenog poreza medju prvima u zemlji. Mnogi preduzetnici koji ostvaruju znatno vece profite trgovinom ili cime drugim, ne nalaze se visoko na listi. Pored toga fiskalizacija bi pogodila najvise obicne gradjane i najveci broj advokata koji krpi kraj sa krajem. Obican gradjanin nema mogucnosti da plati advokatske usluge u punom iznosu tarife. Advokati u mnogim parnicnim predmetima rade na procenat ostvarenog u tom postupku, jer stranke ne mogu da finansiraju. Kako onda tu moze doci do primene fiskalnih kasa.

Barrister

pre 14 godina

Bravo Ivane,

"Komentari (uglavnom) pokazuju osnovno ne razumevanje problema i nacina rada u modernoj advokatskoj praksi."

Uh, ovo ste bas srocili - rekao bi neko, kakav ucen covek ?! Samo, u stvari, VI STE TAJ KOJI NE RAZUME NE SAMO OVAJ PROBLEM NEGO I MNOGO STA DRUGO:

"Nigde drugde u EU ili u razvijenim zemljama ne postoje fiskalne kase za advokate. Zalosno je jer sam upravo procitao u "The Lawyer" casopisu jedan pozitivan clanak o Beogradu kao mogucem centru Balkana za advokatske poslove gde, po vidjenu novinara, bi velike medjunarodne advokatske firme otvorile svoja"

Fiskalne kase postoje u preko 20 od preko 200 drzava ! U ostalih 180 naravno da advokati nemaju fiskalne kase, POKUSAJTE DA DOKUCITE ZASTO !

"sedista za Balkan. Fiskalne kase ce oterati medjunarodne firme jer prave "cash flow" problem - PDV se placa iz dzepa advokata pre naplate racuna - a advokatske usluge za najvece poslove ce se i dalje placati advokatima u Londonu, Becu, Pragu, Budimpesti itd. Na njihove usluge se nece placati PDV u Srbiji."

Fiskalne kase nece "oterati medjunarodne firme" i ne prave nikakav ""cash flow" problem" !
Ono sto odvraca "medjunarodne firme" su korumpirane sudije i advokati !

PA VI CAK NE ZNATE NI KADA SE PLACA PDV, Ivane ??? (A placa se na kraju obracunskog perioda).

"Svugde u razvijenom svetu se priznaju razlike izmedju nacina naplate poreza izmedju razlicitih profesija i platisa. To ne znaci da se nekome omogucava da IZBEGNE placanje poreza, vec se nacin obracunavanja i placanja prilagodjava stvarnosti i principima poslovanja. Ili, drugim recima, ne pasuju svakome cipele broj 44! Ali posto g Dinkic radi naopako u mnogo cemu, onda ce i ovde upropastiti "

Sta vi to znate o nacinima naplate poreza U SVETU, a ne znate kada se placa PDV U SRBIJI ? O kakvim to "principima poslovanja" trabunjate ?
DOKLE DA KROJACI I ADVOKATI PLACAJU ISTE POREZE ? ZAR NIJE BILO DOVOLJNO 5 GODINA UTAJE POREZA ADVOKATIMA ?

Efekti uvodjenja kasa ce se odmah pokazati u razlikama izmedju do sada prijavljivanog prometa i onog koji kasa pokaze !

Demagogiju, Ivane, ostavite za tamo gde moze da prodje !

Običan gradjanin,

pre 14 godina

Gospodo advokati, ako kod bilo kog davanja novca očekujem da mi neko da fiskalni račun onda sa punim pravom to tražim i od vas. Dragi naši branioci pravde i ustavnog poretka, da li ste vi "dileri i sitni kriminalci" koji nam otimate novac po ulicama i hodnicima sudova pa niste u "tehničkoj" mogućnosti da kada izvršite naplatu to i ispratite adekvatnim računom. Da se ne osećate kao "pevaljke pod vašarskim šatorom" pa su vam njedra i džepovi blagajna. Uostalom, ja želim da živim u normalnoj zemlji u kojoj će kao i svaki drugi gradjanin imati obavezu da popunim Poresku prijavu i želim da imam pravo da novac koji sam možda morala vama dati na korektan način uvrstim u svoju godišnju rekapitulaciju. Usput, ako se bunite makar pročitajte Zakon pa onda organizujte štrajk i pretite ostatku države.Evidentira se momenat naplate prometa a ne tok nastajanja prometa. Ako pekar prodaje hleb ne beleži momenat kad je podmesio testo (a vi pokrenuli parnicu) već momenat kada "naplaćuje" robu ili uslugu, samo što se kod vas najčešće naplaćuje magla a ne stvarna pravna pomoć. P.S. 2004 godine kada su ih izuzeli iz Zakona znala sam da nismo još dorasli da budemo ozbiljna država. Nadam se da se crne slutnje neće i sad ponoviti.

Nebojša

pre 14 godina

Smatram da su advokati u pravu i da je sa ovim načinom odnosa vlasti prema advokaturi dovedena u pitanje jedna od nezavisnih profesija. Komentar direktora poreske uprave o tome da na omotu spisa piše sve, govori, koliko je on lično upućen u advokatski posao. Žalosno je što određeni ljudi uređuju određene oblasti u društvu a da se pri tom u iste apsolutno ne razumeju.

milos

pre 14 godina

Ne samo da im treba uvesti kase ,nego treba da imaju i najvecu kontrolu od poreskih organa.Vrlo lako im se usluge mogu rangirati i nema problema za cenovnik.
PS.Izgleda da se najvise bune oni koji zastupaju najokorelije kriminalce i ubice jer se tu okrece najveca lova.Prvi put da se slozim sa Mladom.

knjigovođa

pre 14 godina

Vidim iz komentara da advokatski lobi o porezima nema pojma. Kako bi i znali kad ih ne plaćaju! Inače mi je poznato da je bar 80 % studenata prava izabralo fakultet jer se na njemu ne uči matematika.
Molim poresku upravu da izdrži ovu advokatsku neprincipijelnu dreku, pa da i mi knjigovođe od masnih adv."gusaka" uzmemo, usred krize,neku crkavicu.
(Kad smo već kod para, cenjene kolege ADV. treba da znaju: njihove podneske niko ne čita a naše podneske u vezi poreza ne da čitaju nego ih rešetaju uzduž i popreko. Moraću sa nekim koeficijentom da množim njihove tarife. Nije da sam alav nego zbog principa).

dzoni

pre 14 godina

Kad npr veterinar pregleda psa, provede pola sata na tome, naplati 1000 din, i mora da izda fiskalni...
Advokat vas saslusa pola sata, izdiktira sekretarici sta ce da iskuca, i dok ona gresi i ispravlja svoje kucanje, on vam uzme 200 evra, i ne izda nikakav racun...
Da li je mesecni porez od 18000 din realan za advokata?

smesko

pre 14 godina

Elem, ni vlast nece popustiti u uvodjenju kasa advokatima i tacka!
Oni koji se bave prakticnom stranom zakona hoce da krse isti?! Pa bas lepo, samo izvolite. A studenata prava koliko hocete, jedva cekaju da dodju do nekog posla. Samo vi i dalje strajkujte!

Crnogorac

pre 14 godina

Ljudi, ovdje ima toliko smijesnih komentara koji tako povrsno kategorizuju svoje stavove da je to uzas boziji.
Sa prometom manjim od 20mil godisnje, svako ima pravo da bude u tromjesecnom poreskom sistemu, dakle placa porez nakon 3 mjeseca, tj ono sto bude rezultat poslovanja u tromjesecnom periodu.
Sta je sa onima koji imaju veci promet od 20mil? Pa oni imaju mjesecne obracune i placaju na kraju mjeseca PDV. A oni koji se bave uvoznickim poslom, oni ODMAH plate PDV, a da li ce oni da prodaju robu, da li ce da naplate i kada, drzavu bas briga, ona HOCE I UZME svoj PDV.
MOj zakljucak je da gospodi u odijelima od po par hiljada evra, POD OBAVEZNO moraju da uvedu kase, pa da vidimo koliko ko pravi prometa, odakle pare za skupa kola, odijela, kuce, stanove, ljetovanja i zimovanja.
Ne zaboravite, na sve sto se ne pravda preko fiskalnog racuna, NE PLACA SE POREZ NA DOBIT, koja je do skora iznosila 10%, a sada je cak 16%.
Neko je spomenuo Miskovica koji placa porez nakon 6 mjeseci. Ne zlim ja gospodina M da pravdam ili ne daj boze da stitim, ali on PLATI porez nakon 6 mjeseci, a gospoda ustirkani NIKAD!
Za jednu najobicniju parnicu uzmu 500 eur, neko za te pare radi 2 mjeseca, ne zaboravite to.

Dara

pre 14 godina

Podrzavam advokate u strajku i neka ne popustaju.Konacno,to je zadnja profesija u ovoj zemlji koja moze popu reci pop a bobu bob.Strajk ne mogu da slomiju nikako osim da sve advokate pohapse pa kad ne bude bilo nikoga da ih brani pustit ce ih napolje jer nece moci bez njih da vode postupke.Inace preporucujem umesto advokata da ljudi angazuju one sa diplomama index iz Kragujevca.I profe iz Kragujevca su sebi angazovale advokate. Ako neko misli da ce sa parama advokata napuniti drzavni budzet onda se grdno vara, bolje da malo pretresu ministarske i ine racune po Kajmanskim i drugim ostrvima a o cemu neki advokati dobro znaju.Bolje da se dize prasina oko neke sirotinje od advokata nego oko tajkuna i nekih drugih.

Ivan

pre 14 godina

Komentari (uglavnom) pokazuju osnovno ne razumevanje problema i nacina rada u modernoj advokatskoj praksi. Nigde drugde u EU ili u razvijenim zemljama ne postoje fiskalne kase za advokate. Zalosno je jer sam upravo procitao u "The Lawyer" casopisu jedan pozitivan clanak o Beogradu kao mogucem centru Balkana za advokatske poslove gde, po vidjenu novinara, bi velike medjunarodne advokatske firme otvorile svoja sedista za Balkan. Fiskalne kase ce oterati medjunarodne firme jer prave "cash flow" problem - PDV se placa iz dzepa advokata pre naplate racuna - a advokatske usluge za najvece poslove ce se i dalje placati advokatima u Londonu, Becu, Pragu, Budimpesti itd. Na njihove usluge se nece placati PDV u Srbiji. Svugde u razvijenom svetu se priznaju razlike izmedju nacina naplate poreza izmedju razlicitih profesija i platisa. To ne znaci da se nekome omogucava da IZBEGNE placanje poreza, vec se nacin obracunavanja i placanja prilagodjava stvarnosti i principima poslovanja. Ili, drugim recima, ne pasuju svakome cipele broj 44! Ali posto g Dinkic radi naopako u mnogo cemu, onda ce i ovde upropastiti (za sada) potencijal i kapacitet Srbije za napredak. Ostace na buducim generacijama da ispravljaju greske danasnjih svezanlica na vlasti. A lepo je videti da kod nas advokati ne zaostaju za drugim zemljama u nepopularnosti kao nuzno zlo!

Porez za sve

pre 14 godina

Voleli bi smo da ovim putem obavestimo gradjane rezignirane i ogorcene nemoralnim stavom Advokatske Komore Srbije da je na FaceBook-u oformljena grupa "Pravda za sve, Porez za sve".

Molimo vas da pristupite pomenutoj grupi, kako bi smo okupili sto veci broj clanova i zatim poslali zahtev Vladi Srbije da istraje u principijelnom stavu da Zakon i uslovi privredjivanja moraju biti isti za sve gradjane Srbije, BEZ IZUZETAKA!

alex_kg

pre 14 godina

Ma nije ova zemlja ni odmakla dalje od "kuke i motike",...i sve dok se parazitima iz Zastave i slicnih fabrika bude davao hleb za dzabe ...to je ok,a kada neko pismen pocne da se bori za svoja prava ,odmah se cuje "ma udri lopove i sl."..stidi se Srbijo! Cisto za informaciju,da li neko odavde zna kolike poreze su placali advokati oduvek ovde i pre tog cuvenog PDV-a,i ne samo oni...pogledajte sta rade sudijama...uvode pravosudne akademije,otpustanje 1000 sudija...ma extra.

Goran

pre 14 godina

Advokati nece da dozvole uvodjenje kasa i tacka!
Mozete da dubite na trepavicama ili da i dalje lobirate za Miskovica ali vam ovo nece proci,a kada sidjete sa vlasti,advokati ce vam sigurno trebati,pogotovo ovoj dvojici,Dinkicu i Milosavljevicu!
Jos jednom,nece vam proci sasvim sigurno,pa cemo videti ko ce izdrzati do kraja!

krkix

pre 14 godina

Veliki demagog Mladja pazljivo osluskuje, pa je nasao jos jedan predmet u kome ce se pozicionirati kao glas naroda.
Evo ti jos jedna tema Mladjo - ukloniti iz politickog zivota ministara ekonomije, a zbog neznanja i nesposobnosti, dok psiholoski problemi i spletkarenje jedva da su vise bitni. Ako pokrenes tu kampanju, garantujem ti opstu podrsku u svim slojevima i politickim orijentacijama.

Marko

pre 14 godina

E moji strucnjaci za sve i svasta. Bolje bi vam bilo da gospodina Dinkica pitate sta je sa onih vasih 1000 eura u akcijama. Kad ce vam ih podeliti, jer je rok koji je zakonom propisan davno prosao. Takodje bi bilo lepo da vam objasni kako je to Srbija umesto profita koji je prognozirao u ovoj krizi dozive ekonomski sunovrat. Umesto toga bacio vam je kosku da se neko vreme zabavljate pljujuci advokate i rezite na njih kao gladni psi. Sutra se njihov strajk zavrsava pa ce vam naci neku drugu zrtvu. Medjutim advokatima fiskalne kase nece uvesti - to vam sigurno tvrdim. Lagano ce kad ova halabuka prodje promeniti uredbu uz objasnjenje da je nezakonita i jer je to od njih Evropa trazila.
Zalosno je citiati komentare kojima preovladavaju stereotipi o ljudima kojima cete se mozda vec sutra morati obratiti za pomoc. Ako ni zbog cega drugog ono zbog toga da vam obezbede besplatne akcije koje vam sleduju od Dinkica.

advokat

pre 14 godina

Koliko vidim bacena je koska a sada se narod utrkuje ko ce vise da pljune po jednoj od najuglednijih profesija u svetu.

Licno se osecam pogodjen ali i zgranut kolicinom mrznje koje pokazuju pojedinci. Iz njihovih komentara se vidi da oni nemaju elementarnih znanja o sistemu PDV, o specificnosti profesije. Na ruku im idu populisti tipa Dinkica koji je covek bez imalo znanja o poslu kojim se bavi, ali neka, dajmo zabavu ljudima, dajmo im priliku da ispolje bes... Ne bi me cudilo da postanemo glavni krivci za sve nedace u zemlji, ispasce da ako uklonimo advokate Srbija postaje najrazvijenija zemlja na svetu.

Ja sam PDV obveznik, izdajem fakture i moram da platim PDV pre nego sto meni plate, skroz poslujem preko racuna i zaista mi nije jasno zbog cega moram da uz racun koga izdajem (klijenti su mi iskljucivo pravna lica) moram da priheftam i fiskalni odsecak.

U slucaju da mi dodje inspekcija nema sanse da im dozvolim da udju u bilo koji predmet. Onda cemo da se teramo do Strazbura, a zatim cu toj oholoj hordi, ukljucujuci i Dinkica da naplatim svaki dinar. Oni koji nas pljuju treba da budu nacisto da ce na kraju da plate te racune.

Ivan

pre 14 godina

Odgovor postovanom "Barrister-u":

Fiskalne kase za advokate ne postoje u Francuskoj, Spaniji, Nemackoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Australiji, Kanadi, SAD ... Sigurno ste u pravu da se one koriste u 20-ak zemalja, pa bih vas molio da mi kazete koje su to zemlje.

PDV se placa ili mesecno ili tromesecno, u zavisnosti od delatnosti. Advokatski racuni za komercionalne poslove se po globalnim standardima placaju u roku od 180 do 270 dana a nekada prodje i duze vremena. Znaci advokati bi novac pozajmljivali bezkamatno drzavi na 3 do 6 meseci do konacne isplate racuna.
Sto se mene tice, neka uvedu PDV, ja placam VAT. Ali, uvesti fiskalne kase za advokate je lose resenje kada ima mnogo boljih primera za ugled u svetu.

Skeptik

pre 14 godina

Pitanje za g. Dinkica eksperta za PDV i advokatske usluge: ako advokat uredno napravi fiskalni racun i posalje ga postom klijentu da uplati na njegov racun a klijent ne plati racun, sta onda? Po fiskalnoj kasi advokat treba da plati PDV a klijent nije platio nista. Sta se dogadja u ovom slucaju? (koji se vrlo cesto desava u praksi jer klijenti nemaju para, a advokati posle uradjenog posla ostaju bez honorara). Advokati svoje usluge naplacuju ne kes novcem vec mahom posle zavrsenog posla preko direktne uplate na racun, i zbog toga se i dogadja da racuni ostaju ne placeni. OK, znaci u buduce ce se sve placati kes i unapred, jel tako?

alex_kg

pre 14 godina

Aman,sta ste se svi uhvatili sa tim "studenata prava koliko hocete ,pa nek rade mladi..."....alo ljudi,nije pravni fakultet isto kao i ekonomija recimo,pa odmah posle njega na posao.....i odakle vam ideja da se studenti ili tek diplomirani pravnici zaposljavaju u advokaturi??? Ima da se vozimo mi do te stanice....NA ZALOST!

Lemi

pre 14 godina

@ (Skeptik, 12. novembar 2009 01:06)

' ako advokat uredno napravi fiskalni racun i posalje ga postom klijentu da uplati na njegov racun a klijent ne plati racun, sta onda? Po fiskalnoj kasi advokat treba da plati PDV a klijent nije platio nista...'

Ooooo, dobro jutro Kolumbo ... i dobro dosao medju nas ostale privrednike koji imamo taj slucaj od prvog dana uvodjenja PDV-a.
Vi ste tek sada postali svesni toga? Nije bolelo dok vas nije zakacilo :)

The Gaffer

pre 14 godina

Zamolio bih sve advokate koji u svojim komentarima izrazavaju zabrinutost zbog hronoloskog nepoklapanja momenta nastanka poreske obaveze, momenta placanja poreske obaveze i momenta naplate izvrsene usluge da u svoje lamentiranje ukljuce i ostale delatnosti jer i njih muci isti problem. Cak sta vise vec godinama po opstaju na trzistu. Tako da gospodo advokati, dobro dosli u realnost poslovanja u Srbiji a to sto je ono (poslovanje) takvo kakvo je zajednicki snosimo odgovornost. Sa svoje strane pridruzujem se vasim zahtevima da se u poreski sistem, u delu primene tako i u delu naplate, uvede red.

Plikuscht

pre 14 godina

Zalosno je citiati komentare kojima preovladavaju stereotipi o ljudima kojima cete se mozda vec sutra morati obratiti za pomoc. Ako ni zbog cega drugog ono zbog toga da vam obezbede besplatne akcije koje vam sleduju od Dinkica.
(Marko, 11. novembar 2009 22:04)

???

Kakve veze sada imaju akcije, Dinkic ...!?!? To je vas pristup - skreni temu?

Ljudi kojima se sutra mozda obratim za 'pomoc'!? Vi tako sebe dozivljavate? Kao altruiste? Pomagace unesrecenih!? Koja je to logika?
Prijatelju, kada sam se obracao advokatima trebali su mi njegovi znanje i ekspertiza sublimirani u kvalitetnu uslugu koja ima svoju cenu. Vrlo jednostavno. Manite me vise tog stereotipa kako se vi bavite necim svetim, strasno teskim, sto svakom ustreba, kakos e sa vama nije kaciti ... kao da ste sveta krava!

Ono sta je najsmesnije je sto samo cujem protivljenja uvodjenju kasa ... ali nigde konkretne, smislene argumente. Razloge.
Zalbe na zakasnelo placanje? Pa dobro vam jutro autisticni esnafe, to je svakodnevna situacija velike vecine ostatka 'privatnicke' grupacije. PDV si duzan odmah po izdavanju fakture, a tebi kada plate - plate. Pa, podelite malo sudbinu ostatka naroda. Mada, postoje resenja i za to, ali pomucite se sami malo.
Jedino do sada sto donekle (mada vise iz daljine) lici na argument je privatnost podataka ... sto odmah pada u vodu primerom doktora kojima apsolutno nista ne fali kada prijave - Petar Petrovic, npr. 18.11.2009. specijalisticki pregled, komada jedan, naplaceno 4,500 RSD, PDV toliki-i-toliki. Ni vama kruna s glave nece pasti. A zasto je Petar Petrovic bio kod doktora, ili u advokatskoj kancelariji - to nikoga ne zanima, tako da drzite sve te podatke kao tajnu i dalje.
Ali platite prokleti PDV, kao i svi ostali gradjani u ovoj drzavi.

Losmi

pre 14 godina

@ Ivan:

'... Fiskalne kase ce oterati medjunarodne firme jer prave "cash flow" problem - PDV se placa iz dzepa advokata pre naplate racuna ...'

Dragi Ivane,

1. Te velike 'medjunarodne firme' (advokatske?) ne zastupaju klijente u zavadi oko parcela u nekoj vuko.ebini vec imaju potpuno drugaciji profil i strukturu klijenata
2. Klijenti su im uglavnom pravna lica (platezno sposobna) i individue, ali gle opet - platezno sposobne.
3. Obracunski period placanja PDV-a je 3 meseca. Dakle, klijent ima 3 meseca da plati invoice, sto je vise no dovoljno, jer se za legal expenses uvek, ali uvek ima novca u velikim kompanijama.

Ukratko, ako poslovan uspeh tih velikih 'medjunarodnih firmi' zavisi od izdavanja fiskalnih racuna - onda ne moraju ni da dolaze.

Djoka

pre 14 godina

Ne treba popustiti advokatima,jer kad oni obustave rad na recimo mesec dana, pa sudovi nece raditi mesec dana, pa policija nece hapsiti mesec dana, pa ce u tom periodu stranke same sebe zastupati i pisati tuzbe, zalbe i ostalo,na kraju ce Milosavljevic popustiti a dragi gradjani to sve platiti. Ne pita li se neko sta bi se desilo da nasi organi recimo uhapse Mladica a advokati u strajku a on hoce odredjenog advokata koji ce da ga brani.

lepa luda

pre 14 godina

Malo sam skrenula sa teme, ali ministar je vrlo rigidan kada su u pitanju neke stvari na kojima se kupe poeni, a kada je u pitanju njegovo dvoriste i nije bas tako! Raspitajte se malo kako je prosao konkurs njegovog ministarstva za postavljanje ekonomskih diplomata, koji je bio najavljivan kao konkurs samo za strucne ljude- KAO I OBICNO- odgovori iy ministarstva su-PA MORAMO DA VODIMO RACUNA I O SUGESTIJAMA KOALICIONIH PARTNERA!?!
Na zalost to je sustina propasti Srbije!

Ekonomista

pre 14 godina

Ovde 90% komentatora ne razume o cemu je rec.
Ko nece fiskalni racun,neka se registruje kao firma i neka za svoje usluge izdaje fakruru i tacka.U zemljama gde advokati nemaju fisk,kase,izdaju fakture i cik neka neko proba da je neizda.

Cudno

pre 11 godina

Dakle svako placa pdv kada izda racun, a novac dobija onda kada mu plate.Ili advokati misle da su oni neka posebna profesija,kojoj iz nekog razloga treba da bude bolje nego ostalim privrednicima.

Ja zaista ne vidim kako moze da zavrsio pravni fakultet neko ko ne moze da nadje resenje za problem odozdo. Vecini poslova se odredjuje cena po zavrsetku posla.Ne pre.Ugovor po performansama.Naravno onda kada zavrsite uslugu, dobijete novac. A tada platite i pdv. Mozete i dobijati novac postepeno, i respektivno placati pdv za isti.

@ mup slucaju + Advokati u mnogim parnicnim predmetima rade na procenat ostvarenog u tom postupku, jer stranke ne mogu da finansiraju. Kako onda tu moze doci do primene fiskalnih kasa.

Nebojša

pre 14 godina

Smatram da su advokati u pravu i da je sa ovim načinom odnosa vlasti prema advokaturi dovedena u pitanje jedna od nezavisnih profesija. Komentar direktora poreske uprave o tome da na omotu spisa piše sve, govori, koliko je on lično upućen u advokatski posao. Žalosno je što određeni ljudi uređuju određene oblasti u društvu a da se pri tom u iste apsolutno ne razumeju.

dipl.pravnik

pre 14 godina

Da li ministar trgovine ima sluha za realnost. Zamislite advokata koji u tri sata ujutro u nekoj policijskoj stanici treba da otkuca fiskalni racun te da istog tog dana uplati PDV iako stranka nema para, ili ako je rec o sluzbenoj odbrani , MUP placa nakon najmanje 3-4 meseca. To znaci da Vi istog trenutka placate PDV za nesto za sta niste dobili novac. Obaska svi drugi razlozi. Najveci honorari u advokaturi jesu u trgovinskom pravu i tu se placanja vrse preko racuna. To je naravno pod kontrolom i ti advokati su po visini prijavljenog poreza medju prvima u zemlji. Mnogi preduzetnici koji ostvaruju znatno vece profite trgovinom ili cime drugim, ne nalaze se visoko na listi. Pored toga fiskalizacija bi pogodila najvise obicne gradjane i najveci broj advokata koji krpi kraj sa krajem. Obican gradjanin nema mogucnosti da plati advokatske usluge u punom iznosu tarife. Advokati u mnogim parnicnim predmetima rade na procenat ostvarenog u tom postupku, jer stranke ne mogu da finansiraju. Kako onda tu moze doci do primene fiskalnih kasa.

Dara

pre 14 godina

Podrzavam advokate u strajku i neka ne popustaju.Konacno,to je zadnja profesija u ovoj zemlji koja moze popu reci pop a bobu bob.Strajk ne mogu da slomiju nikako osim da sve advokate pohapse pa kad ne bude bilo nikoga da ih brani pustit ce ih napolje jer nece moci bez njih da vode postupke.Inace preporucujem umesto advokata da ljudi angazuju one sa diplomama index iz Kragujevca.I profe iz Kragujevca su sebi angazovale advokate. Ako neko misli da ce sa parama advokata napuniti drzavni budzet onda se grdno vara, bolje da malo pretresu ministarske i ine racune po Kajmanskim i drugim ostrvima a o cemu neki advokati dobro znaju.Bolje da se dize prasina oko neke sirotinje od advokata nego oko tajkuna i nekih drugih.

Goran

pre 14 godina

Advokati nece da dozvole uvodjenje kasa i tacka!
Mozete da dubite na trepavicama ili da i dalje lobirate za Miskovica ali vam ovo nece proci,a kada sidjete sa vlasti,advokati ce vam sigurno trebati,pogotovo ovoj dvojici,Dinkicu i Milosavljevicu!
Jos jednom,nece vam proci sasvim sigurno,pa cemo videti ko ce izdrzati do kraja!

Ivan

pre 14 godina

Komentari (uglavnom) pokazuju osnovno ne razumevanje problema i nacina rada u modernoj advokatskoj praksi. Nigde drugde u EU ili u razvijenim zemljama ne postoje fiskalne kase za advokate. Zalosno je jer sam upravo procitao u "The Lawyer" casopisu jedan pozitivan clanak o Beogradu kao mogucem centru Balkana za advokatske poslove gde, po vidjenu novinara, bi velike medjunarodne advokatske firme otvorile svoja sedista za Balkan. Fiskalne kase ce oterati medjunarodne firme jer prave "cash flow" problem - PDV se placa iz dzepa advokata pre naplate racuna - a advokatske usluge za najvece poslove ce se i dalje placati advokatima u Londonu, Becu, Pragu, Budimpesti itd. Na njihove usluge se nece placati PDV u Srbiji. Svugde u razvijenom svetu se priznaju razlike izmedju nacina naplate poreza izmedju razlicitih profesija i platisa. To ne znaci da se nekome omogucava da IZBEGNE placanje poreza, vec se nacin obracunavanja i placanja prilagodjava stvarnosti i principima poslovanja. Ili, drugim recima, ne pasuju svakome cipele broj 44! Ali posto g Dinkic radi naopako u mnogo cemu, onda ce i ovde upropastiti (za sada) potencijal i kapacitet Srbije za napredak. Ostace na buducim generacijama da ispravljaju greske danasnjih svezanlica na vlasti. A lepo je videti da kod nas advokati ne zaostaju za drugim zemljama u nepopularnosti kao nuzno zlo!

alex_kg

pre 14 godina

Ma nije ova zemlja ni odmakla dalje od "kuke i motike",...i sve dok se parazitima iz Zastave i slicnih fabrika bude davao hleb za dzabe ...to je ok,a kada neko pismen pocne da se bori za svoja prava ,odmah se cuje "ma udri lopove i sl."..stidi se Srbijo! Cisto za informaciju,da li neko odavde zna kolike poreze su placali advokati oduvek ovde i pre tog cuvenog PDV-a,i ne samo oni...pogledajte sta rade sudijama...uvode pravosudne akademije,otpustanje 1000 sudija...ma extra.

Djoka

pre 14 godina

Ne treba popustiti advokatima,jer kad oni obustave rad na recimo mesec dana, pa sudovi nece raditi mesec dana, pa policija nece hapsiti mesec dana, pa ce u tom periodu stranke same sebe zastupati i pisati tuzbe, zalbe i ostalo,na kraju ce Milosavljevic popustiti a dragi gradjani to sve platiti. Ne pita li se neko sta bi se desilo da nasi organi recimo uhapse Mladica a advokati u strajku a on hoce odredjenog advokata koji ce da ga brani.

Skeptik

pre 14 godina

Pitanje za g. Dinkica eksperta za PDV i advokatske usluge: ako advokat uredno napravi fiskalni racun i posalje ga postom klijentu da uplati na njegov racun a klijent ne plati racun, sta onda? Po fiskalnoj kasi advokat treba da plati PDV a klijent nije platio nista. Sta se dogadja u ovom slucaju? (koji se vrlo cesto desava u praksi jer klijenti nemaju para, a advokati posle uradjenog posla ostaju bez honorara). Advokati svoje usluge naplacuju ne kes novcem vec mahom posle zavrsenog posla preko direktne uplate na racun, i zbog toga se i dogadja da racuni ostaju ne placeni. OK, znaci u buduce ce se sve placati kes i unapred, jel tako?

advokat

pre 14 godina

Koliko vidim bacena je koska a sada se narod utrkuje ko ce vise da pljune po jednoj od najuglednijih profesija u svetu.

Licno se osecam pogodjen ali i zgranut kolicinom mrznje koje pokazuju pojedinci. Iz njihovih komentara se vidi da oni nemaju elementarnih znanja o sistemu PDV, o specificnosti profesije. Na ruku im idu populisti tipa Dinkica koji je covek bez imalo znanja o poslu kojim se bavi, ali neka, dajmo zabavu ljudima, dajmo im priliku da ispolje bes... Ne bi me cudilo da postanemo glavni krivci za sve nedace u zemlji, ispasce da ako uklonimo advokate Srbija postaje najrazvijenija zemlja na svetu.

Ja sam PDV obveznik, izdajem fakture i moram da platim PDV pre nego sto meni plate, skroz poslujem preko racuna i zaista mi nije jasno zbog cega moram da uz racun koga izdajem (klijenti su mi iskljucivo pravna lica) moram da priheftam i fiskalni odsecak.

U slucaju da mi dodje inspekcija nema sanse da im dozvolim da udju u bilo koji predmet. Onda cemo da se teramo do Strazbura, a zatim cu toj oholoj hordi, ukljucujuci i Dinkica da naplatim svaki dinar. Oni koji nas pljuju treba da budu nacisto da ce na kraju da plate te racune.

DajStaDas.com

pre 14 godina

Pa stvar se vrlo lako da resiti. Oduzmite odjednom licence svim advokatima, a onda nove licence podelite tek zavrsenim studentima koji pristaju da udju u PDV sistem. Ionako ima previse sveze zavrsenih pravnika koji jedva nalaze posao. I ne verujem da bi kvalitet usluga bio slabiji nego sto je sada, jer je, blago receno, ocajan ceo pravosudni sistem.

A sto se tice tajnosti njihovog rada... neka sami sednu pa napisu zakon o zastiti privatnosti pa neka ga predloze skupstini na usvajanje. Ipak bi ti silni pravnici valjda znali da napisu i neki dobar zakon.

Marko

pre 14 godina

E moji strucnjaci za sve i svasta. Bolje bi vam bilo da gospodina Dinkica pitate sta je sa onih vasih 1000 eura u akcijama. Kad ce vam ih podeliti, jer je rok koji je zakonom propisan davno prosao. Takodje bi bilo lepo da vam objasni kako je to Srbija umesto profita koji je prognozirao u ovoj krizi dozive ekonomski sunovrat. Umesto toga bacio vam je kosku da se neko vreme zabavljate pljujuci advokate i rezite na njih kao gladni psi. Sutra se njihov strajk zavrsava pa ce vam naci neku drugu zrtvu. Medjutim advokatima fiskalne kase nece uvesti - to vam sigurno tvrdim. Lagano ce kad ova halabuka prodje promeniti uredbu uz objasnjenje da je nezakonita i jer je to od njih Evropa trazila.
Zalosno je citiati komentare kojima preovladavaju stereotipi o ljudima kojima cete se mozda vec sutra morati obratiti za pomoc. Ako ni zbog cega drugog ono zbog toga da vam obezbede besplatne akcije koje vam sleduju od Dinkica.

Ivan

pre 14 godina

Odgovor postovanom "Barrister-u":

Fiskalne kase za advokate ne postoje u Francuskoj, Spaniji, Nemackoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Australiji, Kanadi, SAD ... Sigurno ste u pravu da se one koriste u 20-ak zemalja, pa bih vas molio da mi kazete koje su to zemlje.

PDV se placa ili mesecno ili tromesecno, u zavisnosti od delatnosti. Advokatski racuni za komercionalne poslove se po globalnim standardima placaju u roku od 180 do 270 dana a nekada prodje i duze vremena. Znaci advokati bi novac pozajmljivali bezkamatno drzavi na 3 do 6 meseci do konacne isplate racuna.
Sto se mene tice, neka uvedu PDV, ja placam VAT. Ali, uvesti fiskalne kase za advokate je lose resenje kada ima mnogo boljih primera za ugled u svetu.

krkix

pre 14 godina

Veliki demagog Mladja pazljivo osluskuje, pa je nasao jos jedan predmet u kome ce se pozicionirati kao glas naroda.
Evo ti jos jedna tema Mladjo - ukloniti iz politickog zivota ministara ekonomije, a zbog neznanja i nesposobnosti, dok psiholoski problemi i spletkarenje jedva da su vise bitni. Ako pokrenes tu kampanju, garantujem ti opstu podrsku u svim slojevima i politickim orijentacijama.

Jovan

pre 14 godina

Ipak se krece.Ipak ima nekog u zemlji Srbiji kome je stalo do reda i zakona. Nadam se da je ovo pocetak pocetaka uspostavljanja prave pravne drzave.

alex_kg

pre 14 godina

Aman,sta ste se svi uhvatili sa tim "studenata prava koliko hocete ,pa nek rade mladi..."....alo ljudi,nije pravni fakultet isto kao i ekonomija recimo,pa odmah posle njega na posao.....i odakle vam ideja da se studenti ili tek diplomirani pravnici zaposljavaju u advokaturi??? Ima da se vozimo mi do te stanice....NA ZALOST!

direktor

pre 14 godina

Naravno da ministarstvo ne treba da podrzi ovakav protest. Dovoljno privilegija ima ta profesija kod nas i treba ih uterati u red. Ne brinite nece oni dugo da strajkuju, zive od toga veoma dobro i brzo ce prekinuti ako vide da se ne podleze pritiscima.

Setac iz botanicke baste

pre 14 godina

Svi nek porez plate,
tako zakon kaze,
al' za advokate
te norme ne vaze.

Fiskalne su kase atak
na gradjansku slobodu,
kada platim porez,
nemam ni za vodu!

milan

pre 14 godina

Ako advokati "izboksuju" oslobadjanje od fiskalnih kasa,ISTOG MOMENTA MORAJU SVI DRUGI PRESTATI DA IZDAJU FISKALNE RACUNE!
NEMOZE DRZAVA NEKOME BITI MAJKA A NEKOME MACEHA.

Mik Ajlo

pre 14 godina

Gde radi G-din Homen? U Vladi Repiblike Srbije , ili u Advokatskoj komori? Uredba Vlade se mora postovati, kakva god da je sve dok se ne stavi van snage.Vlada sa svojim uposljenicima (citaj G-din Homen) se stara da uredbu sprovede do kraj. Vladini uposljenici, koj se ne slazu sa takvom Uredbom, mogu na najefikasniji nacin da pokazu neslaganje, a to je podnosenje ostavke. Sa pozicija drzavnog cinovnika nije bas moralno podrzavati protivnike akata Vlade.

Crnogorac

pre 14 godina

Ljudi, ovdje ima toliko smijesnih komentara koji tako povrsno kategorizuju svoje stavove da je to uzas boziji.
Sa prometom manjim od 20mil godisnje, svako ima pravo da bude u tromjesecnom poreskom sistemu, dakle placa porez nakon 3 mjeseca, tj ono sto bude rezultat poslovanja u tromjesecnom periodu.
Sta je sa onima koji imaju veci promet od 20mil? Pa oni imaju mjesecne obracune i placaju na kraju mjeseca PDV. A oni koji se bave uvoznickim poslom, oni ODMAH plate PDV, a da li ce oni da prodaju robu, da li ce da naplate i kada, drzavu bas briga, ona HOCE I UZME svoj PDV.
MOj zakljucak je da gospodi u odijelima od po par hiljada evra, POD OBAVEZNO moraju da uvedu kase, pa da vidimo koliko ko pravi prometa, odakle pare za skupa kola, odijela, kuce, stanove, ljetovanja i zimovanja.
Ne zaboravite, na sve sto se ne pravda preko fiskalnog racuna, NE PLACA SE POREZ NA DOBIT, koja je do skora iznosila 10%, a sada je cak 16%.
Neko je spomenuo Miskovica koji placa porez nakon 6 mjeseci. Ne zlim ja gospodina M da pravdam ili ne daj boze da stitim, ali on PLATI porez nakon 6 mjeseci, a gospoda ustirkani NIKAD!
Za jednu najobicniju parnicu uzmu 500 eur, neko za te pare radi 2 mjeseca, ne zaboravite to.

milos

pre 14 godina

Ne samo da im treba uvesti kase ,nego treba da imaju i najvecu kontrolu od poreskih organa.Vrlo lako im se usluge mogu rangirati i nema problema za cenovnik.
PS.Izgleda da se najvise bune oni koji zastupaju najokorelije kriminalce i ubice jer se tu okrece najveca lova.Prvi put da se slozim sa Mladom.

Zoran Todorović

pre 14 godina

Upravo uvođenje fiskalnih kasa štiti profesiju. Kada neko dobije spor, on će moći da naplati advokatske troškove samo do nivoa do koga poseduje fiskalne račune. To znači da je taj promet sigurno evidentiran na fiskalnoj kasi advokata, pa se lako kontroliše, bez uvida u poverljivu dokumentaciju koliki je obim prometa advokata. Samim tim se lako reguliše ko može imati status paušalca, a ko mora u sistem PDV-a, reguliše se porez na dohodak i sve ostalo. U suprotnom, ako advokati izdaju običan nefiskalni račun, postupak kontrole prometa bi morao biti mnogo složeniji i zadirao bi u poverljivost podataka. Ili možda neko smatra da je najbolje da nema nikakve kontrole, za razliku od ostalih delatnosti.

Porez za sve

pre 14 godina

Voleli bi smo da ovim putem obavestimo gradjane rezignirane i ogorcene nemoralnim stavom Advokatske Komore Srbije da je na FaceBook-u oformljena grupa "Pravda za sve, Porez za sve".

Molimo vas da pristupite pomenutoj grupi, kako bi smo okupili sto veci broj clanova i zatim poslali zahtev Vladi Srbije da istraje u principijelnom stavu da Zakon i uslovi privredjivanja moraju biti isti za sve gradjane Srbije, BEZ IZUZETAKA!

Barrister

pre 14 godina

Bravo Ivane,

"Komentari (uglavnom) pokazuju osnovno ne razumevanje problema i nacina rada u modernoj advokatskoj praksi."

Uh, ovo ste bas srocili - rekao bi neko, kakav ucen covek ?! Samo, u stvari, VI STE TAJ KOJI NE RAZUME NE SAMO OVAJ PROBLEM NEGO I MNOGO STA DRUGO:

"Nigde drugde u EU ili u razvijenim zemljama ne postoje fiskalne kase za advokate. Zalosno je jer sam upravo procitao u "The Lawyer" casopisu jedan pozitivan clanak o Beogradu kao mogucem centru Balkana za advokatske poslove gde, po vidjenu novinara, bi velike medjunarodne advokatske firme otvorile svoja"

Fiskalne kase postoje u preko 20 od preko 200 drzava ! U ostalih 180 naravno da advokati nemaju fiskalne kase, POKUSAJTE DA DOKUCITE ZASTO !

"sedista za Balkan. Fiskalne kase ce oterati medjunarodne firme jer prave "cash flow" problem - PDV se placa iz dzepa advokata pre naplate racuna - a advokatske usluge za najvece poslove ce se i dalje placati advokatima u Londonu, Becu, Pragu, Budimpesti itd. Na njihove usluge se nece placati PDV u Srbiji."

Fiskalne kase nece "oterati medjunarodne firme" i ne prave nikakav ""cash flow" problem" !
Ono sto odvraca "medjunarodne firme" su korumpirane sudije i advokati !

PA VI CAK NE ZNATE NI KADA SE PLACA PDV, Ivane ??? (A placa se na kraju obracunskog perioda).

"Svugde u razvijenom svetu se priznaju razlike izmedju nacina naplate poreza izmedju razlicitih profesija i platisa. To ne znaci da se nekome omogucava da IZBEGNE placanje poreza, vec se nacin obracunavanja i placanja prilagodjava stvarnosti i principima poslovanja. Ili, drugim recima, ne pasuju svakome cipele broj 44! Ali posto g Dinkic radi naopako u mnogo cemu, onda ce i ovde upropastiti "

Sta vi to znate o nacinima naplate poreza U SVETU, a ne znate kada se placa PDV U SRBIJI ? O kakvim to "principima poslovanja" trabunjate ?
DOKLE DA KROJACI I ADVOKATI PLACAJU ISTE POREZE ? ZAR NIJE BILO DOVOLJNO 5 GODINA UTAJE POREZA ADVOKATIMA ?

Efekti uvodjenja kasa ce se odmah pokazati u razlikama izmedju do sada prijavljivanog prometa i onog koji kasa pokaze !

Demagogiju, Ivane, ostavite za tamo gde moze da prodje !

frod

pre 14 godina

@MUP placa nakon najmanje 3-4 meseca. To znaci da Vi istog trenutka placate PDV za nesto za sta niste dobili novac.
budi srecan, miskovic placa nakon 6 meseci!
a usput, i meni drzava placa nakon 3 meseca, pa i ja kreditiram drazu, ali to nikog ne zanima, zar ne?

knjigovođa

pre 14 godina

Vidim iz komentara da advokatski lobi o porezima nema pojma. Kako bi i znali kad ih ne plaćaju! Inače mi je poznato da je bar 80 % studenata prava izabralo fakultet jer se na njemu ne uči matematika.
Molim poresku upravu da izdrži ovu advokatsku neprincipijelnu dreku, pa da i mi knjigovođe od masnih adv."gusaka" uzmemo, usred krize,neku crkavicu.
(Kad smo već kod para, cenjene kolege ADV. treba da znaju: njihove podneske niko ne čita a naše podneske u vezi poreza ne da čitaju nego ih rešetaju uzduž i popreko. Moraću sa nekim koeficijentom da množim njihove tarife. Nije da sam alav nego zbog principa).

smesko

pre 14 godina

Elem, ni vlast nece popustiti u uvodjenju kasa advokatima i tacka!
Oni koji se bave prakticnom stranom zakona hoce da krse isti?! Pa bas lepo, samo izvolite. A studenata prava koliko hocete, jedva cekaju da dodju do nekog posla. Samo vi i dalje strajkujte!

dzoni

pre 14 godina

Kad npr veterinar pregleda psa, provede pola sata na tome, naplati 1000 din, i mora da izda fiskalni...
Advokat vas saslusa pola sata, izdiktira sekretarici sta ce da iskuca, i dok ona gresi i ispravlja svoje kucanje, on vam uzme 200 evra, i ne izda nikakav racun...
Da li je mesecni porez od 18000 din realan za advokata?

Običan gradjanin,

pre 14 godina

Gospodo advokati, ako kod bilo kog davanja novca očekujem da mi neko da fiskalni račun onda sa punim pravom to tražim i od vas. Dragi naši branioci pravde i ustavnog poretka, da li ste vi "dileri i sitni kriminalci" koji nam otimate novac po ulicama i hodnicima sudova pa niste u "tehničkoj" mogućnosti da kada izvršite naplatu to i ispratite adekvatnim računom. Da se ne osećate kao "pevaljke pod vašarskim šatorom" pa su vam njedra i džepovi blagajna. Uostalom, ja želim da živim u normalnoj zemlji u kojoj će kao i svaki drugi gradjanin imati obavezu da popunim Poresku prijavu i želim da imam pravo da novac koji sam možda morala vama dati na korektan način uvrstim u svoju godišnju rekapitulaciju. Usput, ako se bunite makar pročitajte Zakon pa onda organizujte štrajk i pretite ostatku države.Evidentira se momenat naplate prometa a ne tok nastajanja prometa. Ako pekar prodaje hleb ne beleži momenat kad je podmesio testo (a vi pokrenuli parnicu) već momenat kada "naplaćuje" robu ili uslugu, samo što se kod vas najčešće naplaćuje magla a ne stvarna pravna pomoć. P.S. 2004 godine kada su ih izuzeli iz Zakona znala sam da nismo još dorasli da budemo ozbiljna država. Nadam se da se crne slutnje neće i sad ponoviti.

lepa luda

pre 14 godina

Malo sam skrenula sa teme, ali ministar je vrlo rigidan kada su u pitanju neke stvari na kojima se kupe poeni, a kada je u pitanju njegovo dvoriste i nije bas tako! Raspitajte se malo kako je prosao konkurs njegovog ministarstva za postavljanje ekonomskih diplomata, koji je bio najavljivan kao konkurs samo za strucne ljude- KAO I OBICNO- odgovori iy ministarstva su-PA MORAMO DA VODIMO RACUNA I O SUGESTIJAMA KOALICIONIH PARTNERA!?!
Na zalost to je sustina propasti Srbije!

The Gaffer

pre 14 godina

Zamolio bih sve advokate koji u svojim komentarima izrazavaju zabrinutost zbog hronoloskog nepoklapanja momenta nastanka poreske obaveze, momenta placanja poreske obaveze i momenta naplate izvrsene usluge da u svoje lamentiranje ukljuce i ostale delatnosti jer i njih muci isti problem. Cak sta vise vec godinama po opstaju na trzistu. Tako da gospodo advokati, dobro dosli u realnost poslovanja u Srbiji a to sto je ono (poslovanje) takvo kakvo je zajednicki snosimo odgovornost. Sa svoje strane pridruzujem se vasim zahtevima da se u poreski sistem, u delu primene tako i u delu naplate, uvede red.

Lemi

pre 14 godina

@ (Skeptik, 12. novembar 2009 01:06)

' ako advokat uredno napravi fiskalni racun i posalje ga postom klijentu da uplati na njegov racun a klijent ne plati racun, sta onda? Po fiskalnoj kasi advokat treba da plati PDV a klijent nije platio nista...'

Ooooo, dobro jutro Kolumbo ... i dobro dosao medju nas ostale privrednike koji imamo taj slucaj od prvog dana uvodjenja PDV-a.
Vi ste tek sada postali svesni toga? Nije bolelo dok vas nije zakacilo :)

Losmi

pre 14 godina

@ Ivan:

'... Fiskalne kase ce oterati medjunarodne firme jer prave "cash flow" problem - PDV se placa iz dzepa advokata pre naplate racuna ...'

Dragi Ivane,

1. Te velike 'medjunarodne firme' (advokatske?) ne zastupaju klijente u zavadi oko parcela u nekoj vuko.ebini vec imaju potpuno drugaciji profil i strukturu klijenata
2. Klijenti su im uglavnom pravna lica (platezno sposobna) i individue, ali gle opet - platezno sposobne.
3. Obracunski period placanja PDV-a je 3 meseca. Dakle, klijent ima 3 meseca da plati invoice, sto je vise no dovoljno, jer se za legal expenses uvek, ali uvek ima novca u velikim kompanijama.

Ukratko, ako poslovan uspeh tih velikih 'medjunarodnih firmi' zavisi od izdavanja fiskalnih racuna - onda ne moraju ni da dolaze.

Plikuscht

pre 14 godina

Zalosno je citiati komentare kojima preovladavaju stereotipi o ljudima kojima cete se mozda vec sutra morati obratiti za pomoc. Ako ni zbog cega drugog ono zbog toga da vam obezbede besplatne akcije koje vam sleduju od Dinkica.
(Marko, 11. novembar 2009 22:04)

???

Kakve veze sada imaju akcije, Dinkic ...!?!? To je vas pristup - skreni temu?

Ljudi kojima se sutra mozda obratim za 'pomoc'!? Vi tako sebe dozivljavate? Kao altruiste? Pomagace unesrecenih!? Koja je to logika?
Prijatelju, kada sam se obracao advokatima trebali su mi njegovi znanje i ekspertiza sublimirani u kvalitetnu uslugu koja ima svoju cenu. Vrlo jednostavno. Manite me vise tog stereotipa kako se vi bavite necim svetim, strasno teskim, sto svakom ustreba, kakos e sa vama nije kaciti ... kao da ste sveta krava!

Ono sta je najsmesnije je sto samo cujem protivljenja uvodjenju kasa ... ali nigde konkretne, smislene argumente. Razloge.
Zalbe na zakasnelo placanje? Pa dobro vam jutro autisticni esnafe, to je svakodnevna situacija velike vecine ostatka 'privatnicke' grupacije. PDV si duzan odmah po izdavanju fakture, a tebi kada plate - plate. Pa, podelite malo sudbinu ostatka naroda. Mada, postoje resenja i za to, ali pomucite se sami malo.
Jedino do sada sto donekle (mada vise iz daljine) lici na argument je privatnost podataka ... sto odmah pada u vodu primerom doktora kojima apsolutno nista ne fali kada prijave - Petar Petrovic, npr. 18.11.2009. specijalisticki pregled, komada jedan, naplaceno 4,500 RSD, PDV toliki-i-toliki. Ni vama kruna s glave nece pasti. A zasto je Petar Petrovic bio kod doktora, ili u advokatskoj kancelariji - to nikoga ne zanima, tako da drzite sve te podatke kao tajnu i dalje.
Ali platite prokleti PDV, kao i svi ostali gradjani u ovoj drzavi.

Ekonomista

pre 14 godina

Ovde 90% komentatora ne razume o cemu je rec.
Ko nece fiskalni racun,neka se registruje kao firma i neka za svoje usluge izdaje fakruru i tacka.U zemljama gde advokati nemaju fisk,kase,izdaju fakture i cik neka neko proba da je neizda.

Cudno

pre 11 godina

Dakle svako placa pdv kada izda racun, a novac dobija onda kada mu plate.Ili advokati misle da su oni neka posebna profesija,kojoj iz nekog razloga treba da bude bolje nego ostalim privrednicima.

Ja zaista ne vidim kako moze da zavrsio pravni fakultet neko ko ne moze da nadje resenje za problem odozdo. Vecini poslova se odredjuje cena po zavrsetku posla.Ne pre.Ugovor po performansama.Naravno onda kada zavrsite uslugu, dobijete novac. A tada platite i pdv. Mozete i dobijati novac postepeno, i respektivno placati pdv za isti.

@ mup slucaju + Advokati u mnogim parnicnim predmetima rade na procenat ostvarenog u tom postupku, jer stranke ne mogu da finansiraju. Kako onda tu moze doci do primene fiskalnih kasa.