Mleko u prahu ponuditi konditorima

Mleko u prahu bi trebalo na odloženo plaćanje ponuditi konditorskoj industriji, kojoj je u uslovima globalne ekonomske krize potrebna pomoć, kaže Saša Dragin.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2009.

08:40

Default images

Ministar poljoprivrede je ocenio da 300 tona, koje će Direkcija za republičke robne rezerve otkupiti da bi rasteretila mlekare i pomogla im u otkupu svežeg mleka od proizvođača, "nije toliko mnogo", ali da će zahvaljujući tome biti vremena da se pooštri kontrola uvoza i da konditorska industrija polako počne da preuzima domaće mleko u prahu.

"U uslovima globalne ekonomske krize i konditorskoj industriji je potrebna pomoć, jer proizvodnja košta, a kupuje se sve manje", rekao je Dragin.

On je naveo da bi bilo najpametnije da mleko u prahu koje otkupe robne rezerve bude ponuđeno konditorskoj industriji na odloženo plaćanje.
Problemi na tržištu mleka nastali su 2007. godine kada je doneta odluka da se uveze velika količina mleka u prahu, pa su zbog velikih zaliha pojedine mlekare otkazale proizvodjačima ugovore o otkupu svežeg kravljeg meka.

Prema ministrovim rečima, sledeći korak u rešavanju tih problema je trajna zaštita od damping uvoza. "Zbog toga smo uveli kriterijume za uvoz mleka u prahu koje koriste najrazvijenije zemlje", izjavio je Dragin nedeljniku "Vreme".

On je objasnio da to podrazumeva detaljne laboratorijske analize, koje su skupe i koje će povećati uvoznu cenu i da neki uzorci verovatno neće ni proći te analize i dodao da će to doprineti da konditori shvate da je bolje kupovati domaće mleko u prahu.

Zbog problema sa otkupom mleka Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva poljoprivrede, prošle nedelje donela odluku da Republička direkcija za robne rezerve otkupi 300 tona mleka u prahu domaće proizvodnje.

Dragin je kazao da, ukoliko Vrhovni sud utvrdi da je istinit zaključak Komisije za zštitu konkurencije od 25. januara 2008. godine, po kome Investicioni fond "Salford" u otkupu mleka ima monopolski položaj, ministarstvo na čijem je čelu će pružiti podršku Asocijaciji proizvođača mleka da tuže "Salford" za izgubljenu dobit.

"Ministarstvo poljoprivrede će istog trenutka pružiti podršku Asocijaciji proizvođača mleka da tuže "Salford" za izgubljenu dobit i da uđu u vlasništvo "Salforda" sa onim za koliko su bili oštećeni, da oni tamo sede zajedno sa ostalima u bordu i da odlučuju kolika je otkupna cena mleka, a kolika maloprodajna", istakao je Dragin.

"Otkup mleka u prahu nedovoljan"

Otkup 300 tona mleka u prahu je nedovoljan da se sanira situacija na tržištu mleka u Srbiji, kažu predstavnici proizvođača konditorskih proizvoda.

Predsednik Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Miletić je kazao da će zatražiti sastanak sa prerađivačima mleka kako bi se dogovorili da se i konditori, pored direkcije za robne rezerve, uključe u otkup mleka u prahu, jer bi to bilo u interesu obe strane.

Miletić je naglasio i da je 2007. godine Srbija uvezla mleko u prahu, jer domaćeg nije bilo dovoljno na tržištu. Konditori kažu i da uvozno obrano mleko u prahu, sa ukupnom zaštitom koja je oko 53 odsto i najviša je u svetu, košta 250 dinara, a punomasno 270 dinara, dok je cena domaćeg obranog mleka u prahu 290 dinara, odnosno 320 dinara punomasnog.

Otkup 300 tona mleka u prahu se obavlja od četiri mlekare u Srbiji - Imleka, Subotičke mlekare, Somboleda i Šabačke mlekare. Prema odluci Vlade Srbije, od mlekara se najviše može otkupiti do 100 tona, a ako konkurišu mlekare iz istog sistema, onda najviše 80 tona po mlekari.

Otkupna cena je 291,6 dinara po kilogramu sa porezom na dodatu vrednost (PDV), a plaćanje je u roku od 10 dana od isporuke i dostavljanja kompletne dokumentacije.

Proizvođači konditorskih proizvoda traže od Vlade Srbije da se ukinu prelevmani na uvoz mleka u prahu i konzumnog šećera. Oni su zatražili i ukidanje carine na uvoz biljnih masti koje se ne proizvode u Srbiji, kao i smanjenje carine na uvoz lešnika u jezgru na pet odsto.

Prema podacima PKS-a, u prošloj godini vrednost izvoza konditorskih proizvoda iz Srbije bila je 144 miliona dolara i to je jedna od najprofitabilnijih privrednih grana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: