U decembru 9.000 nezaposlenih više

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimir Ilić kaže da je u Srbiji u decembru bilo 727.621 nezaposlenih, za oko 9.195 više nego mesec dana ranije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.02.2009.

08:19

Default images

"To nije tako dramatično, jer u cifru ulazi i prirodni priliv onih koji završavaju školu i postaju punoletni. Ne znači da je svih devet hiljada ljudi ostalo bez posla, ali ima i značajan broj takvih", izjavio je Ilić.

Kako je rekao, direktne posledice krize, kada je reč o nezaposlenosti, mogu se očekivati u drugoj polovini ove godine. Ilić je rekao i da Nacionalna služba za zapošljavanje procenjuje da će u Srbiji ove godine nezaposlenost blago rasti, ali bez "dramatičnih posledica koje se vide na Zapadu".

Prema podacima te službe iz januara, u Srbiji ima ukupno 736.816 nezaposlenih, a najveća nezaposlenost je na jugu Srbije. "Nezaposlenost je najveća na jugu Srbije, u Prijepolju, Leskovcu, Novom Pazaru, Vranju, ali i u Boru, Zaječaru i Knjaževcu. U ovim mestima je skoro polovina radno sposobnog stanovništva nezaposlena", kazao je Ilić.

On je naveo i da "apsolutno najveći broj nezaposlenih ima Beograd", jer je najveći grad, ali u njemu je istovremeno i najveći broj zaposlenih.

Ilić je ocenio da je socijalni pakt između poslodavaca, vlade i sindikata neophodan kako bi se teret posledica ekonomske krize rasporedio jednako na celo društvo i kako na kraju ne bi najviše ispaštali radnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: