Škundrić: Kraj gasne krize u Srbiji

Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić kaže da je danas završena gasna kriza u Srbiji, a posledice su mininalne.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2009.

09:08

Default images

"Ni jedna zemlja u regionu nije se bolje organizovala od Srbije i svi su imali veće probleme i veću štetu", kazao je Škundrić i istakao da su od početka krize, 6. januara, cela vlada i sva javna preduzeća bili uključeni u njeno rešavanje.

"Gasna mreže je sačuvana i nismo imali nikakvih problema prilikom ponovnog uključenja nakon nastvka isporuke ruskog gasa", kazao je Škundrić i izrazio očekivanje da će na današnjoj sednici Nacionalnog saveta za infrastrukturu biti utvrđeni uslovi i dinamika završetka prve faze podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

"Da je dobro regovano u vreme gasne krize govori i činjenica da EPS nije uvezao ni jedan kilovat struje i da nismo imali ni jednu industrijsku havariju", istakao je Škundrić i ocenio da sigurnost isporuke energenata treba podići na viši nivo i obezbediti sopstvene rezerve.

Škundrić je kazao da se u javnosti pojavljivala nedovoljna argumentacija u vezi s obezbedjivanjem rezervi gasa u Banatskom Dvoru i objasnio da je to rezultat nepoznavanja tehničko- tehnoloških procesa utiskivanja gasa i činjenice da tu postoje ograničeni kapaciteti. On je naveo da je od kada je počela da funkcioniše nova Vlada Srbije proteklo 93 dana, a da je od tog vremena za punjenje tog skladišta gasom iskorišćen 81 dan.

U Srbiju od jutros stiže prirodni gas i to u celokupnoj količini od 10 miliona kubnih metara dnevno, kao i pre gasne krize. Kako kažu u Srbijagasu, tokom dana se očekuje normalizacija snabdevanja svih potrošača u zemlji. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kazao je da su juče potrošene sve količine gasa koji je stizao iz Nemačke i Mađarske. Kako je za B92 potvrđeno u Udruženju toplana, industrijska postrojenja i toplane će postepeno preći sa mazuta na gas. Preduzeće "Beogradske elektrane", kao najveći pojedinačni potrošač u Srbiji, koje troše čak 25 odsto svih potreba države za tim energentom u zimskim mesecima, još neće u potpunosti preći na gas kako ne bi bilo ugroženo snabdevanje ostalih, posebno individualnih potrošača gasa. Toplane u Srbiji takođe će postepeno prelaziti sa mazuta na gas.

Podsetimo, ruski gas je, preko teritorije Ukrajine, počeo da stiže do evropskih potrošača juče, nakon što je okončan rusko-ukrajinski gasni spor, koji je evropske zemlje ostavio bez tog energetna tokom protekle dve nedelje. Slovačka, Mađarska, Moldavija, Austrija, Bugarska i Hrvatska i Slovenija već su sinoć potvrdile da su počele da primaju gas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: