Plate u Srbiji rastu brže od BDP-a

Plate u Srbiji rastu brže od bruto domaćeg proizvoda, što povećava javnu potrošnju i narušava makroekonomsku stabilnost Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.09.2008.

12:22

Default images

Tokom prethodnih osam godina, zarade su rasle u proseku 15 odsto, dok je privredni rast bio oko pet odsto, kazala je jedna od autora studije Centra za liberalno demokratske studije Danica Popović.

Ona je kazala da građani nemaju visoke plate, ali da dobijaju više nego što Srbija ima i dodala da privredni ambijent nije konkurentan ukoliko zarade rastu brže od bruto domaćeg proizvoda.

Kako se navodi u studiji, najveći rast plata zabeležen je između maja 2006. i maja 2007. godine, u predizbornom periodu. Prosečan rast realnih plata tada je iznosio 26 odsto, pri čemu su zarade najviše povećane u sektoru osiguranja - 55 odsto, a najmanje u prerađivačkoj industriji - 20 odsto.

Bruto plata u Srbiji u proseku je malo viša od 40 hiljada dinara, pri čemu najviše plate koje premašuju 55 hiljada imaju zaposleni u javnim državnim i lokalnim preduzećima, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku navedeni u studiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: