“Južni potok“ zaobilazi Srbiju?

Rusko-italijanski gasovod „Južni potok“ najverovatnije će zaobići Srbiju, objavio je beogradski sajt Enerdžiobzerver.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 05.12.2007.

16:14

Default images

Prema navodima tog medija, gasovod će najverovatnije zaobići Srbiju, jer su italijanska kompanija Eni i ruski Gasprom preliminarno došli do zaključka da trasa umesto kroz Srbiju, treba da prolazi preko Rumunije na putu prema Evropi.

Predsednik italijanske kompanije Eni koja zajedno sa Gaspromom realizuje taj projekat, Paolo Scaroni saopštio je da bi gasovod „Južni potok“ trebalo da prolazi kroz Rumuniju, Mađarsku i Češku.

Scaroni je naveo i da se analiziraju varijante da i Bugarska, Rumunija, Mađarska, Češka i Austrija učestvuju u tom projektu, kako bi cevovod stigao do Italije i Nemačke, dodavši da su im pritom neophodne i usluge rumunskog Transgasa.

Kako prenosi Enerdžiobzerver, predstavnici rumunskog Transgasa kažu da imaju sve što je potrebno i ispunjavaju sve neophodne uslove kako bi ušli u taj novi regionalni projekat.

Prema rečima generalnog direktora Transgasa Joana Rusua, učestvovanje te kompanije u ovakvoj vrsti projekta znači enormnu zaradu za akcionare kompanije i državu, a otvorila bi se i nova radna mesta.

Pištolova: Krivac bivši ministar energetike Radomir Naumov

Urednica sajta Enerdžiobzerver Sijka Pištolova, smatra da je odluka o Južnom potoku već doneta, a da će Ministarstvo energetike Srbije sačekati zvaničan odgovor Gasproma.

"Ja lično mislim da je to završena priča na našu štetu i za to nam nije kriv Gasprom, nego Vlada Srbije. Po meni, glavni krivci su bivši ministar energetike Radomir Naumov i njegov saradnik koji i dalje sedi u Ministarstvu, Milutin Prodanović", kaže ona. "Zašto su oni krivi? Bukvalno su na tacni Rusima poklonili firmu Jugorosgas, a narod su lagali da će ta firma ustvari graditi Južni potok kroz Srbiju", tvrdi Pištolova.

"Do danas nije razjašnjeno pod kojim okolnostima je ta srpsko-ruska firma na fantomski način postala većinsko vlasnštvo Gasproma. Kad se to pitanje bude postavilo u parlamentu, onda će i Gasprom Srbiju početi da gleda kao ozbiljnu zemlju", kaže ona.

Ona kaže da su Rusi obećavali Srbiji taj gasovod još od vremena nekadašnjeg premijera Mirka Marjanovića, ali do danas ništa nije urađeno.

"Mnogo gubimo. Na godišnjem nivou smo mogli da imamo prihod od 200 miliona dolara samo na osnovu taksi, a da ne govorimo koliko gubimo jer će naša operativa i dalje sedeti besposlena", zaključuje ona.

Gasprom: Maršruta za "Južni potok" još nije utvrđena

Konačna odluka o maršruti kojom će prolaziti gasovod "Južni potok" još nije doneta, izjavio je Tanjugu izvor u ruskom naftnom gigantu Gasprom.

Komentarišući izveštaje pojedinih beogradskih medija da "krak gasovoda neće ići preko Srbije", Tanjugov izvor je rekao da takve izjave smatra preuranjenim, ističući da "maršruta gasovoda nije konačno utvrđena". Prema rečima izvora ruske državne agencije, "Južni potok" biće izgrađen i on suparnički projekat "Nabuko" čini konkurentno nesposobnim, zbog "ekonomske neutemeljnosti".

Pre tri meseca predsednik Uprave "Gasproma" Aleksej Miler potpisao je odluku o formiranju koordinacionog komiteta za projekat "Južni potok" i do jula 2008. komitet će, zajedno sa italijanskim "Enijem", razraditi izveštaj o tehničko-ekonomskoj opravdanosti investicija.

U skladu sa dokumentom, morski deo "Južnog potoka" prolaziće dnom Crnog mora od ruske do bugarske obale i ukupna dužina crnoorskog dela gasovoda iznosiće blizu 900 kilometara.

Za izgradnju nadzemnog dela razmatra se nekoliko maršruta koje prolaze preko teritorija evropskih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: