Prodate zgrade saveznog MUP-a

Potpisan ugovor sa kompanijom Total holidej o prodaji kompleksa zgrada bivšeg saveznog MUP-a, vredan 29,1 milion evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2007.

14:05

Default images

Kupoprodajni ugovor su potpisali pomoćnik direktora Direkcije za imovinu Srboljub Panić i zastupnik Total holideja Žarko Pavlović, koji je rekao da će cena biti isplaćena pre ugovorenog roka od 20 dana, a da će građevinski radovi početi posle dobijanja potrebnih dozvola.

Panić je rekao da zadovoljan što je potpisan ugovor sa Total holidejom i da se nada da je time okončana prodaju zgrada bivšeg saveznog MUP-a, posle četiri tenderska postupka.

Na četvrtom tenderu za prodaju zgrada porušenih tokom NATO bombardovanja 1999. godine, u ulici Kneza Miloša u Beogradu, početna cena je bila 28,8 miliona evra. Ponude su dostavila četiri ponuđača, a prvoplasirana je bila kompanija Plaza centers PPM, sa cenom od 35,4 miliona evra, koja je odustala od potpisivanja ugovora.

Direkcija je naplatila garanciju od dva miliona evra kompaniji Prajvit prodžekt menadžment (PPM), koja je na trećem tenderu pospisala ugovor o kupovini tog kompleksa, ali nije isplatila ugovorenu cenu od 35,4 miliona evra.

Garancija od oko 1,8 miliona evra će biti naplaćena i kompaniji Plaza center PPM, koja je na četvrtom tenderu bila prvoplasirani ponuđač, sa cenom od 35,3 miliona evra, ali je odustala od potpisivanja ugovora.

Zastupnik Plaze bio je suvlasnik Total holideja Žarko Pavlović, zbog čega je izraelska kompanija "AVIV", čija je ponuda odbijena zbog nepotpune dokumentacije, uložila prigovor Direkciji za imovinu, navodeći da su prvorangirani i drugorangirani ponuđač povezane firme. Žarković je potvrdio da će Plaza biti partner Total holideju u izgradnji objekata u Beogradu i da ta kompanija namarava da u Srbiji investira od dve to tri milijarde evra.

Konkurentnost tenderskog postupka, prema rečima Panića, nije narušena time što su prvorangirani i drugorangirani ponudjač povezane firme, iako je, praktično, Plaza u toj kupovini uštedela nekoliko miliona evra.

Predstavnik Total holideja je nedavno rekao da oni će tražiti da se izmenom regulacionog plana poveća površina dozvoljene kvadrature za gradnju i uputiće apel državnim institucijama da se kompaniji izađe u susret po tom pitanju.

Investitor koji je pobedio na tenderu najavio je ranije da će sagraditi hotel visoke kategorije, poslovnu zgradu klase A u okviru koje će zaposleni imati sve što im je potrebno - poštu, banku, renta-kar službu, saunu, restorane, kao i velik šoping mol. Vrednost investicije bila bi oko 200 miliona evra, a u zgradama koje bi bile napravljene radilo bi oko dve hiljade ljudi. Na prethodnom tenderu koji je okončan u martu kao kupac proglašena je Soravija grupa kojoj je ponudila 35 miliona evra, ali je Direkcija za imovinu diksvalifikovala "jer je ta firma dodatno postavila uslov da prodajnu cenu isplati nakon dobijanja određenih dozvola". Nakon toga započeti su pregovori sa drugorangiranim ponuđačem, PPM-m, ali su i oni proglašeni neuspešnim, jer ta firma nije mogla da se obaveže da će u celini isplatiti kupoprodajnu cenu.

Kompanija PPM je tražila od Direkcije za imovinu da cenu isplaćuje u tri rate, ali to nije odobreno. Direktor firme PPM Žarko Pavlović je tada rekao da će "država biti na ogromnom gubitku ako se ugovor sa tom kompanijom raskine i raspiše se četvrti tender, jer se usred leta, nijedna ozbiljna kompanija se neće pojaviti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: