Ima 26 godina, a već je primio 36 penzija

Najmlađi korisnik invalidske penzije u Republici Srpskoj ima 26 godina i već tri godine prima penzijski ček.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2016.

18:11

Ima 26 godina, a već je primio 36 penzija
Foto: Thinkstock

Kako su objasnili u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, reč je o korisniku rođenom 1990. godine, koji prima penziju od oktobra 2013. sa ostvarenim stažom osiguranja dve godine i 11 meseci.

“Kada je reč o najmlađim penzionerima, osim njega, invalidsku penziju od 2012. godine prima i još jedan stanovnik RS koji ima 27 godina”, rekli su Fondu PIO, te dodali da je za prvih 8 meseci ove godine u RS ostvareno 936 invalidskih penzija, piše Glas Srpske.

U postupku ocene radne sposobnosti, prema njihovim rečima, trenutno se nalazi još oko 200 podnosilaca zahteva za invalidsku penziju.

“Najčešći razlog odlaska u invalidsku penziju su kardiovaskularne i bolesti koštanog i mišićnog sistema, te karcinomi i psihosomatska oboljenja”, kazali su u Fondu PIO.

Invalidsku penziju lani je, prema njihovim podacima, ostvarilo 1.100 stanovnika RS, dok ih je samo godinu ranije bilo 211 više.

“Za ocenu radne sposobnosti sa ciljem ostvarivanja prava na invalidsku penziju prošle godine podneseno je 5.088 zahteva. Procenat ocene koja je rezultirala gubitkom radne sposobnosti je 21,6 odsto”, istakli su u Fondu.

Napominju da je na adresu Fonda 2014. godine stiglo 128 zahteva manje nego lani, ali da je u 26,4 odsto slučajeva utvrđen gubitak radne sposobnosti.

Što se tiče visine invalidske penzije, prema Zakonu o PIO, obračunava se na isti način kao i starosna penzija. Međutim, ako je reč o povredi na poslu, koja je uzročnik invalidnosti ili smrti osiguranika, naglasili su u Fondu, dobija se puna penzija, odnosno kao da je ostvaren puni penzijski staž od 40 godina.

Prvi čovek penzionera u RS Rade Rakulj istakao je da u pojedinim opštinama Srpske ima više korisnika invalidskih nego starosnih penzija.

“Mladić i od 18 godina u slučaju neke nesreće na poslu postaje penzioner. Međutim, kod nas su mladi ljudi masovno odlazili u penzije posle proteklog rata kupujući medicinsku dokumentaciju. Zbog toga danas u RS ima mnogo mladih koji su u penziji”, rekao je Rakulj.

Dodao je da RS ima najveći procenat penzionera od svih zemalja bivše Jugoslavije. Rakulj je naglasio da su pojedini stanovnici u RS ostvarili penziju, a zatim otišli u inostranstvo da rade, dok ček dolazi u ruke članovima njihove porodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: