"Ugašena" električna kola u RS, pljušte tužbe

Od spektakularnih najava - pa sve do sudnice. Priča o proizvodnji električnih automobila u Republici Srpskoj završila se tužbama.

Region

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2016.

14:13

Foto: Thinkstock

Ova priča završila je na tužbama firmi koje su za javno preduzeće “Nikola Tesla” pravile komponente za nikad sklopljeni automobil budućnosti, izveštava ATV.

U banjalučkom Okružnom privrednom sudu potvrđeno je da banjalučka firma “Elas Metalekspert” traži obeštećenje.

Radi se o predmetu po tužbi “Elas Metalekspert d.o.o. Banjaluka, protiv tuženog “Nikola Tesla” d.o.o. Banjaluka radi isplate potraživanja. Vrednost spora je 612.364 KM.

U istom sudu je potvrđeno da je tužba pristigla i od preduzeća “Jakše” iz Laktaša. Rešenje o izvršenju doneseno je u aprilu prošle godine – na kraju su stranke upućene na parnični postupak. Nezvanično, preduzeće u čijim prostorijama su pre više od dve godine elektromobil vozali ministri, traži isplatu 300.000 maraka.

“Sve što vas interesuje o tužbama raspitajte se u Vladi Srpske”, kratko poručuje direktorka javnog preduzeća Persa Klimenta.

“Što se toga tiče, kako sud odluči, a ja se zaista bavim samo tekstilom”, rekla je Persa Klimenta, direktorka javnog preduzeća “Nikola Tesla”, prenosi Indikator.ba.

Predstavnici oštećenih firmi su pre nekoliko meseci o propalom projektu razgovarali sa ministrom Petrom Đokićem. Za nikad isplaćeni novac nudili su čak i kompenzacije, ali na kraju nije došlo do dogovora.

U projektu izrade delova za električni automobil bilo je uključeno pet firmi. Pod jednim krovom okupilo ih je poduzeće Nikola Tesla iz Banjaluke. Vlasti su krajem 2013. godine obećale proizvodnju 14.000 automobila. Da je projekat propao definitivno su priznale početkom prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: