Muke po radnicima, otkazi pljušte

U Bosni i Hercegovini svakog meseca bar hiljadu ljudi dobije otkaz, a u prva dva meseca ove godine više od pet hiljada osoba ostalo je bez posla.

Region

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

11:55

Default images

Kako pokazuje statistika Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH, u istom periodu, 12 hiljada se prijavilo na Biro za zapošljavanje

Prema strukturnim analizama koje je nedavno objavio Zavod, negde oko pet hiljada osoba se u februaru prijavilo na osnovu otkaza, a u oko 7.300 slučajeva radi se o nekim drugim razlozima kao što su istek ugovora na određeno ili sporazumni raskid ugovora. Bosansko-hercegovacki radnici tako se svakodnevno suočavaju sa brojnim problemima, od stalnog straha hoće li uspeti da zadrže posao, do ugovora koji poslodavcima omogućavaju da u svakom trenutku mogu da ih otpuste, ukazuje Radio Slobodna Evropa.

"Imamo neprijavljene radnike, radnike koji ne mogu u penziju, radnike koji ne mogu da se leče, imamo radnike koji nemaju plaćen prekovremeni rad. Nemaju, na kraju krajeva, sigurnost", objašnjava predsednik Saveza sindikata BIH Ismet Bajramović.

Oblast zapošljavanja, ali i pomoći nezaposlenima, potrebno je što hitnije reformisati, smatraju u sindikatu, jer je to jedini način da se otpuštenima, ali i nezaposlenima koliko-toliko pomogne.

"Možemo preduzeti da se uredi taj sistem, da se konačno vidi ko radi ko ne radi, da se uredi put čoveka koji ne radi, vidi gde se nalazi . Ako radi da ima platu, ako je na birou da ima neku nadoknadu, da ima rešen socijalni status", jedno je od rešenja koje iznosi Bajramović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: