HR: Više se prodaju polovna vozila

Kupovina polovnih automobila iz inostranstva postala je pravi hit. Razlog je ulazak Hrvatske u EU čime je cena polovnih automobila pala za čak 30 odsto.

Region

Izvor: B92

Subota, 27.12.2014.

15:45

Default images

Ove godine prodano ih je dvostruko više nego prošle. Ipak, kako se uglavnom radi o starim modelima, strahuje se da će hrvatski putevi postati groblje starih i neispravnih automobilima, piše RTL.

U Hrvatsko je tako u prvih 11 meseci, za razliku od prošlogodišnjih 17, uvezeno i prodano 35.000 polovnih automobila.

Procvat ovog tržišta je logičan, poručuju analitičari, jer je nakon ulaska u Hrvatske u EU.

''Cena automobila pala je čak do 30 posto, a drugi važan trenutak je svakako ekonomska kriza koja je i dalje prisutna, pa ljudi definitivno ove veće investicije poput kupovine novih vozila odlažu za bolja vremena'', objašnjava analitičar tržišta Marino Nakić.

Bolja vremena su, barem naizgled, stigla i u salone sa novim vozilima. Nakon višegodišnjeg pada i prošlogodišnjih 26.000, u prvih 11 meseci ove godine prodato ih je 32.000.

O kupovnoj moći Hrvata najviše govori podatak prema kojem je vidljivo da su najpopularnija vozila iz druge ruke stara desetak i više godina.

Postavlja se pitanje hoće li Hrvatska postati groblje evropski olupina.

''U početku se činilo da će Hrvatska biti otpad za stare automobile i prvi automobili su zaista bili manjkavog tehničkog stanja, ali kako vreme odmiče sve mlađi automobili ulaze u Hrvatsku i u sve boljem stanju'', kaže Kristijan Tićak, urednik Auto Moto i Sporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: