Crni dani za Kroacija erlajnz

Gubitak Kroacija erlajnza za 2012. iznosi skoro 50 miliona evra (370 miliona kuna), piše “Večernji list”. Hrvatska avio-kompanija primorana na radikalne rezove.

Region

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2013.

19:29

Default images

Minus je posledica gubitka poslovanja od gotovo 70 miliona kuna (skoro 10 mil. EUR) i usklađivanja vrednosti aviona od 299 miliona kuna (gotovo 40 mil. EUR).

U upravi Kroacija erlajnza tvrde kako su do sada u poslovnim knjigama avioni imali previsoku i nerealnu vrednost, pa je ona sada samo usklađena s realnom vrednošću.

Astronomski gubitak je, kako piše “Večernji list”, samo deo problema u kojima se našao hrvatski nacionalni avio-prevoznik kojem prete još crnji dani.

Kroacija erlajnz će morati da smanji svoju flotu, koju sada čini 13 aviona - sedam Erbas i šest Deš aviona. Takođe će morati da smanje broj linija, ali i broj zaposlenih.

Problemi su, kako navodi zagrebački list, posledica dokapitalizacije koju je hrvatska vlada sprovela u decembru prošle godine, ali i pravila Evropske unije.

Dokapitalizacija je na kraju iznosila 862 miliona kuna (~114 miliona evra), a ne kako je bilo najavljivano 652 miliona kuna (~86 miliona evra).

Naime, država je svoja potraživanja prema Kroaciji erlajnzu pretvorila u udeo u kapitalu, a 652 miliona kuna odnosilo se na glavnicu po plaćenim državnim garancijama za kupovinu aviona koje Kroacija erlajnz nije mogla da otplaćuje.

No, naknadno je u dokapitalizaciju uključeno još 210 miliona kuna (~28 miliona evra) zateznih kamata za otplatu tih šest Erbasovih aviona koji su isporučeni od 1998. do 2000. godine.

Osim toga država će potrošiti otprilike 150 miliona kuna (~20 miliona evra) svežeg novca u Kroacija erlajnzu, pa će u tu kompaniju uložiti više od milijardu kuna (~132 miliona evra).

Zbog novog iznosa dokapitalizacije propao je plan restrukturiranja Kroacija erlajnza, koji je bio predstavljen u novembru 2012. U hrvatskoj avio-kompaniji sada prave novi plan.

Zbog većeg iznosa dokapitalizacije, odnosno državne pomoći prema pravilima Unije, Kroacija erlajnz mora da napravi i veće rezove.

Tako će, tvrde upućeni, morati odmah da se reše jednog Erbasa, da smanje broj linija za deset odsto, a to onda znači i za toliko smanjenje broja zaposlenih. Odlaskom jednog Erbasa, četiri kapetana i dva kopilota biće višak.

Sagovornici “Večernjeg” iz avio-industrije smatraju da takav scenario vodi definitivnom kraju hrvatskog nacionalnog avio-prevoznika jer u uslovima sve jače konkurencije na tržištu, Kroacija erlajnz mora da smanji flotu, proredi red letenja... Pri tom u idućih deset godina ne sme da primi nikakvu državnu pomoć. Čak mora da da svoj doprinos u iznosu polovine iznosa državne pomoći, a to je otprilike 500 miliona kuna (~66 miliona evra).

U Kroacija erlajnzu nisu želeli da detaljnije govore o rezovima, ali su potvrdili da će ih biti. Ova avio-kompanija je u slučaju državne podrške obavezna da primeni kompenzacijske mere, koje uključuju smanjenje kapaciteta i zastupljenosti na tržištu, ali i mere samodoprinosa, koje uključuju doprinos kompanije u finansiranju plana restrukturiranja, navode u Kroacija erlajnza.

Bez letova za London, Prištinu…

U Kroacija erlajnzu, kako “Večernji” saznaje, ove godine će biti smanjenj broj linija. Biće ukinuta linija za londonski Getvik, a možda i linija za Prištinu. Sledeće godine moguće je ukidanje i linije za londonski Hitrou.

Neke linije će pokušati da sačuvaju tako što će ih na neko vreme ustupiti drugim avio-prevoznicima.

Kako bi došli do preko potrebne gotovine, u Kroacija erlajnzu isto tako planiraju da dva Erbasova aviona daju u najam.

Bivši glavni direktor Kroacija erlajnza Ivan Mišetić nije hteo da komentariše nerealne vrednosti aviona koje se odnose u prvom redu na njega, uz objašnjenje da već nekoliko godina nije u toj kompaniji.

Njegov naslednik Srećko Šimunović čudi se kako nova uprava nije znala za problem zateznih kamata, jer se on u svom mandatu borio s bivšom ministarkom finansija Martinom Dalić oko tog problema. Kaže i da je sve o poslovanju Kroacija erlajnza, pa tako i problem zateznih kamata, navedeno u izveštaju o stanju društva koje je predao pri primopredaji dužnosti.

Nove avione ne mogu da preuzmu do 2017.

Za otplatu šest starih Erbasovih aviona ostalo je još 150 milijuna kuna (~20 miliona evra). Kroacija erlajnz je u međuvremenu naručio četiri nova aviona od Erbasa čiju je isporuku već odložio za 2015. i 2016. godinu.

Ali ni tada neće moći da ih preuzme i ako bude finansijski u stanju da to učini, jer Agencija za zaštitu tržišne konkurencije tera Kroacija erlajnz na smanjenje flote zbog državne pomoći.

Tako ova kompanija mora da se reši jednog aviona i samim tim nema u tom razdoblju pravo da uzima nove. Nove Erbasove avione mogu da preuzmu najranije 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: