Balkanske berze zanimljive u 2007.

Na balkanskim berzama 2007. je bila zanimljiva, jer je optimizam koji je vladao početkom godine "zamenio neopisivi pesimizam".

Region

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2008.

12:34

Default images

Ljubljanski "Dnevnik" na svojim poslovnim stranicama navodi više uzroka za takvo stanje, "od pregrejanih kurseva, koji su se prebrzo popeli u visine, do političke, ekonomske i socijalne krize koja nesumnjivo vlada u nekim državama na području bivše Jugoslavije".

U 2007, smatra "Dnevnik", najkraći kraj su, kako izgleda, izvukli ulagači koji su sve stavili na berzu u Banjaluci, jer je indeks u Republici Srpskoj na godišnjem nivou izgubio više od deset procenata.

List konstatuje da se sa "rastom od gotovo 30 odsto nešto boljim pokazao sarajevski indeks najuglednijih preduzeća SASX 10, a najbolji rezultat u regionu je zabeležio makedonski indeks MBI 10, koji se može pohvaliti rastom od 100 odsto".

Iza Makedonaca su, navodi "Dnevnik", "crnogorski NEX 20 sa rastom od gotovo 90 odsto i slovenački SBI 20, koji je u prošloj godini povećan za gotovo 80 odsto" i dodaje da je "hrvatski CROBEX u prošloj godini povećan za dobrih 60 odsto, a beogradski BELEX 15 za dobrih 35 odsto".

Nova berzanska godina u Bosni i Herecegovini, prema "Dnevniku", počela je klimavo, na šta ukazuje pad indeksa u većini slučajeva. Jedina svetla tačka je banjalučki indeks investicionih fondova FIRS, koji je prošle nedelje dobio dobra dva procenta.

Analitičari ljubljanskog lista smatraju da na konačnu ocenu treba pričekati, kao i da će mnogo zavisiti od političara u BiH, koji se "do sada nisu istakli aktivnostima koje bi stanovnicima donosile blagostanje", jer je godina, kao i u Sloveniji, počela sa poskupljenjima.

Ne treba, međutim, zaboraviti, dodaje list, da će "Bosna u prvom kvartalu potpisati sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što bi joj otvorilo mnoga vrata koja su do sada bila čvrsto zatvorena".

List ukazuje da BiH ima šansu s novim ciklusom privatizacije i izražava nadu da će ta zemlja i u slučaju Telekoma pametno iskoristiti privatizaciju, "što bi moglo podstaći novi investicioni ciklus za potrebno oživljavanje domaće privrede".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: