Region

Subota, 16.10.2010.

12:50

Rusi i Bugari dogovorili Južni tok

Bugarska i Rusija su postigle dogovor da ubrzaju radove na realizaciji gradnje gasovoda Južni tok, kaže predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Postignut je ozbiljan napredak u realizaciji projekta Južni tok", rekao je on i dodao da je dogovoreno ubrzano osnivanje zajedničkog rusko-bugarskog preduzeća.

Čelnik Gasproma je najavio da će iduće nedelje biti potpisan sporazum o tehničko-ekonomskoj opravdanosti bugarske deonice projekta, nakon čega će početi zajednička izrada studije izvodljivosti.

Miler je istakao da će ruska kompanija u isto vreme aktivno raditi i na realizaciji svih ostalih deonica gasovoda Južni tok. "Može se sa sigurnošću reći da će gasovod biti pušten u rad, a Evropa prve količine gasa može da očekuje već krajem 2015. godine", naglasio je on.

Gasovod će ići od Rusije do Bugarske i imaće kapacitet od 15,6 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Gasovod Južni tok u celini, koji će imati ukupno četiri kraka i punu snagu od 63 milijarde kubnih metara godišnje treba, prema Gaspromu, da počne da radi 2018. godine.

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: