Berba traje, a malinari "kao iz druge države"

Poslednjih par godina, početak berbe maline uglavnom dočekujemo sa štrajkovima, nezadovoljstvima malinara, prosipanjem maline pred Vladom Republike Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 25.06.2016.

16:44

Berba traje, a malinari
(Foto: Thinkstock.com)

Ove godine malinari sa nepristupačnih delova Jelice i okoline Žiče su zadovoljni otkupnom cenom crvenog blaga. Da li je to zbog trenutne potražnje na tržištu ili zbog manjeg roda?

Dok se u Arilju prva malina prodavala po ceni od 150 dinara, u Surdulici po 140 dinara, zbog čega su malinarai protestvovali, malinari sa Jelice i okoline Žiče, kao da su iz druge države. Prvu malinu su prodavali po ceni od 180 do 200 dinara, u zavisnosti od sorte. Iako kvalitet ove maline ne prednjači umnogome od druge maline u našoj zemlji, bolja cena je zasladila, ovim malinarima, gorko proleće.

"Realna cena je sve preko 1,20-1,40 je neka cena isplativosti, jel samim tim proizvodnja maline nije kao kod ostalih kultura. Smatram da jedan do 2 čoveka porodično može da pripremi 1 hektar maline za branje i onda kad to raspodelimo na uložene preparate i ostalo, ostane tu jedna prilična suma novca koji ljudi treba da se urazumeju da ne troše na nešto drugo. Ne postoji novac koji ne može da se potroši", kaže Goran Bojević, voćar iz Brezovice.

Cena u ovom trenutku od 180 din za Vilamet i 200 dinara za Miker će rasti jer je malina manje rodila nego prošle godine. Ali ta cena neće biti ista i za voćara Milana Novakovića iz Žiče. On će Polku, koja će stići za berbu za dvadesetak dana, prodavati po znatno većoj ceni. Njegov zasad od 3 hektara u komadu je zasigurno najveći zasad sorte Polka u ovom kraju ali i šire.

"Zadovoljan sam, e sad da bi čovek bio zadovoljan pre svega mora odgajati malinu kako treba da i imao zadovoljavajuću količinu pa da bude zadovoljan. Svi faktori su u pitanju. Može cena da bude velika, mi ako nemamo plodove ni ona nam ne znači mnogo. Koliki postižete prinos. Pa ova sorta može da da 20 t po hektaru", kaže Milan Novaković.

Prema trenutnom izgledu biljke, ova malina će toliko i postići ove godine. U narednih dva meseca, na ovoj plantaži će biti preko 50 sezonskih radnika, uglavnom studenata i školaraca koji će sebi zaraditi džeparac za more. Iako je loše počela izgleda da sezona za malinara poprima drugi oblik, bolji po njih. Više o ovoj temi u sutrašnjoj Dobroj zemlji, koja je na programu od 8h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: