Srbija najveći izvoznik maline na svetu

U Šapcu će od 9. do 11. maja biti održana Deseta svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 08.05.2016.

14:30

Srbija najveći izvoznik maline na svetu
Foto: Thinkstock

Učesnici, kojih se očekuje oko 300 iz 17 zemalja, razmeniće iskustva i dati doprinos većoj popularizaciji i promociji maline.

Organizator te trodnevne manifestacije je Poslovno udruženje hladnjačara Srbije i Svetska organizacija Proizvođača i preradjivača maline (IRO).

Kako se navodi u saopštenju organizatora, Svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline se organizuje svake druge godine i poslednje dve su održane u Kini i Čileu, gde je akcenat bio na sprovođenju Programa promocije maline u svetu, dok je Srbija bila organizator Pete svetske konferencije proizvođača i prerađivača maline 2006, koja je održana na Zlatiboru.

Članovi Svetske organizacije IRO - pored Srbije su i Australija, Bugarska, Kanada, Čile, Kina, Engleska, Francuska, Mađarska, Poljska, Škotska i SAD.

U saopštenju se podseća da Srbija kao najveći proizvođač i izvoznik maline u svetu na godišnjem nivou proizvede 80.000 do 110.000 tona maline i da se to voće izvozi zamrznuto ili prerađeno za koncentrat i sokove.

"Prošle godine Srbija je samo od maline zaradila 260 miliona evra, što je dovodi u poziciju najvećeg izvoznika maline u Evropsku uniju. Od 60 do 70 odsto domaćeg izvoza maline realizuju članice Poslovnog udruženja hladnjača Srbije, a gotovo sve hladnjače članice Udruženja poseduju standarde HACCP i sve druge standarde koje zahteva tržište sveta", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: