Drugi gradili, Srbija traćila vreme

Ekonomsko zaostajanje i siromaštvo Srbije posledica su bar pet velikih razaranja u proteklih 100 godina, izjavio je ekonomista Ljubomir Madžar.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

17:32

Default images
Foto: Thinkstock.com

Madžar je rekao da je malo toga što je danas bolje u Srbiji nego u vreme socijalizma, kao i da razaranja u prošlom veku nisu bila stvaralačka, već destruktivna.

Madžar je, otvarajući trodnevni prolećni Vivaldi forum na Mokroj gori, podsetio da je, osim dva svetska rata u prošlom stoleću, 1945. godine primenjena nasilna svojinska transformacija i da je izbrisan višestranački sistem.

Krajem prošlog stoleća u Srbiji je bila velika hiperinflacija i raspad bivše SFRJ, koja je najteže pala Srbiji, a zatim su usledile međunarodne sankcije i izgubili smo tržišta u svetu, podsetio je Madžar i dodao da je to jedan od odgovora zašto je Srbija danas ekonomski siromašna i nerazvijena.

"Jednostavno rečeno, dok su se drugi razvijali i gradili, Srbija se bavila sama sobom i gubila vreme i to je ključ zašto u ekonomskom smislu zaostajemo za drugim zemljama Evrope", rekao je ugledni ekonomista.

Ako se uporedi stanje iz vremena samoupravnog socijalizma i današnja situacija, Madžar smatra da je malo toga što je danas bolje nego u vreme socijalizma.

U uvodnom izlaganju pod nazivom "Šta bi nam (austrijski ekonomista Jozef) Šumpeter danas poručio?", Madžar je objasnio da je Šumpeter imao dve ideje - jednu da svet ide ka stvaralačkoj destrukciji i drugu da društvo u svetu neumitno ide ka socijalizmu.

Ideja stvaralačke destrukcije odnosi se na one delove ekonomije i društva jedne zemlje koje treba ukloniti da bi se primenile nove ideje, objasnio je Madžar.

U socijalističko vreme u Srbiji i ondašnjoj Jugoslaviji stope rasta BDP-a su dostizale sedam do osam odsto godišnje i tada su se na svetskom vrhu smenjivali Japan, Jugoslavija i Izrael, a usporavanje rasta je tada značilo stopu od pet do šest odsto godišnje, podsetio je on.

"Danas je to pusti san", primetio je Madžar.

Kada je reč o stopi zaposlenosti, danas je u Srbiji skoro 50 odsto mladih do 30 godina bez posla, kazao je Madžar i dodao da u vreme kada je on završio školu mogao je da bira tri dobra radna mesta, a danas je njegova ćerka, iako doktor nauka, morala da čeka na posao dve godine.

Stanogradnja je danas enormno opala u odnosu na nekadašnjih hiljade i hiljade kvadratnih metara novih stanova, podsetio je Madžar i dodao da se često kaže da je "čovek bez stana, čovek bez psihologije".

Zaduženost Srbije, spoljna i unutrašnja, danas je daleko veća nego u vreme socijalizma, dodao je on. Ipak, Madžar je priznao da je taj socijalistički razvoj privrede imao u sebi klicu usporavanja i nije bio održiv, pa je na kraju propao.

Na trodnevnom prolećnom Vivaldi forumu, koji se održava od 1. do 3. aprila pod sloganom "Lična inicijativa", centralna tema biće razvoj zajednice koja prepoznaje, vrednuje i promoviše hrabre pojedince, sa ličnom inicijativom u svim segmentima društva.

Tradicionalni Forum, koji organizuje Mokrogorska škola menadžmenta, ima polaznu osnovu da inicijativa nije nasledna već stečena karakteristika koja je neophodna da jedna organizacija, kao i društvo u svom potpunom kapacitetu napreduje.

Vivaldi forum na Mećavniku, osim govornika, okupio je i goste po pozivu koji su svojim ličnim primerom dokazali da inicijativa kod nas postoji i da je samo treba osvetliti i promovisati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: