Alarmantno u KG: Novi kredit za dug

Odbornici kragujevačke skupštine usvojili su odluku o zaduživanju za 1,2 milijarde dinara za refinansiranje dugoročnih kredita za kapitalne investicije.

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

12:25

Default images

Odluka o refinansiranju kredita doneta je na sednici skupštine sazvanoj po hitnom postupku tokom redovnog zasedanja, na predlog gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića.

Nikolić je ukazao da je finansijska situacija grada alarmantna i da vlast mora da deluje brzo, jer do kraja godine mora da vrati kredite od 3,2 miliona evra, a u narednoj 5,2 miliona evra. On je dodao da je Ministarstvo finansija odobrilo Kragujevcu novo zaduživanje radi refinansiranja dugoročnih kredita jer grad, kako je rekao, sa prilivima i obavezama i blokadom računa od avgusta nije u stanju da do kraja godine isplati pristigle rate.

U raspravi o tom predlogu član Gradskog veća za finansije i predlagač Igor Mitrović precizirao je da grad zaključno sa 31. oktobrom ove godine, banci Inteza duguje 816 miliona dinara za pet kreditnih linija, zatim 242 miliona dinara Hipo Alpe Adria banci, dok AIK banci iz Niša duguje 182 miliona dinara.

On je istakao da grad namereva da raspiše tender za zaduživanje kod banaka kako bi se ti krediti vratili.

Bivši gradonačelnik i sadašnji odbornik Zajedno za Šumadiju (ZZŠ) Veroljub Stevanović rekao je da će ta stranka glasati za tu odluku, jer neće opstruirati rad, već biti konstruktivna opozicija.

On je izneo primedbu na izjave gradonačelnika Nikolića da je Kragujevac prezadužen, objašnjavajući "da 13 milijardi dinara sa kamatama jeste zaduženje, ali nije veliko, jer je reč o dugoročnim kreditima".

Komentarišući navode opozicije, gradonačelnik Nikolić je rekao da je vlada uvek podržavala Kragujevac i naveo da je prethodnih nekoliko godina izdvajala sredstva za taj grad koja su u mnogo većem iznosu nego što je zajedno dobilo prvih 10 najvećih gradova u Srbiji, ali da taj novac nije ulagan kako treba.

On je naveo da će grad na tenderu, koji će raspisati, tražiti najpovoljniju banku koja će ponuditi grejs period od 12 meseci, otplatu od pet godina sa jednakim mesečnim ratama kako bi Gradska uprava od 2016. godine imala mesečnu ratu od 20 miliona dinara za vraćanje kredita.

Prema njegovim rečima, sadašnja situacija po pitanju kredita je takva da su rate neravnomerno rasporedjene, pa tako u januaru treba vratiti 611.000 evra sa mesečnim prihodima koji su polovina tog iznosa, u februaru 89.000 evra, u martu 504.000 evra i tako dalje.

Govoreći o obavezama grada po drugim osnovama Nikolić je naveo da je oko tri milijarde potrebno za dugovanja prema energetici, prosveti, porodiljama, zatim prema Kontakt studiju Radoša Bajića za snimanje filma "Ravna gora" od devet miliona dinara, oko 200 miliona dinara za gradski prevoz, za struju oko 100 miliona dinara, a naviše gotovo 10 miliona evra su dugovanja Gradskog preduzeća za izgradnju Kragujevca.

Nikolić je ocenio da grad ima problem sa likvidnošću i da će 2015. biti godina štednje i, kako je rekao, skromnosti.

Na redovnoj sednici odbornici su razmatrali usvajanje Strategije razvoja turizma u Kragujevcu, Planu detaljne regulacije saobraćajnica vezanih za ugovor sa Fijatom, kao i razrešenju i imenovanju članova Nadzornih i Upravnih odbora u javnim i javno komunalnim preduzećima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: