Za Čačansku banku pitaju samo Turci

Pričalo se da je za Čačansku banku zanteresovan investitor iz Rusije, Turske i Emirata, a svelo se na interesovanje jedne turske banke, kaže Veroljub Dugalić.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

15:13

Default images

Upitan o stranim bankama koje su izrazile interesovanje da kupuju banke u Srbiji, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić je rekao da je u mnogim slučajevima bilo nagoveštaja, ali ne i konkretnih rezultata.

Pričalo se da je za Čačansku banku zanteresovan investitor iz Rusije, Turske i Emirata, a na kraju se svelo na interesovanje jedne turske banke, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije .

300 opravdanih žalbi na banke

Banke su u 2013. sklopile 13 miliona ugovora, a opravdanih prigovora je bilo oko 300 i svi se odnose na kredite u švajcarskim francima.

Dugalić je, komentarišući kolektivnu tužbu koje je Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" podnelo proitv Hipo banke, Pireus banke i Eurobanke EFG zbog menjanja kamatnih stopa kredita u švajcarskim francima, rekao da UBS ne pravda greške banaka, i da ako postoji makar jedan opravdan prigovor, to nije dobro.

"Nismo imali priliku da tu tužbu vidimo, ali svakako nije jasno zašto bi neko preko suda pokušavao da istera pravdu ako postoji odluka NBS koju su prihvatile sve banke, a klijenti su to dobili kroz dan dva", rekao je Dugalić na predstavljanju najnovijeg izveštaja Kreditnog biroa UBS.

On je naglasio da su od takvih parnica na dobiti samo advokati, a da klijenti nepotrebno komplikuju.

"Već im je dato to pravo, a oni se upuštaju u suđenje iako znaju kako to kod nas ide - prvo ročište, drugo ročište, žalbe klijenata ili banaka..." kaže Dugalić.

On je naveo primer Mađarske gde je mnoštvo klijenata uzelo stambene kredite indeksirane u švajcarcima, a sada za to snose posledice.

Tamo je, kako je rekao, Ustavni sud odlučio da je kreditiranje u stranoj valuti po zakonu i da svi koji su se zadužili u švajcarcima, iako su mogli da se zaduže i u forintama, sada moraju da snose posledice.

"Ista logika važi i kod nas. Nije postojala zakonska obaveza koja bi sprečavala zaduživanje u francima i klijenti su se za to opredeljivali. Nisu banke za to krive", poručio je Dugalić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: