Trgovci neće dizati cene zbog PDV

Većina velikih trgovinskih lanaca u Srbiji neće povećavati cene zbog podizanja stope PDV-a sa osam na 10 %, rekao je Tanjugu resorni ministar Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Petak, 03.01.2014.

13:53

Default images

"Anketirali smo jutros većinu velikih trgovinskih lanaca u Srbiju, i oni tvrde da u ovom trenutku ne nameravaju da povećavaju cene zbog više stope PDV-a, imajući u vidu malu kupovnu moć i standard građana i pad prometa u maloprodaji", rekao je Ljajić.

On je naglasio da Ministarstvo ne može da utiče na formiranje cena na tržištu, niti da utiče na rad i odluke trgovaca, ali da će pratiti stanje na tržištu.

Mali trgovci će iskoristiti ovo povećanje PDV-a i za poskupljenje u maloprodaji, dodao je. Neki od trgovaca ipak su naveli da neće biti poskupljenja, već da će smanjiti marže, ukoliko proizvođači najave rast cena.

"Važno je da su neki trgovinski lanci najavili produžetak projekta socijalne korpe i da već imaju proizvode čije će cene biti niže", dodao je Ljajić.

Najavio je i da će tokom januara biti održano nekoliko sastanaka sa svim većim trgovcima, kako bi se analizirala situacija na tržistu i pronašla najbolja rešenja za poboljšanje ukupnog poslovnog ambijenta.

"Ukoliko imate veću konkurenciju i najavljuje se dolazak novih trgovinskih lanaca, to će značiti i veću ponudu i pristupačnije cene na tržištu", rekao je on.

Uredba o ograničenju cene hleba "sava" od brašna T-500, težine 500 grama, na 46 dinara ističe krajem januara, a prema rečima Ljajića, njegovo ministarstvo će pratiti stanje na tržistu i u skladu sa tim doneti konačnu oduku. Ukoliko bude indicija da će hleb da poskupi, onda će ta uredba ostati na snazi još najmanje šest meseci, jer je potrebno voditi računa o zaštiti najugroženije kategorije stanovništva.

"Ukoliko budemo sigurni da neće doći do skoka cene hleba, možemo da razgovaramo o ukidanju te uredbe", na koju, rekao je Ljajić, i Evropska komisija stavlja primedbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: