Sa Fijatom došlo i 43.000 Italijana

Posao u "Fijatu" i pokretanje proizvodnje novog modela "500L" u Kragujevac je dovelo mnoge strane državljane.

Izvor: B92

Nedelja, 17.03.2013.

11:59

Default images

Samo prošle godine kroz Kragujevac je prošlo više od 43.000 Italijana, a neki su se u srcu Šumadije zadržali i duže od godinu dana.

Nakon završenog posla u fabrici automobila ili nekoj od kooperantskih firmi, radnici iz Italije se mogu videti po čitavom Kragujevcu. U večernjim satima, kada ih je na ulicama i najviše, srećemo Đanpjera Zofanjerija. Kaže da mu se grad sviđa jer je miran i dobri su ljudi. Ipak, Kragujevac se za njega ne razlikuje mnogo od gradova u kojima je, zbog prirode posla, proveo poslednjih 14 godina, širom Italije, Nemačke, Poljske.

"Ja moram da idem tamo gde mi je posao. Samo zbog toga. A više volim da ostanem kod kuće, uz moju porodicu. Imam troje dece, pa je za mene bolje da budem sa njima", kaže Đanpjero Zofanjeri, radnik iz Italije.

Neki od Italijana na privremenom radu u Kragujevcu postali su redovni gosti kafića i noćnih klubova. "Imamo ovde neke ljude koji su baš redovni gosti. Naučili su i srpski da pričaju, jave se uredno. Vole da piju rakiju domaću, šljivovicu, Uglavnom su naučili šta je ovde dobro, šta nije i dobro su se u principu uklopili", kaže Petar Veinović, vlasnik kluba.

I dok u agencijama za izdavanje nekretnina kažu da je potražnja stanova opala u odnosu na pre dve godine, a samim tim i cene, direktor jednog od kragujevačkih hotela Nenead Levajac kaže da su kapaciteti i dalje popunjeni.

"Isti tempo držimo od ponedeljka do petka, tako da vikendom bude po neka prazna soba i to je taj kontinuitet koji se drži", kaže Nenad Levajac, direktor hotela.

U Odeljenju za strance kažu da broj posetilaca iz Italije raste od 2008, a najviše njih posetilo je Kragujevac prošle godine, i to više od 43.000. Šef ovog odeljenja Miodrag Pavlović dovodi ove podatke u direktnu vezu sa lansiranjem novog modela "500L".

"Mi smo jako zadovoljni njihovim ponašanjem. Jeste tu bilo nekih sitnih problema, koji su prevazilaženi u hodu. Bilo je nekih tridesetak prekršajnih prijava zbog kašnjenja, nisu na vreme podneli zahtev, nekih 30 dana pre isteka boravka, ali sve su to, kažem, zanemarljive stvari", kaže Miodrag Pavlović, iz Odeljenja za strance.

Zbog potreba "Fijata" i njegovih dobavljača kroz Kragujevac su prošli Poljaci, Česi, Japanci. Iako su u oblasti ugostiteljstva postavljeni visoki standardi, gradu na Lepenici još uvek nedostaje hotel sa pet zvezdica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: