Većina zanatlija u sivoj zoni

Svega 40 odsto zanatlija danas radi legalno, ostali ne plaćaju poreze i ostale obaveze, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Utorak, 11.09.2012.

09:12

Default images

Zanatlije: Siva zona guta prihod

U suzbijanje sive ekonomije treba uključiti sve inspekcijske službe, od tržišne do inspekcije rada.

Država zbog sive ekonomije godišnje gubi od pet do šest milijardi evra - tvrdi predsednik skupštine preduzetnika Privredne komore Srbije Miroslav Miladinović.

Po njegovom mišljenju, teško je tačno precizirati koliki je broj onih koji rade na “crno”, ali se procenjuje da je zastupljenost sive ekonomije oko 60 odsto od ukupnog broja registrovanih malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji.

"Na primer, u Kruševcu ima 4.020 registrovanih preduzetničkih radnji i oko 1.000 malih i srednjih preduzeća. Prema našim saznanjima, još oko 3.000 ljudi u gradu bavi se nekom vrstom delatnosti za koju ne plaća poreze i ostale obaveze", kaže Miladinović.

Navodeći da u suzbijanje sive ekonomije treba uključiti sve inspekcijske službe, od tržišne do inspekcije rada, koja sada nema mogućnost da kontroliše neregistrovana preduzeća, Miladinović konstatuje da to treba što pre promeniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: