Beograd izveze kao pola Vojvodine

U ukupnom izvozu iz Srbije u januaru ove godine, najveće učešće imala je Vojvodina oko 37 odsto, dok je u uvozu prednjačio beogradski region sa 42 odsto.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 21.03.2011.

09:03

Default images

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, region Južne i Istočne Srbije, u januaru, učestvovao je 21 odsto u ukupnom izvozu, dok je učešće beogradskog regiona bilo 20,6 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije 20,4 odsto, a oko jedan odsto izvoza je bilo nerazvrstano po teritorijama.

Prema podacima RSZ, Vojvodina je u ukupnom januarskom uvozu Srbije učestvovala 36,8 odsto, Šumadija i Zapadna Srbija 10,4 odsto, Južna i Istočna Srbija 9,4 odsto, dok je 1,4 odsto januarskog uvoza nerazvrstano po teritorijama. Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u januaru 2011. godine bila je 1,51 milijardi evra ili za 32,1 odsto veća nego u istom periodu prethodne godine.

Prema podacima RZS, u strukturi izvoza u januaru, po nameni proizvoda najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju 70,9 odsto, roba za široku potrošnju 23,5 odsto i oprema 5,6 odsto.

U strukturi uvoza po nameni proizvoda najviše su bili zastupljeni proizvodi za reprodukciju 62,1 odsto, roba za široku potrošnju 13,7 odsto i oprema 8,4 odsto.

Energenti „suše“ državnu kasu

Prvo mesto na izvoznoj listi Srbije u januaru zauzeo je kukuruz sa 48 miliona dolara, dok je sirova nafta sa vrednošću od 156 miliona dolara bila prvi uvozni proizvod.

Na drugom mestu izvozne liste su nove spoljne gume za putničke automobile sa vrednošću od 21 milion dolara, a treći po eksportu su valjani proizvodi prevučeni kalajem sa 20 miliona dolara.

Izvoz toplo valjanih proizvoda - gvožđa i nelegiranog čelika u koturovima - iznosio je u januaru 19 miliona dolara, smrznute maline izvezene su za 17 miliona dolara, a isporuke ostale nafte i ulja od bituminoznih minerala 14 miliona dolara.
Izvoz električne energije bio je 12 miliona dolara, a poslednja tri mesta sa po 11 miliona dolara pripadaju izvozu rafinisanog šećera, toplo valjanih proizvoda - gvožđa i nelegiranog čelika koji nisu u koturovima, i garniturama provodnika za paljenje.

Drugi na uvoznoj listi je prirodni gas sa 110 miliona dolara, treća je ostala nafta i ulja od bituminoznih minerala sa 42 miliona, na četvrtom mestu uvozne liste je električna energija sa 36 miliona, a uvoz motornih vozila za prevoz osoba - autobusa i minibuseva, iznosio je 20 miliona dolara.

Sledi rafinisani bakar sa 18 miliona dolara, poluproizvodi od gvožđa i nelegiranog čelika uvezeni su za 17 miliona, na koks i ostali ugalj potrošeno je 13 miliona, a na tečni propan 12 miliona dolara. Poslednji na ovoj listi su lekovi za maloprodaju sa 11 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: