Radnici Želvoze neće bajke već pare

Radnici Želvoza više neće da trpe, porodiljama osam meseci nije isplaćen ni dinar bolovanja, a bolesnima i invalidima rada isplata naknade kasni tri godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

12:19

Default images

Samohrani roditelji ne dobijaju alimentacije, a iako se ove obaveze radnicima odbijaju od plata, do krajnjih adresa ne stižu, tvrde u sindikatu koji od ponedeljaka obustavlja proizvodnju.

“Radnici gladuju i ne mogu više da slušaju bajke”, poručuju vođe odbora ASNS Solidarnost i Sindikalne organizacije Želvoza koje su, posle više propalih sporazuma, pozvali zaposlene na obustavu rada.

Spisak problema je nepregledan. Dugovanja zaposlenima mere se milionskim iznosima, plate kasne četiri meseca, staž nije povezan za četiri godine. Zarade se isplaćuju na parčiće, pa se na celu platu, koja je u proseku 20.000 dinara, čeka više meseci. Najbolnija tema je začarani krug tokova novca koji se odbija od zarada. Buduće majke i porodilje nisu mesecima dobile ni dinar. “Ljudi se žale da im nisu uplaćivane rate kredita od prošlog avgusta. Banke ih tuže, sudski izvršitelji plene imovinu. Te obaveze se obustavljaju na neto iznos zarada, ali se ne izmiruju”, navodi Dragan Milijašević, predsednik štrajkačkog odbora.

Poslovodstvo ne negira da se ovo dešava, i objašnjava da je sve posledica besparice.

“Tačno je da porodiljska bolovanja nismo platili od maja prošle godine. Ima i drugih neredovnih uplata. To je zbog nedostatka para. Nama mesečno za neto plate treba 32 miliona dinara”, kaže Slavoljub Petrović, član pregovaračkog tima poslovodstva.

Dodaje da ne osporavaju zahteve i da je sve realno, ali id a štrajk neće da reši probleme.

“Imamo tri ugovorena posla, ali već ima upozorenja da bi država posao remonta za Železnice Srbije, što je avansno 1,8 miliona evra, mogla da otkaže zbog štrajka. Od završetka tih poslova zavisi priliv novca. Više od 60 dosto prihoda ići će na namirenje zarada”, kaže Petrović.

Ovaj akt se ne poštuje, kao ni sporazum o dinamici isplate zarada, potpisan pre mesec dana, koji je odložilo radničke nemire u januaru.

“I na obaveze preuzete privatizacijom gazda se oglušio. Očekujemo od Agencije za privatizaciju da reaguje, jer je istekao dodatni rok koji je dala vlasniku da ispuni obaveze iz socijalnog programa i kolektivnog ugovora, kaže Slavoljub Trifunović, potpredsednik štrajkačkog odbora.

Nije vreme za štrajk

U Želvozu postoje još dva reprezentativna sindikata, Industrijski sindikat i Sindikat metalaca, koji ne podržavaju kolege.

“Nezadovoljstvo radnika je opravdano, ali štrajk nije rešenje. Pogodili su nas kriza i nedostatak posla”, smatra Slavko Đorđević, predsednik Industrijskog sindikata u firmi u kojoj zvanično radi 1.450 ljudi, ali ih je trenutno oko 700 na bolovanjima i plaćenim i neplaćenim odsustvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: