Progres naplatio dug od Iračana

Blokirana sredstva iz davno naplaćenog iračkog duga zbog koha su se sporili beogradski Progres i Agencija za privatizaciju BIH oslobođena su.

Izvor: B92, Blic

Četvrtak, 02.12.2010.

09:41

Default images

Posle nekoliko neuspešnih ročišta, postignut je sporazum o vansudskom poravnanju između ove dve strane, kaže federalni prvobranilac August Jančik.

„Najbrže što se može oko 40 miliona dolara uputićemo u Sarajevo, a čim ona legnu na naš račun, daćemo nalog da i “Progres” može skinuti 15,6 miliona dolara“, objasnio je Jančik.

Upravo je Jančik proteklih meseci bio pod strahovitim pritiskom različitih struja koje su ga optuživale da on koči poravnjanje, te tako drži pare u blokadi.

Irak je iznos od 55,5 miliona dolara, koje je dugovao preduzećima iz Federacije BiH za poslove urađene pre rata, uplatio na račun beogradske kompanije Jugoimport SDPR, koja je u tim preratnim poslovima i posredovala.

Međutim, novac je blokiran pre dve godine tužbom Progresa zbog dugova koje su prema njemu imala preduzeća iz FBiH.

Naplatom duga znatno će se popraviti situacija u Progresu čiji su radnici ove godine u više navrata štrajkovali tražeći isplatu zaostalih zarada i ubrzanje procesa prodaje državnog paketa u ovoj kompaniji.

„Na jučerašnjem trgovanju na Beogradskoj berzi, akcije Progresa porasle su maksimalnih 20 odsto. Deonica je juče vredela 141 dinar, a tržišna vrednost kompanije bila je nešto veća od sedam miliona evra“, kažu u brokerskoj kući “Sinteza Invest grupi”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: