Kako je jedna od najbogatijih država upala u spiralu smrti

Prekinuli su im saobraćajne veze skoro onemoućili protok robe, građani se brinu jer su police u trgovinama već poluprazne... A prošlo je svega nekoliko dana od objave loših vesti.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Klizanje prema mogućoj društveno ekonomskoj spirali smrti za Katar je počelo skoro odmah nakon što je objavljena odluka Zalivskih zemalja da prekinu veze s tom državom. Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) u ponedeljak su zaredom objavili prekid diplomatskih i drugih veza s Katarom koji optužuju za "pomoć terorizmu", posebno mrežama Al Kaidi, džihadističkoj grupi Islamskoj državi (IS) i Muslimanskom bratstvu.

Iako je jedna od najmanjih arapskih zemalja s oko 2,5 miliona stanovnika (90 odsto su stranci), Katar će osetiti značajne promene u snabdevanju hranom koju ta malena država uvozi. Na granicama su blokirane hiljade kamiona s hranom, a građani su već razgrabili ono što je bilo u trgovinama.

Katar je prvi svetski proizvođač i izvoznik tečnog prirodnog gasa i raspolaže trećim najvećim zalihama u svetu, raspolaže golemim bogatstvom nafte i gasa, a prihod per capita je među najvišima u svetu i teško je bilo poverovati da će ovaj pritisak Zalivskih zemalja tako brzo uticati na osnovne ekonomske pokazatelje te zemlje.

Međutim, u svega nekoliko dana pokazalo se da izolacija Katara predstavlja ogroman udarac za one koji tamo rade i žive. Panika je zavladala u nekoliko sektora, a i cene su značajno porasle u područjima transporta, hrane, vazdušnog saobraćaja, bankarstva...

Budući da su moćne arapske zemlje prekinule transportne pravce - transport putem LNG-a mogao bi postati skuplji i zbog toga manje konkurentan, a na udaru bi se uskoro mogla naći i radna mesta u naftnoj industriji.

Prema analizama vodećih svetskih agencija i finansijski sektor našao se na udaru. Rojters javlja da su neke banke iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina odložile sprovođenje nekih ugovora s katarskim bankama, dok Fajnenšl tajms piše o tome da su saudijske banke već počele da traže kome prodati svoju kreditnu izloženost katarskim dužnicima. Sve to čini tržište nestabilnim pa se posledice osete i na berzama.

Tačno je da je Katar jedna od najbogatijih zemalja sveta. Tačno je i da ima veliku finansijsku moć kojom može štititi svoje banke. Ali, krene li talas povlačenja ulagača to teško može izdržati bila koja ekonomija.

Katar može biti ekonomski Golijat, ali čak i divovi mogu pasti, zaključuje u jednom od svojih tekstova Biznis insajder.

Prati B92 na Viberu

Komentar

Prvi put u Ikei: Kako da se ne izgubite i 7 važnih saveta

Švedski proizvođač nameštaja i opreme za domaćinstvo Ikea otvoriće u četvrtak u 10 prvu robnu kuću u Srbiji, što je 400. prodajni objekat te kompanije u svetu. Otvaranju robne kuće prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Građanima Srbije će, 26 godina nakon što je Ikea zatvorila svoju prodavnicu u Beogradu, ponovo biti dostupna dobro dizajnirana roba po pristipačnim cenama. Robna kuća u Bubanj potoku, na južnom ulazu u Beograd, prostire se na 35.000 kvadratnih metara.

Komentar sreda 9.08. 23:34 Komentara: 24

Berzanska 2016: Pad 60%, otišli Imlek, Bambi, AIK banka

Promet na Beogradskoj berzi prošle godine dostigao je najviši nivo od 2009, ali iza ove statističke varke stoji trgovanje kojim su apsolutno dominirale državne obveznice. Promet akcija, koje bi trebalo da predstavljaju okosnicu tržišta, stropoštao se više od 60 procenata, u potpunosti odslikavši višegodišnji trend na nacionalnoj berzi od koje su skoro svi odgovorni odavno digli ruke.

Komentar utorak 10.01. 09:51 Komentara: 3

Kad dijabetičar reši da uzme kredit za stan

Da se razumemo odmah na početku, važim za sposobnu, edukovanu mladu osobu. Šta to znači?! Znači da sam se pre ulaska u razmišljanje i razmatranje o podizanju kredita raspitala i informisala što na netu, što po bankama i razgovarala sa prijateljima koji su prošli kroz golgotu zvanu “uzimanja stambenog kredita”.

Komentar ponedeljak 9.01. 14:27 Komentara: 49

Bankar: Ruše evro, evo ko i kako

Sastanak Evropske centralne banke je zatekao tržište nespremnim jer su postojala agresivna očekivanjima uoči sastanka sa izrazitim fokusom o mogućoj poruci o smanjenju. Prvobitno se na tržištu desio pad na 60 milijardi evra mesečno sa 80 milijardi koliko je bilo u martu kao deo agresivnog razvoja događaja, međutim javilo se više nego dovoljno pomirljivih detalja koji su brzo nadvladali bilo kakvo agresivno tumačenje.

Komentar subota 10.12. 09:28 Komentara: 4

"Državna preduzeća bi na berzu, ali da im ne padne cena"

Protekle sedmice zbio se onaj jedan dan u godini kada visoki državni činovnici obrate pažnju na Beogradsku berzu, paradirajući na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji. Kao i skoro svake godine ponovo su se čule reči o važnosti tržišta, neophodnosti razvoja berze, spremnosti države da...

Komentar utorak 8.11. 13:35 Komentara: 3
strana 1 od 49 idi na stranu