Automobili

Četvrtak, 07.02.2008.

19:20

Suzuki Swift 1.5 VVT GS

Nova generacija Swifta već nekoliko godina zuji beogradskim ulicama. Predstavljamo vam verziju sa najvećim motorom (ne ubrajamo Swift Sport) koji možete kupiti u Srbiji. Najbliži saradnici ovog motora zapremine 1500 kubika - precizno upravljanje, dobre kočnice i tvrdo oslanjanje omogućavaju vam da gradskim ulicama zujite brže od ostalih.

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Izvor: B92

Default images

Prethodne generacije Suzukijevog super-minija lako su nalazile kupce na našem tržištu jer su nam pružale dobar deo onoga što mi tražimo od auta:

- Da ne košta puno

- Da se ne kvari

- Da malo troši

- Da traje sto godina

I danas imamo jaku zajednicu Swiftova iz prošlog veka koji bez znakova umora cirkulišu beogradskim venama i arterijama, ali ovo stanje nije umanjilo potrebu za naslednikom.

Aktuelni model je, pre svog pojavljivanja, zahvaljujući svom pouzdanom prethodniku imao prilično utabanu stazu na tržištu ali i zadatak da nastavi tradiciju.

Očekivanja smo donekle ostavili po strani u trenutku u kojem smo prvi put ugledali oštre, agresivne konture novog Swifta. Ovakav potez Suzukijeve uprave zapravo imao je smisla, jer su godine proveli stidljivo, iz ugla, posmatrajući kako se konkurenti u Swiftovoj klasi razvijaju i rastu u nove Toyote Yarise, Škode Fabie, i druge.
Širina: 1, 7m
Swift spolja poseduje sve cool dizajnerske elemente koje treba da ima jedan poželjan mali gradski auto. Kompaktan je, visok, širok, sa točkovima smeštenim na same ivice karasorije, uokviren velikim farovima i stop svetlima koji se prelivaju preko krila i haube, odnosno C stuba i na kraju linijom zadnjih vrata koja ima obrnuti nagib.

Možda najvažniji detalj od svih je masivni i oštri A stub na čijoj se oštroj ivici spajaju šofer-šajbna i krov.
Visina: 1, 5m
Ispod privlačno oblikovanog lima nalaze se pouzdani sklopovi i mehanizmi o kojima vlasnik neće morati previše da razmišlja. Kočnice su spoj modernog i starog – napred su samoventilirajući diskovi, pozadi su doboši skupa kontrolisani ABSom i pomognuti sistemom elektronski kontrolisane raspodele sile kočenja.

Snagu motora sputava, više nego potrebna, elektronska kontrola proklizavanja koja nam omogućava dobar start iz mesta i veću sigurnost prilikom nadahnutih vožnji kroz krivine.

Upravljanje je regulisano elektro-servo uređajem a kontrolisano prilično tvrdo podešenim sistemom oslanjanja koje u kabinu revnosno prenosi rupe i ispupčenja naših ulica ali za uzvrat Swiftu ne dozvoljava da se naginje na stranu tokom vožnje kroz oštre zavoje.
Unutrašnjost auta nije zanimljiva poput njegove spoljašnjosti, posebno suvozaèeva strana
Vlasniku novog Swifta prilikom izlaska iz salona biće uručena ključ kartica pomoću koje će, dok mu je u džepu, moći da otključava i zaključava vrata ali moraće da je izvadi iz džepa i stavi u kontakt bravu da bi pokrenuo motor.

Enterijer ne uspeva da prati dinamičnost i dopadljivost spoljašnjosti. Najvažnije od svega je da unutrašnjost skriva 8 vazdušnih jastuka.

Kabinom dominiraju crna i tamno siva boja dok su sedišta ukrašena sitnim kariranim detaljima. Sedišta odlično obuhvataju i ne dozvoljavaju klizanje tela putnika tokom oštre vožnje. Vozač pomoću kožnog volana, osim čitavog auta, može kontrolisati i audio uređaj. Volan je podesiv po visini a audio sistem može, pomoću 6 zvučnika, reprodukovati mp3 i WMA fajlove.
Kvalitet zvuka koji nam dolazi sa ovog uređaja, po subjektivnim standardima, trebalo bi da bude bolji. Prilikom reprodukcije nedostaje oštrina, dinamika i dubina zvuka koja se može čuti na konkurentskih 6 zvučnika iz klase ali iz druge fabrike.

Sa displeja na vrhu centralnog grebena stižu obaveštenja o spoljnoj temperaturi i prosečnoj potrošnji goriva.

Kontrola audio uređaja krajnje je jednostavna i, zbog velikih komandi koje su raspoređene na relativno velikoj površini, nezahtevna tokom vožnje.
Ispod audio uređaja nalazi se kontrola digitalnog klima uređaja koji nam je tokom testiranja po kiši i snegu bio konstantno uključen kako bismo sprečili maglenje stakala sa unutrašnje strane. Od velike koristi po hladnom vremenu bili su nam i grejači prednjih sedišta, prva pomoć dok klima ne počne da greje, i grejači spoljnih retovizora koji su inače elektronski podesivi.

Vozač, pred kojim se nalazi tuce dugmića i kontrola, može se osećati prilično superiorno u odnosu na suvozača ispred kojeg se ne nalazi ništa osim velikog prostranstva sivkaste plastične mase sa ventilacionim otvorom i kasetom za sitnice. Naravno, nismo očekivali da će Swift imati još jedan volan, samo da suvozačima ne bi bilo dosadno, ali ovde se ta usamljenost oseća jače nago u većini drugih vozila.
To je delom zbog konstrukcije A stuba, koji gledano spolja zahteva od posmatrača malo vremena da navikne oči, ali zato kada posmatrač sedne za volan, može uživati u velikom prostoru između sebe, šofer-šajbne i krova. Takav koncept prvo je primenjen kod novog Minija.

Zbog ovog rešenja okvir vrata usečen je relativno duboko i u krov i u A stub skroz do šofer-šajbne. Ukoliko se dogodi da vam sneg prekrije auto, savet je da nikako ne otvarate vrata dok dobro ne očistite sneg iz pomenutog sektora. U suprotnom, dogodiće vam se da sneg sa ovog dela auta upadne u kabinu i završi direktno na vašem sedištu.
Zapremina gepeka je 213 l sa moguænošæu proširenja do 562 l obaranjem naslona zadnje klupe
Kada sa prednjeg sedišta bacite pogled u nazad, shvatate da je iza vas ozbiljna oskudica prostora za putnike, a gepek je zapremine 213 litara. Zadnja sedišta nemaju moderne funkcije pomeranja napred-nazad kako bismo povećali zapreminu gepeka ili omogućili više mesta putnicima, ali mogu se oboriti nasloni i time povećati zapremina gepeka.

Ukoliko su nasloni za glavu na zadnjim sedištima spušteni oni dosežu desetak cm u naslon sedišta, što će vožnju putniku učiniti neudobnom. Ako su vam nasloni za glavu stalno izvučeni, preglednost pozadi biće dodatno pogoršana.

Sa predznanjem da je novi Swift više orjentisan ka modernim, dinamičnim vozačima koji žele određene sportske karakterisike u vožnji, u to ćete se uveriti prilikom starta sa prvog semafora. Motor snage 100 KS sa velikom radošću diže skalu na obrtomeru u visoke vrednosti. Papučica kvačila na testiranom autu bila je prilično tvrda i kratkog hoda, pa je damama vlasnicama savet da se postepeno navikavaju na takvu osobinu, kako im se auto ne bi gasio prilikom oštrog starta. Ručica menjača glatko ulazi u željene stepene prenosa, osobina vrlo korisna u gradskim uslovima vožnje.

Buka motora probija se do kabine samo ukoliko ste se baš prebacili u ulogu sportskog vozača. Ponekada se u kabini može čuti tup udarac točka koji je pogodio rupu na putu.
Motor zapremine 1.490ccm morate voziti u visokim obrtajima kako biste izvukli najbolje performanse. Razvija 100 KS na 6000 obrtaja. Do visokih obrtaja lako se stiže
Sa svim navedenim osobinama Swift je i na otvorenom putu jako poslušan i samouveren, ali treba imati na umu da je osetljiv na udare vetra zbog kojih ćete morati malo čvršće da držite volan.

Pri brzinama oko 100 km/h u kabini tiho počinje da se čuje strujanje vazduha oko Swifta koje se pojačava kako vi povećavate brzinu. Maksimalna brzina, za koju smo mi verovali na reč proizvođaču, je 185 km/h.

Na otvorenom putu Swift takođe ne voli velike uspone jer motoru čiji je obrtni moment 133 NM na 4000 obrtaja polako nestaje daha dok pogoni auto koji je, potpuno prazan, težak 1000 kilograma.
Još jedan moderan detalj je položaj nule na obrtomeru koja je smeštena, kao na Suzukijevim trkaèkim motociklima, tamo gde je na analognom èasovniku 6 sati
Činjenica je da Swift nije napravljen da caruje autoputevima i da će vas na njima mnogi prestizati, ali onog trenutka kada prođete naplatnu rampu i uđete u grad, uloge se menjaju.

Suzukijem ćete moći brzo i lako da prelazite iz trake u traku širokih bulevara, da se lako probijate kroz uzane i jednosmerne gradske ulice, radite polukružna okretanja u radijusu od 4,7 metara.

Jedino ćete u uslovima velikih saobraćajnih kolapsa, kakvi su normalni u Beogradu, češće ići na benzinske pumpe.
Kontrola audio ureðaja, kontrola stakala u vratima i retovizora - zbir svih Swiftovih elektronskih igraèkica uverava vlasnika da tokom godina neæe biti puno stvari za kvarenje. Zanimljiva je i opcija illuminate kojom dodatno osvetljavate displejeve
Tokom testa, za vreme kojeg smo nekoliko puta putovali od Novog Beograda do centra grada duže od sat vremena, podatak o potrošnji sa putnog kompjutera nije se spuštao ispod 10 litara bezolovnog na 100 kilometara. Zapremina rezervoara je 45 litara.
Swift je toliko kompaktan, okretan i upravljiv da vam se ponekada uèini da, kao što to rade u The Flinstones možete podiæi èitav auto, okrenuti ga za 180 stepeni i nastaviti u drugom smeru
Pre nego što počnete da brinete o tome koliko će vas na mesečnom nivou izaći troškovi goriva za vožnju kroz Beograd, treba da razmislite i o 14 900 evra koliko sa carinom i PDVom košta ovaj primerak krcat dodatnom opremom. Potrebno vam je još oko 17 000 dinara za obavezno osiguranje i registraciju.

Za četiri godine, koliko je već u prodaji, prema rečima zastupnika Euro Sumara, Swift se jeste pokazao pouzdanim i izdržljivim autom kojem je redovno održavanje ključ za dugotrajnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: