Automobili

Ponedeljak, 27.02.2006.

18:49

Vozili smo: Toyota Yaris 1.4 D-4D

Izvor: B92

Default images

U svakom pogledu Yaris je značio novo poglavlje u pristupu Toyote pre svega evropskom tržištu, a vreme će pokazati, i veoma uspešno. Iako su neki odbijali da ga priznaju kao čistokrvnog člana Toyotine porodice Yaris je dokazao da to svakako jeste. Pre svega, njegova pouzdanost prevazišla je i mitsku Corolu, a okretnost i funkcionalnost učinili su ga veoma privlačnim saputnikom “u lokalu”.

Veoma brzo, ovaj model je bio prepoznat od ciljne grupe za koju je projektovan. U ženskom svetu veoma je bitno da je automobil malih dimenzija, jer to smanjuje frustraciju pri parkiranju, da je pozicija visoka radi olakšanog ulaska i izlaska iz kabine, da se gorivo retko sipa i da je održavanje svedeno na minimum. U njihovim očima automobil tada postaje “sladak” i sva muška omalovažavanja postaju irelevantna.
suèeljavanje generacija - koliko je novi model prerastao prethodnika?
Sa druge strane, ni muškarci se nisu mnogo bunili kada bi seli za upravljač i osetili prostranost na prvom redu sedišta. Varijabilnost zadnje klupe otklanjala je primedbe vezane za mali prtljažnik, a automobil je bio pohvalno “vozan”. Ono na šta je bilo teže se navići jeste centralni displej i to digitalni. Pored toga što nema “nezamenljivih” analognih satova, čak ni kontrola sa suvozačkog mesta nije moguća. Još samo pomisao na skupu popravku nadvijala je senku nad automobilčić, no kako do kvarova nije dolazilo i ona je izbledela.

Restilizacija

Dobro proučivši primedbe kupaca, Toyota 2003. godine osvežava model korigujući najbitnije uočene nedostatke. Spoljašnjost je diskretno doterana, plastika u kabini je zamenjena kvalitetnijom i za oko prijatnijom, ponuda motora obogaćena modernim dizel agregatom... U to doba Yaris više nije bio čudna pojava, pogledi su se već navikli na njegovu zdepastu konstituciju i ova unapređenja su dočekana sa velikom naklonošću. Odlična prodaja je nagradila smelost nove koncepcije ali svima je bilo jasno da se životni vek prve generacije bliži kraju.
dinamièna silueta kao da je doputovala iz buduænosti - veoma brzo postaæe deo naše svakodnevnice
Kako to već biva, konkurencija na talasu trenda u usponu se brojno povećala i svakim danom postajala sve žešća. U gusto naseljenim sredinama gradski automobil realna je potreba koja prevazilazi želju za prostranošću ili sportskim performansama. Broj kupaca koji ovo uviđa dinamično raste i Toyota je morala da ponudi nov model kojim će njena ponuda, bar neko vreme, opet biti najbolja na tržištu. Novi model je sada tu, među nama, a zadatak naše test ekipe je bio da ustanovi sa kakvim adutima raspolaže.

Kako bi bolje locirali unapređenja, na test smo pored novog modela uzeli i prethodni, oba u srednjem nivou opreme. Izabrane su verzije sa dizel motorima kako bi mogli da uporedimo i performanse pogona. Evo naših zapažanja.

Spoljašnjost

Već na prvi pogled novi model dominira svojom pojavom. I to ne samo zbog nešto većih gabarita, već pre svega skladnošću oblika. Moderne linije njegove karoserije ukomponovane su u kompaktnu, gotovo futurističku kreaciju. Novi Yaris definitivno nema problem na “uštrb praktičnosti izgubljene elegancije”, i definitivno se dobro oseća u svom odelu. Kapa dole dizajnerima Toyote koji baš i nisu poznati po prefinjenosti svojih kreacija.
kose svetlosne grupe kao da odaju istoènjaèko poreklo - novi Yaris stvoren je ipak u Evropi
Odluka menadžmenta kompanije da za ovu priliku angažuje evropske majstore očigledno je bila ispravna, a kako stvari stoje tehnički centar u Belgiji i dalje će biti zadužen za izgled Toyotine flote na evropskom tlu. No, vratimo se automobilu. Prednja maska dinamičnog izgleda, smelo izduženi farovi i kose svetlosne grupe kao da nagoveštavaju naprednu tehniku koja nas čaka u unutrašnjosti vozila.

Unutrašnjost

Ulazak u kabinu je takođe prijatno iskustvo. Primedbama na materijale nema mesta, dizajn je u skladu sa spoljašnjošću, sve je vrhunski za pripadajuću klasu. Doduše, centralni displej je zadržan, pa vozačka strana deluje malo pusto, baš kao i kod prethodnika. Ono što je različito od starog modela, jeste činjenica da je prostor ispred vozača iskorišćen - od ovog modela i vozač ima svoju ostavu “za rukavice”.

Pri dizajniranju centralne konzola vodilo se računa o jednostavnosti i preglednosti. Nema suvišnih detalja ni šarenila da odvraćaju pažnju. Uvođenje druge boje na obloge vrata donelo je vedrinu i upotpunilo ambijent. Pored toga, enterijer novog Yarisa odlikuje mnoštvo pregradica za odlaganje sitnica. Obruč upravljača je presvučen kožom kao kod starog modela, ali je deblji, prijatniji za ruku i još više za oko.
zona prijatnog boravka - sve je na mestu i veoma atraktivno upakovano
Sedišta su od otpornog tekstila i imaju veće bočne upore što nagoveštava sposonost dinamičnije vožnje u odnosu na prethodnika. U prednjem redu prostornost je na nivou klase iznad, dok će na zadnjim sedištima problema sa deficitom mesta za glavu imati samo osobe visine preko 1,9 m. Varijabilnost zadnje klupe je zadržana, a naslone za glavu pri obaranju nije neophodno vaditi jer se u spuštenom položaju stapaju sa naslonima sedišta. Zapremina prtljažnog prostora je u odnosu na prethodni model povećana, što je svakako dobrodošla promena koja može da proredi obaranje zadnjih sedišta.

Ono što stari model nije u ponudi imao jeste elektronski upravljana automatska transmisija koja je u novom Yarisu opcija. MultiMode menjač je Toyotina izvedba Tiptronic-a i omogućava sekvencijalno menjanje prenosnih odnosa, kao i potpuno automatizovan rad. Stoga, naš novi Yaris ima samo 2 pedale, dok je glavna spojnica (kvačilo) pod komandom elektronike.

Vozačka pozicija

Položaj pogodan za upravljanje i ugodan za sedenje u novom Yarisu lako je naći. Sada već postajemo nestrpljivi da okrenemo ključ i zavrtimo kolenasto vratilo. U tom trenutku se susrećemo i sa prvom manom novog modela – papučica komande gasa je smeštena skroz udesno, suviše blizu grebana. Usled standardnog razmaka papučica gasa i kočnice, ovo može da stvori probleme muškim osobama sa širim đonovima, što je posebno neugodno pri naglom kočenju. Ženska malena stopala, dakako, sa ovim neće imati problema.
raspored papuèica kao da ne uzima u obzir brojeve cipela iznad 43 - oprezno pri naglom koèenju
Ubacujemo ovu činjenicu u sive ćelije i okretanjem ključa izdajemo komandu za buđenje savremenog agregata koji drema ispod haube. Dotični 1,4 litara velik dizel agregat pripada porodici D-4D motora i zapravo predstavlja vrh ponude motorizacije za ovaj model. Na prvi pogled, prednost u snazi od samo 3 KS u odnosu na benzinski 1.3 VVT-i motor nikako ne opravdava razliku u ceni od 1.850 €!

Nešto je drugačija situacija ukoliko u račun uzmemo potrošnju. Razlika od 1,5 l nijansu jeftinijeg goriva na 100 km govori da će dizelaš vratiti razliku u novcu posle nekih 130.000 km. Ukoliko u proračun uzmemo veću vrednost pri drugoj prodaji, nešto više troškove održavanja i nepredvidiv uticaj lošeg Eurodizela na našim pumpama, ovo daje jednačinu sa prilično neizvesnim rezultatom za prvog vlasnika u trenutku kada odluči da vozilo zameni novim. Ono što je u pomenutu jednačinu teško uvrstiti jesu pogonske karakteristike, a mi smo u priči stali upravo u momentu kada njih treba da utvrdimo.

Motor

Nakon startovanja motora, otkrivamo uglađene manire koje demonstrira D-4D tehnologija. Ovo se najpre odnosi na buku i vibracije koje proizvodi pri radu, a potom i na isporuku snage u pogonu. Ni traga od “turborupe”, ni zvuka limenog štektanja. Što se zvuka tiče, stvar je jasna – direktno višefazno ubrizgavanje učinilo je svoje, a za eliminaciju turborupe očigledno je zadužena turbina sa varijabilnom geometrijom. Ovakva motorizacija sposobna je za razvoj 90 KS što je 15 konja više nego što može da postigne prethodni motor identične zapremine! Isto se može osetiti pod papučicom gasa kada novi agregat povuče dok se stari još dvoumi po tom pitanju.

Ovo se, naravno, reflekuje na povećanje potrošnje za nekih 0,3 l na 100 km ali to je nešto za šta apsolutno toliko vredi platiti. Razlika u dinamičnosti vidi se i na primeru ubrzanja od 0 do 100 km/m. Starom modelu za to treba 12,9 s, dok isto novi model postiže za 10,7 s. Pomenuti benzinac je takođe ovde inferioran sa 11,5 s neopodnih za dostizanje stotke. Sa maksimalnom brzinom od 175 km/h novi dizelaš je nijansu ispred ostalih  pomenutih motora uz pomoć kojih se postiže 170 km/h.
benzinac startniji od dizelaša? Kod novog Yarisa to nije sluèaj
Za onoga koji zna da ceni agilnost vozila i pri tome može da je priušti, D-4D je definitivno pravi izbor. Za one kojima odsečan karakter pogona nije bitna osobina, smeše se 2.400 € uštede pri kupovini jednolitarskog VVT-i motora koji je, uzgred budi rečeno, jedini u ponudi sa osnovnim kompletom opreme nazvanog Terra.

U pokretu

Ponašanje u vožnji je na nivou prethodnog modela, a razlika je primetna tek u graničnim slučajevima kada se novi Yaris manje naginje i sigurnije prolazi kroz krivine. Servo koji smanjuje svoju pomoć sa rastom brzine korektno odrađuje svoj posao ali je očigledno projektovan za gradsku vožnju. Mali prečnik okretanja (9,4 m) doprinosi okretnosti vozila što je svakako kvalitet koji se zahteva od vozila ove klase.

Kao i u prošloj generaciji, svi Yarisi dolaze sa serijski ugrađenim putnim računarom, te sistemima ABS i EBD (elektronska distribucija kočne sile po točkovima). Novost u osnovnoj opremi je BA (asistencija pri kočenju), dok sistem VSC (kontrola stabilnosti vozila u vožnji) dolazi kao opcija najvišeg paketa opreme.

Paketi opreme

U odnosu na osnovnu opremu, paket Luna (dodatnih 2.050 €) donosi bočne vazdušne jastuke, klima uređaj, centralnu bravu i elektro-podizače prednjih stakala. Naredni paket opreme Stella (još 700 €) pored kozmetike sadrži bočne zavese na oba reda sedišta, pa čak i vazdušni jastuk za kolena vozača. Očigledni su napori Toyote da stvori ambijent visoke bezbednosti za svoje kupce, a maksimalnih 5 zvezdica na NCAP testovima samo potvrđuju ovu činjenicu.
digitalni displej je veoma interesantan i moderan - znaci su sitni pa s tim i neuoèljivi
Na kraju, paket Sol ima za cilj da zadovolji one koji traže najviši komfor u klasi. Za automatski klima uređaj, “ključ” karticu koju sistem otključavanja prepoznaje pri prilasku vozilu, te alufelne i maglenke treba izdvojiti još 1.700 €. Metalik boja košta 300 €, a kao posebne stavke u ponudi su MultiMode menjač (750 €) i VSC sistem (650 €).

Cena fabrički ugrađene dodatne opreme tako može da dostigne cenu jednog solidnog polovnjaka. Ukupno gledajći cene novog Yarisa sa PDV-om kreću se od 10.900 € do 19.950 € što je značajno šire područije od prethodnog Yarisa. Interesantno je da je početna cena novog modela sa nešto bogatijom opremom niža od prethodnog modela.

Uočeni nedostaci

Iako nas je novi Yaris, moramo priznati, šarmirao, ovaj tekst ne bi bio kompletan ukoliko bi preskočili ono što mislimo da bi trebalo biti bolje ili drugačije.

Odlična preglednost ka napred veoma prija i probijanje kroz uske prolaze je prava zabava. Preglednost ka nazad je, na žalost, u suštoj suprotnosti sa ovim. Zadnje staklo je prilično podignuto i čak je manje nego kod prethodnika, a debeli C stubovi zaklanjaju dobar deo onoga što se nalazi iza automobila.

Displej je vizuelno unapređen ali su znaci na njemu, osim informacije o brzini, još uvek “japanski” sitni. Pored toga, uz sve prednosti digitalni prikaz ima i svoje nedostatke. U skladu sa aktuelnim dizajnerskim trendom, na branicima nema lajsni, pa se tako u slučaju grebanja, farba ili menja ceo branik. Isto važi i za vrata koja su posebno ugrožena na parkingu!
niša izmeðu toèka i karoserije kao da ima zadatak da sakupi blato - inaèe, èemu to služi?
Na mestu između vozača i suvozača nedostaje naslon za ruku koji je veoma koristan za gradsku vožnju sa manuelnim menjačem. MultiMode menjač ponekad zna da iznenadi svojom odlukom o promeni prenosnog odnosa – ovo je ipak mana samo za period upoznavanja. I za kraj, kućišta ispred zadnjih točkova imaju ostavljene “niše” u kojima se skuplja blato i prljavština – pogodan ambijent za pojavu korozije.

Zaključak

Toyota je novim Yarisom bez sumnje ponovo pomerila standarde u B segmentu. Yaris je tako atraktivniji, komforniji i pokretljiviji, a sve to nije propraćeno podizanjem cene. Ponuda opreme je značajno proširena i zalazi u spiskove daleko skupljih modela. Iako cena od početnih 10.900 € deluje visoka u odnosu na konkurenciju, spisak osnovne opreme je u potpunosti opravdava.

Sada nam ostaje da sačekamo odgovor konkurencije koja će morati svojski da se potrudi na veliko zadovoljstvo kupaca - tržišnu utakmicu na terenu automobila oduvek je bilo zabavno pratiti. Naravno, kako to već biva, gledaoci sa skupljim kartama su bliži dešavanjima i mogu više u njima da uživaju...

Tehnički podaci

DIMENZIJE I MASA

dužina:      3.750 mm
širina:        1.695 mm
visina:        1.530 mm
zapremina prtljažnika:    272 - 363 l
masa praznog vozila:      1.115 kg

PNEUMATICI 185/60 R 15MOTOR


MOTOR

redni četvorocilindarski
gorivo: evro dizel
zapremina: 1.364 ccm
najveća snaga: 66 kW (90 KS) pri 3.800 o/min
najveći obrtni moment: 190 Nm od 1.800 do 3.000 o/min

PERFORMANSE

ubrzanje 0-100 km/h: 10,7 MT/11,8 s MM
maksimalna brzina:  175 km/h

POTROŠNJA

u gradu:    5,4 l/100 km
na putu:    4,0 l/100 km
prosečna: 4,5 l/100 km

CENA OSNOVNOG MODELA

sa carinom i PDV-om  10.900 €

CENA TESTIRANOG MODELA

sa carinom i PDV-om  17.600 €

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

14 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

16 h

Podeli: