Škoda Fabia II 1.4 Ambiente

Možda se neko još uvek sa pomalo sete priseća starih Škoda koje su pre dvadesetak godina ispred parkinga i garaža komšije iz kraja u gluvim nedeljnim poslepodnevima “popravljali” podvijenih rukava i zamazanih laktova pokušavajući da nešto “majstorišu” i “čeprkaju” u sopstvenoj režiji.

Piše: Nemanja Jevtić

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2008.

16:54

Default images

A onda je posle decenija tavorenja, stigla Škoda Favorit i zakratko nas zaintrigirala, zapravo naslutila da će se nešto zanimljivo desiti.

Uz nemačku pomoć i finansijsku potporu par godina kasnije rekonstruisani Favorit sa novim-starim imenom Felicia, postaje u par navrata najprodavaniji automobil tokom devedesetih, i to ne samo kod nas već i u nekoliko evropskih zemalja.

Nešto što se do tada potcenjivalo, i smatralo zaostavštinom soc-realizma, odjednom je polako počelo da izaziva poverenje i uklanja predrasude.
Česi nisu ni časa časili, a Fabia prve generacije iz 1999. godine pod okriljem grupacije VW, uz uspešnu prodaju i zainteresovanost kupaca, ponudila je nemačku tehnologiju i agregate, veći “personality” ali i veće cene, mada još uvek konkurentne.

Dizajnirana “mačetom” pre nego olovkom i kompjuterom, Fabia I odisala je dinamičnijim stilom, bila praktična, koketirala i sa mlađim kupcima a ciljala ponajviše na stare mušterije, koji su se uz dobar odnos cene i kvaliteta, pre svega komforno i sigurno prevozili od tačke A do tačke B.
I konačno na Salonu u Ženevi marta 2007. prijatno iznenađenje i nešto sasvim novo, Fabia druge generacije. Još na prvim fotografijama moglo se uočiti da je namera rukovodilaca iz Mlade Boleslave bila da ponude automobil koji će i pored platforme koja je preuzeta sa VW Pola, ponuditi automobil sa “ličnim pečatom” i “osoben” dizajn koji Fabiu II jasno izdvaja iz ostale ponude B segmenta.

Istina, mnogi sa pravom vide sličnost sa modelom Suzuki Swift kada je reč o zatamnjenim A i B stubovima koji spajaju krov sa karoserijom, ali prednji deo, istovetan kao i kod ranije predstavljenog Roomster-a uz “bademaste” svetlosne grupe, pažljivo stilizovan hromirani hladnjak i tek primetna linijska “doctravanja” na površinama haube i bokovima, donose sve u svemu svežinu i izvesnu originalnost.
U saradnji sa Auto kućom Samardžić predstavljamo vam verziju 1.4 “Ambiente” sa 1390 cm3, snage 85 KS (63 kW) i obrtnim momentom od 132 Nm pri 3800 obr/min. Četvorocilindrični agregat sa šesnaest ventila, poreklom je iz VW a ugrađuje se i u Seat ibizu, elastičan je i sa dobrim odzivom na pedalu gasa, ali za žustrija ubrzavanja (12.3 sekunde od 0-100 km/h) bolje je prebaciti menjač u niži stepen prenosa.

Za isprobavanje krajnjih brzinskih limita naprosto nije bilo potrebe. Prema postojećim saobraćajnim propisima, a uzimajući u obzir i novi nastupajuči zakon o saobraćaju koji nam je nekako bio stalno u podsvesti, uz klizave kolovoze, januarsku kišu i blatnjave prigradske puteve, kazaljku na brzinomeru zadržali smo na brojci 120, pa ćemo đački prepisati i poverovati u fabrički podatak od maksimalnih 174 km/h što je za Fabiu u odnosu na mnoge konkurente u klasi primeran rezultat.
Laganijom vožnjom na nižim obrtajima potrošnja može biti manja od deklarisanih 8.6 litara u gradu. Ako ste ekološki nastrojeni to znači i da emisija CO2 i ostalih nusprodukata izduvnih gasova može biti redukovana u odnosu na prosečnih 155 gr/km.

Inače, odmerenija vožnja na nižim obrtajima i elastičnost motora dolaze do izražaja i u petoj brzini, kada se na ravnom putu može krstariti pri 60 km/h na “dizelaških” 2000 obr./min.
Kada sednete na mesto vozača, pored tvrđih sedišta koja dobro obuhvataju u krivinama i terapijski deluju na one sa lumbalnim problemima ali ne i na komformiste, primetićete generalno živahniji enterijer u dve boje, mada još uvek prilično klasičnih i preciznih poteza.

Upravljač, podesiv po visini i dubini, dobro je ergonomski podešen za dlanove ali ne i za one koji vole da voze unutrašnjom stranom prstiju, što baš i nije preporučljivo, dok su komande, tasteri i instrument tabla standardno funkcionalni bez bilo kakvih nepotrebnih eksperimenata.

Preglednost je posebna priča uglavnom zbog visoko izdignutih vrata koja ulivaju osećaj sigurnosti za putnike, ali donekle redukuju vizurne tačke. Pomalo je nelogično koliko proizvođača u zadnje vreme montira male i nedovoljno pregledne unutrašnje retrovizore, pri čemu ni Fabia nije izuzetak. Preglednost prema nazad i bokovima je prosečna za tu klasu, a za pohvalu su lako podesivi spoljni retrovizori.
Za pohvalu su, što predstavlja bitan motiv za kupovinu, i prostor zadnjih sedišta i prtljažnik. Na zadnjoj klupi ima dovoljno mesta za dve odrasle osobe koje mogu biti i preko 180 cm visine. Za petog putnika u Fabii bi najbolje bilo izabrati dete, i to ako se smesti u sredinu, dok za još jednu odraslu osobu jedva da ima mesta, pod uslovim da su u pitanju kraće relacije.

Prtljažnik od 300 litara je među najbojima u klasi, dovoljno dubok i visok, te sa nekoliko praktičnih šupljina za ostavljanje sitnica. Kada se zadnja sedišta obore, 1.163 litara zapreminskog prostora čine Fabiu praktičnim dostavnim vozilom, mada za tu priliku postoje već pomenuti Roomster i dolazeći model Fabia Combi.

Posebno ćemo izdvojiti i vrlo praktično rešenje za rezervni točak punih dimenzija ispod prtljažnika, a naročito kutiju za nužni alat koja se uklapa u unutršnju šupljinu točka.
Oprema “Ambiente” Plus sa nadgradnjom postojećeg paketa podrazumeva airbag za vozača i suvozača, servo upravljač podesiv u dve ose, zadnja svetla za maglu, kodiran ključ i centralno zaključavanje, aluminijumske felne (15”), CD radio aparat sa 4 zvučnika i antenom, klima uređaj sa poluautomatskom regulacijom, elektro podizače prednjih stakala, vozačevo sedište podesivo po visini, ABS, kao i ESP sistem elektronske stabilnosti.
Motor je pri ubrzavanjima relativno bučan, ali je zato upravljivost Fabie u svakodnevnoj vožnji veoma dobra i jedna od najboljih osobina ovog automobila. Tome doprinose pomenuti, dopunski ESP sistem i pouzdani Bridgestone Turanza pneumatici dimenzija 195/55R15.

Iako viša za 5 cm od prethodnika, stabilna je u krivinama, i potrebno je mnogo ručnog rada da bi ste je naterali na “efekat klatna”. Tvrđe ogibljenje neće se svima dopasti, ali na putevima bez rupa, i neravnina Škoda krstari bez bilo kakvih neprijatnosti.
Dakle, polako postaje jasno da Škoda u B segmentu strpljivo ali ambiciozno razvija konkurentan automobil sa “karakterom” koji po ceni više neće biti baš tako pristupačan kao nekad. Osnovna verzija sa trocilindričnim 1.2 agregatom i 60 KS koja će za neke biti “tesna” investicija, košta 10.030 evra mada se povremeno nude i popusti, a verzija na našem testu, sa dosta dodatne opreme 13.027 evra.

Ne treba zaboraviti ni vrlo dobro razvijenu servisnu službu, zavidne prodajne rezultate na našem tržištu, “konkurentne” cene polovnih Fabia i uglavnom zadovoljne vlasnike. Možda i zato što se “ukus” Nemačke, nama tako drag bar kada su automobili u pitanju, još uvek donekle oseća gde god da se osvrnete u novoj Fabii.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: