Električni automobili "ne vole" zimu

Uprkos konstantnom napretku, modeli sa električnim pogonom su i dalje malo prisutni na svetskim putevima, dok se u Srbiji eventualno mogu videti samo na sajmu automobila. Iako nije presudan razlog zbog koga se kupci u većem broju ne opredeljuju za električna vozila, u hendikepe ove vrste automobila ubrajaju se i nedostaci tokom vožnje u zimskim uslovima.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2016.

11:31

Električni automobili

Vlasnici elektomobila treba da uzmu u obzir da je autonomija u vožnji njihovih bešumnih, ekološki prihvatljivih vozila, na temperaturama ispod nule značajno smanjena, odgovaraju iz holandskog udruženja auto-prevoznika Bovag, na pritužbe pojedinih vozača.

Zahavljujući državnim podsticajim, ali i visokom životnom standardu, Holandija spada u zemlje u kojoj su automobili na električni pogon, kao i hibridni Plug-In modeli natprosečno zastupljeni u saobraćaju.

Bovag navodi da, na primer, Teslin električni Model S koji na normalnim temperaturama vazduha ima fabrički deklarisan radijus kretanja od oko 400 km, tokom zime i niskih temperatura sa jednim punjenjem može da pređe samo oko 200 km.

"Vozači elektromobila zimi treba naročito da vode računa o tome koliko su im baterije napunjene, pre nego što krenu na put", kažu u ovom udruženju.

Tako, recimo, putovanja sa jednog na drugi kraj Holandije, koja leti ne bi predstavljala nikakav problem za automobil kao što je Tesla S, zimi nije moguće obaviti bez zaustavljanja radi dopune baterija.

Tesla Motors je takođe potvrdio da mraz utiče na autonomiju vožnje njihovih automobila.

Smrznute utičnice

Smanjeni radijus nije jedini problem sa kojim se zimi suočavaju vlasnici električnih i hibridnih modela kod kojih se baterije dopunjavaju putem utičnice.

Pri temperaturama vazduha ispod nule, može se dogoditi da se spoj priključka za punjnje baterija i strujne utičnice jednostavno zaledi.

Pojedini vlasnici automobila ovaj problem rešavaju tako što na priključak tokom punjenja baterija postavljaju termofor sa zagrejanom vodom. Bovag ne savetuje da se primenuje ovakav postupak zbog opasnosti od kratkog spoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: