"Ne poštujete uputstvo za auto-pilot, biće ograničenja"

Prvi čovek Tesla Motorsa, Ilon Mask, rekao je da će ta kompanija biti prinuđena da ograniči upotrebu auto-pilota na Modelu S jer se vozači ne pridržavaju pravila o koriščenju i dovode sebe i druge učesnike u saobraćaju u opasnost.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2015.

08:45

Default images
YouTube Screenshot

Nije prošlo ni mesec dana otkako je putem apdejta limuzina Tesla S dobila unapređenu funkciju auto-pilota, a proizvođač luksuznih električnih automobila iz Kalifornije već razmišlja o njenom "zaključavanju" ili bar o ograničenju upotrebe u vožnji.

Ilon Mask je reagovao na video snimke koji su se pojavili na Internetu, a na kojima se vidi da se vozači ne pridržavaju striktnog uputstva o koriščenju auto-pilota rizikujući da izazovu saobraćajnu nezgodu na putu.

U jednom od video klipova, vozač je reagovao u poslednjem trenutku i za dlaku izbegao sudar sa vozilom iz suprotnog smera kada je auto-pilot otkazao: Drugi, nešto duži snimak pokazuje kako auto-pilot savršeno radi dok je vozilo na autoputu, ali ne i kada se isključuje sa njega. Srećom, vozač je držao ruke blizu volana, pa je na vreme korigovao putanju automobila: Mask je upozorio da se mnogi vozači Tesle S ne pridržavaju osnovnih pravila koja su im predočena prilikom apdejta auto-pilota.

Proizvođač je tada naglasio da je reč o beta verziji softvera i da vozači treba da drže ruke na volanu, čak i kada je auto-pilot aktiviran, kako bi što pre reagovali kada kompjuter proceni da je potrebno ponovo preći na manuelni mod vožnje. Međutim, mnogi vozači su se oglušili o ovo upozorenje.

Još uvek nije poznato šta će Tesla Motors preduzeti kako bi ograničio funkciju auto-pilota.

Jedna od mogućnosti je da kompjuter u automobilu bude rigorizniji po pitanju držanja ruku na volanu. Ako ih vozač skloni na više od nekoliko sekundi dok je uključen auto-pilot, automatski će mu ukinuti tu funkciju, pošto ga prethodno upozori da mora da preuzme volan.

Druga, manje verovatna opcija je potpuno ukidanje auto-pilota, dok ga ne usavrše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: