Kineski Qoros diže ruke od Evrope. Prodali 51 automobil

Kompanija sa kinesko-izraelskim kapitalom doživela je fijasko na evropskom tržištu pošto je 2014. kupcima isporučila samo pedesetak automobila. Zato je rukovodstvo Qorosa odlučilo da se privremeno povuče iz Evrope i usredsredi na prodaju vozila u Kini.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 09.06.2015.

07:38

Default images
Qoros 3 Sedan

Foto: Qoros

Kao potpuno novi igrač u automobilskoj industriji, Qoros je od 2012. kada se pojavio na sceni pažljivo gradio svoj imidž oslanjajući se pre svega na kvalitet i dizajn projektovanih modela.

Kompanija je čak angažovala i Nemca Gerta Volkera Hildebranda, bivšeg šefa dizajna u MINI-ju.

Usledile su premijere tri produkcijska kompaktna modela – limuzine, hečbeka i krosovera, a predstavljeno je i nekoliko konceptnih vozila.
Qoros 3 Hatchback
O kvalitetu i bezbednosti Qorosovih automobila najbolje govori podatak da je 2013. model Qoros 3 Sedan osvojio pet zvezdica i 88 odsto poena na EuroNCAP testu, što je ujedno i najbolji rezultat koji je bilo koji automobil postigao na ovom ispitivanju bezbednosti u toj godini.

Uprkos svim naporima, Qoros nije uspeo da se nametne evropskom kupcu, pa je u 2014. u Evropi isporučen samo 51 automobil.

Istovremeno, u svetu je prodato oko 7.000 vozila, a kompanija je zabeležila gubitak od 305 miliona evra.
Qoros 3 City SUV
Zato je novi šef kompanije, Fil Murtoh, koji je prethodno radio u General Motorsu, odlučio da se Qoros privremeno povuče iz Evrope i fokusira na kinesko tržište.

“Ne odustajemo potpuno od Evrope. To je za nas i dalje veoma važno tržište, ali ne sada”, rekao je Murtoh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

22 h

Podeli: