Tesla modeli na auto-pilotu već 2015?

Nakon što je nedavno najavio da će novi Model 3 za 2016. koristiti neku vrstu autonomnog sistema u vožnji, Ilon Mask rekao je u najnovijem intervjuu da će već 2015. automobili Tesla Motorsa moći da se 90 odsto vremena kreću autoputem bez kontrole vozača.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.10.2014.

11:22

Default images

Nekad se optimistično predviđalo da će se individualni saobraćaj u budućnosti odvijati automatizovanim letećim automobilima. Od ovakvih naučno-fantastičnih vizija zadržan je koncept vožnje sa auto-pilotom, ali na mnogo prizemniji način - po zemlji.

Automobili će vrlo brzo postati ako ne potpuno, onda bar delimično robotizovani, a osnivač i izvršni direktor Tesla Motorsa smatra da njegova kompanija treba da predvodi ovu saobraćajnu revoluciju.

"Samoupravljajući automobili će definitivno postati realnost na putevima", kazao je Ilon Mask u intervijuu za CNN Money.

"Tesla automobili će nejverovatnije već 2015. biti u stanju da 90% vožnje po autoputu obave pomoću auto-pilota", dodao je on.

Maskova prognoza ne odnosi se na vožnju kroz grad, gde je zbog mnogo nepredvidivih parametara i složenosti saobraćaja još uvek teško napraviti funkcionalno samoupravljajuće vozilo.

Kao i drugi proizvođači koje rade na samoupravljajućim sistemima vožnje, i Tesla će koristiti senzore, radare, ultrazvučne uređaje i kamere koje su u stanju da prepoznaju objekte u okolini automobila, dok je ranije najavljeno da će kompanija samostalno razviti odgovoarajući softver za auto-pilota.

"Očekujem da ćemo postati lider na ovom polju. Ipak smo mi kompanija iz Silicijumske doline i prirodno je da prednjačimo u tehnologiji autonomne vožnje, a da nas ostali proizvođači automobila slede u tome", zaključio je Mask.

Tesla Motors možda jeste jednini proizvođač automobila iz Silicijumske doline, ali ne treba zaboraviti ni Google, koji možda još uvek ne izrađuje automobile, ali već godinama razvija i testira sisteme za samoupravljaća vozila, a nedavno je najavio i sopstveni robotizovani automobil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: