Kako Holandija stimuliše kupovinu električnih vozila?

Zahvaljujući merama i stimulacijama državnih i lokalnih vlasti, firme u Holandiji u prilici su da nabave električne automobile za službene potrebe po ceni koja je čak niža od one za vozila sa konvencionalnim pogonom.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 04.09.2014.

10:30

Default images

Na taj način moguće je, na primer, kupiti Nissanov novi električni van e-NV200 za samo 4.950 evra, što je manje od četvrtine njegove zvanične maloprodajne cene.

Subvencije koje obezbeđuje vlada Holandije ali i lokalne vlasti imaju za cilj da se smanji zagađenje vazduha u gradskim sredinama. Jedan od najvećih holandski gradova, Roterdam, ponudio je firmama finansijski podsticaj koji zajedno sa državnim subvencijama za kupovinu električnih automobila omogućava da model Nissan e-NV200 Visia Flex košta ispod 5.000 evra.

I drugi Nissanov električni model, Leaf, kompanijama je dostupan po znatno nižoj ceni od maloprodajne. Ovaj automobil, koji zvanično košta 24.110 evra, firme mogu nabaviti za svega 7.450 evra.

U cene nije uračunat PDV i takozvani mesečni zakup baterija. Ova usluga plaća se na mesečnom nivou a njena cena zavisi od toga na koji period je sklopljen ugovor sa prodavcem kao i od prosečne mesečne kilometraže.

Cena je tako projektovana da ne bude veća od sume koju bi vlasnik električnog automobila morao da izdvoji za gorivo ako bi vozio auto sa klasičnim benzinskim ili dizel motorom. Osim toga, korisnici usluge imaju obezbeđenu pomoć servisne služe u slučaj bilo kakvog kvara na putu.
Kada je reč o drugim beneficijama, Roterdam na primer omogućava vlasnicima elektromobila besplatno parkiranje u centru grada u prvoj godini nakon kupovine.

Grad nudi i subvenciju u visini od 1.450 evra ako se vlasnik odluči da kod kuće instalira punjač za baterije vozila koji struju dobija iz obnovljivih izvora energije.

Paralelno sa ovim merama, vlasti Roterdama stalno proširuju gradsku mrežu javnih brzih punjača.

I drugi Holandski gradovi promovišu vozila sa nultom emisijom. Tako zahvaljujući raznim podsticajima Nissan e-NV200 Visia Flex u Amsterdamu za poslovne klijente košta 5.650 evra.

Osnovne državne subvencije koje su iste za celu zemlju, doprinose da cena električnih automobila u Holandiji u startu bude niže za 3.000 evra, dok zahvaljujući podsticajima lokalnih vlasti cene idu dole i do 7.000 evra.

Ipak, gradske subvencije u Roterdamu neće trajati neograničeno. Obezbeđene su za prvih 5.000 kupaca koji budu želeli da nabave električno vozilo, a krajnji rok za aplikacije je decembar 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

19 h

Podeli: