MINI Clubman koncept u Ženevi

MINI je na ženevskom auto-salonu predstavio koncept novog Clubmana. U odnosu na aktuelni model, automobil je porastao i dobio zadnji par vrata standardnih dimenzija.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2014.

09:46

Default images

MINI je odlučio da redefiniše model Clubman. Novi koncept ovog automobila dugačak je 4.223 mm, širok 1.844 mm i visok 1.450 mm.

To znači da je Clubman porastao u dužinu za 260 mm, da je širi za oko 170 mm, a viši za 25 mm. Po dimenzijama, ovaj koncept je duži i širi od do sada najvećeg MINI modela - krosovera Countryman.
Veća dužina omogućila je ugradnju klasičnih zadnjih vrata sa obe strane vozila, za razliku od aktuelnog Clubmana koji ima mala pomoćna vrata samo na suvozačevoj strani.

Prednji deo koncepta dizajniran je po ugledu na novu generaciju MINI hečbeka, dok je na zadnjem delu vozila zadržana koncepcija dvostrukih vrata prtljažnika, a stop svetla se više ne nalaze na bokovima automobila.

Umesto malih zadnjih svetlosnih grupa, MINI se odlučio za potpuno drugačije rešenje. Stop svetla su premeštena na vrata prtljažnika, veća su nego ranije i postavljena horizontalno. Zbog svih izmena na zadnjem delu vozila Clubman koncept izgleda luksuznije u odnosu na prethodnika.
Iako je reč o konceptu, buduća produkcijska verzija neće se bitno razlikovati od automobila sa fotografija. U MINI-ju objašnjavaju da će novi Clubman u odnosu na prvu generaciju predstavljati korak dalje kada je reč o prostoru u kabini, ali i u pogledu kvaliteta materijala.

Kontrolna tabla je dizajnirana u stilu nove generacije MINI modela, pa se brzinomer, umesto na centralnoj konzoli, nalazi direktno ispred vozača. Njegovu raniju poziciju zauzeo je ekran multimedijalnog sistema. Na konceptu Clubman, svi instrumenti na komandnoj tabli su digitalni, ali će verovatno kod serijske verzije brzinomer i obrtomer zadržati analognu formu, kao kod novog MINI hečbeka.
Produkcijski Clubman nove generacije može se očekivati krajem 2014. ili početkom 2015. godine.

Više fotografija sa sajma u Ženevi pogledajte u našoj Galeriji.

Pratite naš specijal Sajam u Ženevi 2014.

Pročitajte više o novoj generaciji modela MINI hečbek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

18 h

Podeli: