Citroen C4 Picasso

Citroen je objavio prve zvanične fotografije i tehničke detalje nove generacije modela C4 Picasso, nakon što je na Sajmu automobila u Ženevi predstavio njegovu konceptnu verziju, Technospace.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 02.04.2013.

09:10

Default images

Serijska verzija koju vidimo na fotografijama praktično je identična konceptu sa ženevskog auto-salona, a predstavljena je samo nepunih mesec dana kasnije.

Iako novi C4 Picasso već na prvi pogled otkriva prepoznatljiv Citroenov dizajnerski pečat, primećuju se značajne razlike na eksterijeru automobila u odnosu na aktuelni model.
Najzanimljiviji novi detalj koji obeležava spoljašnjost automobila odnosi se na prednje svetlosne grupe. One su sada podeljene u dva segmenta i to tako da se u gornjem delu, koji se vizuelno nastavlja na dve horizontalne ukrasne lajsne maske hladnjaka, nalaze se dnevna LED svetla.

U donjem kućištu smešteni su standardni kratki i dugi farovi.
U poređenju sa prethodnom verzijom, novi C4 Picasso ima i robustniji i izdignutiji prednji deo, sa masivnijom maskom hladnjaka.

Automobil je postavljen je na EMP2 (Efficient Modular Platform 2) platformu, a dimenzije su identične kao i na konceptu Technospace: dužina 4,43 m, širina 1,83 m, visina 1,61 m.

Iako to znači da je nova generacija kraća za 40 mm i niža za 50 mm od prethodne, francuski proizvođač objašnjava da je novi C4 Picasso prostraniji od starog.
To je postignuto pre svega povećanjem međuosovinskog rastojanja za 55 mm (na 2.785 mm) i smanjenjem prednjeg prepusta karoserije za 70 mm. Povrh svega, vozilo je i šire od prethodnika i to za 82 mm u visini prednjih točkova, a 31 mm u nivou zadnjih.

Novi C4 Picasso nudi za 40 l veći prtljažni prostor. Njegova zapremina sada iznosi 537 l (637 l sa zadnjim sedištima koja se mogu pomerati napred-nazad).
Citroen se pobrinuo da osim prostranije kabine putnicima ponudi i kvalitetniji i bogatije opremljen enterijer. Ova unapređenja uključuju upotrebu dve boje za dekorisanje sedišta, unutrašnjih obloga na vratima i instrument table, kao i standardni 7 inčni ekran osetljiv na dodir, preko koga se može upravljati velikim brojem funkcija i sistema, poput kilima uređaja, navgacije, multimedije, povezivanja sa smartphone-om...

Iznad ovog ekrana nalazi se centralno postavljeni, mnogo veći, 12 inčni displej u HD rezoluciji. Na njemu se prikazuju sve bitne informacije i paramerti vožnje, ali se može podseti i tako da se koristi kao navigacioni ekran.

Pozadi se nalaze tri odvojena sedišta, čije se pozicije mogu podešavati nezavisno.
Jedna od najvažnijih karakteristika novog Citroena C4 Picasso je nova EMP2 platforma PSA Grupe. Ona je izrađena od kombinacije aluminijuma i čelika visoke čvrstoće i doprinela je smanjenju ukupne mase vozila za 70 kg.

Još 70 kg ušteđeno je zahvaljujući kompaktnijim dimenzijama i korišćenjem aluminijuma i kompozitnih materijala u izradi karoserije, pa je novi C4 Picasso lakši za 140 kg od svog prethodnika.
Istovremeno, Citroen je uspeo da spusti CO2 emisiju novog modela ispod 100 g/km. Reč je o verziji koju pogoni e-HDI motor sa 95 ks, u kombinaciji sa stop/start sistemom. Prema fabričkim podacima, prosečna potrošnja kod ove varijante modela C4 Picasso iznosi 3,8 l/100 km.

Osim njega, kupcima će biti na raspolaganju i dizel jedinica sa 114 ks, kao i dva benzinska motora, VTi od 120 ks i THP koji razvija 156 ks.

Novi Citroen C4 Picasso proizvodiće se u fabrici u španskom Vigu, a prema ranijim informacijama može se očekivati u prodajnim salonima tokom leta 2013. Verzija sa sedam sedišta planirana je za jesen.

Pročitajte o Citroenovom nastupu na Sajmu automobila u Beogradu 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: