Predstavljen električni Renault Zoe

Francuski ministar za industrijski razvoj Arno Monteburg i izvršni direktor kompanije Renault, Karlos Tavares, predstavili su u ponedeljak 17. decembra na svečanosti u Parizu električni model Zoe.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2012.

11:48

Default images

Nakon što je prezentacija modela Zoe odložena zbog početka prodaje četvrte generacije modela Clio, Renault je započeo promociju svog novog električnog automobila. Prvi primerak simbolično je uručen francuskom ministru za industrijski razvoj, Arnou Monteburgu.

U Renaultu kažu da je Zoe namenjen kako individualnim korisnicima, tako i firmama i javnim i državnim institucijama. Ovaj automobil imao je premijeru na auto-salonu u Ženevi, u martu 2012.

Reč je o vozilu na električni pogon kod kojeg dopuna baterija, u zavisnosti od snage punjača, može trajati od 30 minuta do devet sati.
Renault Zoe opremljen je elektromotorom koji razvija 89 ks i 220 Nm. U stanju je da postigne maksimalnu brzinu od 135 km/h, a kako tvrde u francuskom proizvođaču sa jednim punjenjem baterija može da pređe i do 210 km.

Prodaja ovog automobila počeće najpre u Francuskoj, do kraja 2012. Cena modela Zoe u toj zemlji zahvaljujući državnim subvenicjama kretaće se od 13.700 evra.
Nakon električnih verzija modela Fluence i Kangoo, lansiranjem modela Zoe, Renault nastavlja sa proizvodnjom i popularizacijom vozila na električni pogon. Do kraja oktobra 2012. ta kompanija ukupno je proizvela 16.600 elektromobila.

U Francuskoj trenutno ima između dve i tri hiljade stancia za dopunu baterija na električnim vozilima, dok u čitavoj Evropi taj broj iznosi oko 15.000.

Vozili smo električni Renault Fluence.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: